Rusya Ermenistan'ı Batı ve Türk Birliği'ne karşı kullanacak

Kremlin, Rusya-Ermeni ilişkilerindeki keskin çelişkileri geçici bir sorun olarak değerlendiriyor ve Paşinyan'ın yakın zamanda iktidarını devirip değiştirebileceğinden kesinlikle emin... Rusya'nın, Ermenistan'ın eski durumuna geri döneceğinden şüphesi yok. Kremlin tarafından kontrol edilen bölgesel bir coğrafi alan ve o zamana kadar Kremlin, "hain ileri karakolunu" "güvenlik sağlamak için" kullanacak...

Rusya Ermenistan'ı Batı ve Türk Birliği'ne karşı kullanacak
01 Şubat 2024 - 10:30
Son dönemde ABD ve Batı, Ermenistan'dan somut adımlar bekliyor. Batılı siyasi çevreler artık Erivan yetkilisinin Rusya'ya yönelik açıklamalarını ve suçlamalarını yeterli görmüyor. Onlara göre, eğer resmi Erivan Batı ile yakınlaşma politikasına bağlıysa, bu Ermenistan'ın CSTO'dan, Avrasya Ekonomik Birliği'nden, BDT'den çekilmesi ve Rusya ile ittifakın bozulmasıyla kanıtlanmalıdır. Aksi takdirde ABD ve Batı'nın Ermenistan'ın güvenliğini sağlaması mümkün olmayacaktır. Bu da mevcut durumda Paşinyan hükümeti için yerine getirilmesi çok zor bir mesaj.
Mesele şu ki, Paşinyan hükümetinin şu anda Ermenistan'ı Rusya'dan koparıp Batı'ya "kaçırma" şansı yok. Fitch Ratings Inc. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun Ermenistan'a ilişkin görüşleri de Erivan'ın çaresiz durumda olduğunu gösteriyor. Böylece Fitch, Ermenistan ekonomisinin tamamen Rusya'ya bağımlı olduğunu açıkladı. Ajans, Ermenistan ekonomisinin çok ciddi jeopolitik riskler taşıdığına inanıyor.
En önemli noktalardan biri olarak Ermenistan'ın Azerbaycan ile nihai barış anlaşmasının imzalanması için müzakerelere devam etmesi vurgulanıyor. Ancak taraflar arasında ihtilaflı konuların çokluğu Ermenistan açısından ekonomik risk taşıyan bir unsur olarak değerlendiriliyor. Bu faktörü doğuran ciddi sorunlar çözülmeden Ermenistan ekonomisinin büyüme aşamasına geçmesi de gerçekçi görülmemektedir.
685772a6f686fcd5fd6be7a9165c38a8.jpg (98 KB)
"Fitch" uzmanları, Ermenistan ekonomisinin Rusya'ya tamamen bağımlı olduğu yönündeki endişelerini gizlemiyor. Onlara göre Ermenistan'ın özellikle ticaret ve enerji alanlarında Kremlin'in etkisi altında kalması tehlikeli ve bu durum yakın gelecekte çeşitlenme ihtimaline de yer bırakmıyor. Rusya-Ermeni ilişkilerindeki gerilim düzeyi genel olarak resmi Erivan'ın ekonomik reformları gerçekleştirme olanaklarını engelliyor. Bu da Ermenistan'ın bağımsız bir devlet olmadığını açıkça teyit eden önemli bir noktadır.
Bütün bunlar ABD ve Batı'nın Ermenistan'a yönelik jeopolitik beklentilerinin gerçeklikten uzak olduğunu gösteriyor. Beklentiler bile aslında mümkün olandan çok daha abartılı. Yani mevcut durum şu ki, ABD ve Batı, Ermenistan'da sadece Paşinyan hükümetini kontrol altına almayı başarmış durumda. Geriye kalan her şey büyük ölçüde Rusya'nın etkisi altındadır. Kremlin'in Ermenistan konusunda bu kadar sabırlı ve şaşırtıcı derecede emin davranması da bu sebeple doğrudan bağlantılıdır.
Mesele şu ki, Ermenistan'da sadece ekonomi değil, Paşinyan hükümetinin yetkisi dışında her şey Rusya'ya ait. Paşinyan hükümetinin, tıpkı kader anında Rusya'ya ihanet ettiği gibi, ABD'ye ve Batı'ya da sırtını dönmeyeceğinin kesinlikle hiçbir garantisi yok. Ermenistan'ın "devlet sınırları" bile Rus sınır birlikleri tarafından korunuyor. Sınırları başka bir devletin askeri birliği tarafından kontrol edilen bir ülkenin bağımsızlığından bahsetmek kesinlikle saçmadır.
Ermeni ekonomisinin üretiminin yüzde 60'ı Rusya pazarına yönlendiriliyor. Yani Kremlin Ermenistan'dan bu yüzde 60'lık ithalatı durdurursa, Erivan yetkilisi Rusya'ya yalvarmak zorunda kalabilir. Çünkü bu durumda zaten çökmüş durumda olan Ermenistan ekonomisi genel olarak ortadan kalkacaktır. Ermenistan'ın enerji kaynağı ihtiyacını Rusya dışındaki kaynaklardan karşılaması neredeyse imkansız. Çünkü enerji kaynaklarının başka bir ülkeden ithal edilmesinin altyapısı yok.
paşa-bohran-kremlin.PNG (941 KB)
Öte yandan Kremlin, başta doğalgaz olmak üzere enerji kaynaklarını Ermenistan'a dünya pazarındaki fiyatlardan çok daha ucuza satıyor. Avantajı ise Erivan'ın Rusya'dan bin metreküpü 165 dolara aldığı doğalgazın parasını bile ödeyememesi ve bunu Kremlin'in "borç defterine" yazması. Dolayısıyla Kremlin'in Ermenistan'a doğalgaz tedarikini durdurup borç istemesi durumunda resmi Erivan Rusya'ya yeniden yalvarmak zorunda kalabilir.
Kremlin'in, Ermenistan'ın devasa borçlarını azaltmak amacıyla zaman zaman bu ülkede Rusya için önemli olabilecek işletmeleri kendi mülkiyetine devretme taktiğini de hesaba katması gerekiyor. Örneğin Ermenistan'ın demiryolu, iletişim ve bankacılık sistemleri vb. Tamamen Rusya'nın kontrolünde. Kremlin, Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımları atlatmak için Ermenistan'ın bankacılık sistemi üzerinde geniş çaplı manipülasyonlara devam ediyor.
Bu tür örneklerin kapsamını genişletmek mümkündür. Çünkü savaşma kabiliyeti olmayan Ermenistan ordusu bile tamamen Rusya'nın kontrolündedir. Ermeni generaller, Paşinyan hükümetinin atadığı savunma bakanını dikkate almadan Kremlin'den gelen talimatları her an yerine getirebilirler. Başbakan Nikol Paşinyan, bir süre önce Ermeni ordusunun üst düzey subaylarının çoğunun Rus istihbaratı tarafından kontrol edildiğini ima etti.
Son olarak Ermenistan'da iki Rus askeri üssü bulunmaktadır. Eğer Batı'nın talep ettiği gibi resmi Erivan, Kremlin ile ittifakı bozarsa, Ermenistan'daki Rus askeri üslerini de kaldırmalı. Bu genellikle mümkün değildir. Çünkü iki ülke arasında yürürlükte olan anlaşmaya göre resmi Erivan'ın 2049 yılına kadar Rus askeri üslerini kaldırma hakkı bulunmuyor. Bu sorun ancak Kremlin'in tek taraflı alacağı bir kararla çözülebilir. Ancak Kremlin asla böyle bir karar almayacağı ve Ermenistan'ı terk etmeyeceği gerçeğini gizlemiyor.
b8c9bdda32b235a012744dc01225f46f.jpg (170 KB)
Ayrıca Kremlin son zamanlarda Ermenistan'ı yeniden silahlandırmaya başladı. Paşinyan hükümetinin temsilcileri, Rusya'dan Ermenistan'a silah ve mühimmat gönderildiğini resmen kabul etti. Hatta Rusya'nın İran üzerinden Ermenistan'a gönderdiği askeri teçhizatın görüntüleri de yayıldı. Ermenistan Savunma Bakan Yardımcısı Grachya Sarkisyan'a göre Rusya'dan yeniden askeri teçhizat gönderilmesi bekleniyor. Ona göre, ilgili bazı sorunların çözümü için şu anda ciddi çalışmalar sürüyor.
Kremlin'in, Ermenistan'ın Rusya'nın ileri karakolu olarak kalacağından kesinlikle emin olduğu anlaşılıyor. Aksi takdirde ABD ve Batı'nın düşmanları Rusya'nın etkisi altına girebilecek bir ülkeye silah ve askeri teçhizat göndermedi. Hele ki Rusya, Ukrayna'daki savaşa bağlı olarak silah ve mühimmat sıkıntısının yaşandığı bir dönemde böyle bir adım atmazdı.
Bu, Kremlin'in Rusya-Ermenistan ilişkilerindeki keskin çelişkileri geçici olarak değerlendirdiği anlamına geliyor. Rus siyasi çevreleri Paşinyan'ın yönetiminin geçici olduğundan, yakın zamanda bunu değiştirmenin mümkün olacağından emin. Bundan sonra Ermenistan, Kremlin'in kontrolündeki bölgesel coğrafi alan statüsüne döndürülecek. O zamana kadar Kremlin, Ermenistan'ı silahlandırmak ve nispeten güçlendirmekle ilgileniyor. Çünkü Rusya, Ermenistan'ı hem Batı'ya hem de Azerbaycan-Türkiye Birliği'ne karşı kullanmayı planlıyor.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Müsavat" Medya Grubu



Not: Analiz ilk olarak yeni Musavat gazetesinde 28.01.2024 tarihinde yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum