Türkiye tarihi ve çetin bir sınavdan geçiyor

Azerbaycan'da yayın yapan Musavat gazetesinde Elchin KHALIDBEYLI tarafından Türkiyedeki depremle ilgili yapılan analiz.

Türkiye tarihi ve çetin bir sınavdan geçiyor
08 Şubat 2023 - 20:13

Tektonik kıyamet: Türkiye tarihi ve çetin bir sınavdan geçiyor


Elchin KHALIDBEYLI


 

Türkiye ve bazı Batılı uzmanlar, son 500 yılda aynı afet bölgesinde art arda iki depremin meydana gelmesinin tehlikenin devam ettiğini gösterdiğine inanıyorlar... Tektonik tabakalar iki parçaya bölündüğü için daha korkunç doğal afetlerin olmayacağını iddia ediyorlar. önümüzdeki günlerde dışlanacak, bu yüzden dikkatli ve tedbirli olmak önemli…

Türk dünyası, Türkiye'de meydana gelen doğal afetle sarsıldı. Gece saatlerinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'nin 10 ilinde birçok şehirde büyük yıkıma neden oldu. Aynı zamanda bunu 6-6,5 büyüklüğünde depremler izledi. Öğleden sonra 7.7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Ve tehdidin halen devam ettiği aktarılıyor.
Sonuçlar trajik, yüzlerce ölü ve binlerce yaralı var. Nihai durum henüz tahmin edilemiyor. Büyük olasılıkla, kurtarma sürecinin sona ermesinden sonra, doğal afetin kapsamı netleşmeye başlayacak. Bu bağlamda, Türkiye'nin mevcut durumda büyük çaplı desteğe ihtiyacı olduğuna kesinlikle şüphe yoktur.
Bu zor günlerde Türkiye'nin yardımına koşan ilk ülke Azerbaycan oldu. Resmi Bakü derhal afet bölgesine kurtarma ekipleri göndererek, Azerbaycan'ın Türkiye'nin yanında olduğunu ve her türlü desteğe hazır olduğunu ilan etti. Türkiye'nin askeri-stratejik müttefiki olan Azerbaycan'ın da bu davranışı hiç de beklenmedik bir durum değil.
fba1bb30-8d63-4bf9-b76b-2af5000f9129.jpg (240 KB)
Türkiye'nin yardımına koşan ülkeler arasında elbette dünyanın birçok etkili ülkesi de var. Azerbaycan'ın ardından Pakistan, Japonya ve İsrail hemen Türkiye'ye kurtarma ekipleri gönderdi. Daha sonra ABD, Ukrayna, Finlandiya, Rusya, Yunanistan, Almanya, Fransa, Tayvan, Polonya, İspanya ve Hindistan bu sürece katıldı. Avrupa Birliği, doğal afet meydana gelen Türkiye ve Suriye'ye yardım sağlamaya hazır olduğunu açıkladı.
NATO'dan ilginç bir açıklama daha geldi. Böylece NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'yi destekleyecek askeri-siyasi ittifakın hazırlıklarına başladı. Diğer bir deyişle, dünyanın en büyük ve en esnek askeri ittifakı olan NATO, bu örgütün önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye'ye yardım etmeye hazırlanma sürecindedir.
Ancak, bir doğal afete karşı anında harekete geçmek çok önemlidir ve çeviklik binlerce hayatı kurtarabilir. NATO'nun hazırlık yaptığı bir anda, uzaktaki Japonya, Türkiye'nin yardımına ulaşma fırsatını çoktan bulmuştur. Bu açıdan bakıldığında, Avrupa Birliği'nin yanı sıra NATO'nun da bu kadar yavaş davranması üzücü.
zell-1.JPG (75 KB)
Elbette Türkiye güçlü bir ülke ve yeterince sadık dostu ve müttefiki var. Bu kardeş ülke ne kadar zor olursa olsun içinde bulunduğu durumdan mutlaka çıkacaktır. Resmi Ankara, doğal afetin sonuçlarını ortadan kaldırmak için tüm kaynaklarını seferber etti. Şimdi yaşananların Türkiye'yi sarsacağını umanlar da yakında yanılacak.
Türk bilim adamlarına yakın gelecekte daha tehlikeli bir duruma hazırlanmaları tavsiye edildiğini de belirtmek gerekir. Onlara göre son 500 yılda aynı afet bölgesinde arka arkaya iki depremin olması tehlikenin devam ettiğini gösteriyor. Yani tektonik tabakalar ikiye ayrıldığı için önümüzdeki günlerde daha dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini iddia ediyorlar.
Gördüğünüz gibi, Türkiye bir devlet olarak gerçekten tehlikede. Bu kardeş ülke, 1939'dan bu yana en yıkıcı doğal afetle karşı karşıya olmasına rağmen, daha da vahim deprem tahminlerinden endişe duyuyor ve vatandaşlarını korumak için tüm imkanlarını seferber ediyor. Özellikle Amerikalı uzmanların uyarıları artık ciddi şekilde araştırılıyor.
zell-2.JPG (70 KB)
Ancak, şu anda olanların sonuçları korkunç. Hatta şu anda Türkiye'nin kelimenin tam anlamıyla bir kıyamet durumuyla karşı karşıya olduğu bile düşünülebilir. Enkaz altında çok sayıda kişinin mahsur kaldığı bildirildi. Bu nedenle insan kayıplarının sayısının daha da artabileceği göz ardı edilmemektedir. Bu tür art arda gelen depremler ve korkunç yıkımlar, muhtemelen bir tektonik silahın uygulanmasından kaynaklanabilir.
Elbette tektonik silahın gerçekten var olup olmadığı bilinmiyor. Her durumda, böyle bir silahın icadı henüz doğrulanmadı. Hiçbir devlet tektonik bir silaha sahip olduğunu kabul etmedi. Buna rağmen çeşitli düzeylerde hakkında iddialar atılmaya devam ediyor. Tektonik bir silaha sahip herhangi bir devletin, rakibini onarılamaz bir yıkıma maruz bırakabileceğine inanılıyor. Bu tür silahlar bile "yeşil gezegenin" yaşam altyapısını tehdit edebilir.
Bütün bunlar, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu korkunç doğal afetin arka planında yeniden gündeme getirilen iddialardır. Tabi bunlarda doğruluk payı var mı bilinmiyor, hatta ciddi şüpheler uyandırıyor. Ancak yadsınamaz temel gerçek şu ki, Türkiye şu anda tektonik bir kıyamet yaşıyor. Ve bu kardeş ülkenin mevcut durumdan bir an önce çıkabilmesi için müttefiklerinin desteğine ihtiyacı var.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Musavat" Medya Grubu
İlk yayın yeri: https://www.musavat.com/news/tektonik-apokalipsis-turkiye-tarixi-ve-agir-sinaqdan-kecir_955228.html

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum