Osmanlı Türkçesinin Temelini Yunus Emre Mi Attı?

Türk Edebiyatı dergisinin Ocak 2015 sayısında akademisyen-Yazar Nurettin Albayrak ile bir mülakattır.

Osmanlı Türkçesinin Temelini Yunus Emre Mi Attı?
08 Şubat 2022 - 09:25

Osmanlı Türkçesinin Temeli Anadolu’da Yunus Emre Tarafından Atılmıştır!

Türk Edebiyatı dergisinin Ocak 2015 sayısında Halk Edebiyatı üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Akademisyen-Yazar Nurettin Albayrak ile bir mülakat yapıldı.

Özellikle Nurettin Albayrak’ın geçen yılın sonlarına doğru piyasaya çıkardığı “Gönül Çalab’ın Tahtı-Açıklamalı Yunus Emre Sözlüğü” adlı kitabı üzerine gerçekleştirilen mülakatta Albayrak, Yunus Emre’nin Türkçesi üzerine yanlış bilinenlere açıklık getirdi. Mülakatın Yunus’un Türkçesi başlıklı bölümünde bir alıntı yayımlıyoruz:

İnsanlar Yunus Emre’nin dilini saf Türkçe diye biliyorlar. Siz Yunus Emre’nin diliüzende yapılmış başka çatışmalardan dahareketle bunun böyle olmadığını ifade ediyorsunuz. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Benden önce Sait Hurşit, Sorbon Üniversite­si’nde Yunus divanlarından Fatih Nüshası’nı esas alarak bir doktora tezi hazırlamış. Bu tez Kültür Bakanlığı tarafından Türkiye’de de 1991 yılında Fransızca olarak 5000 adet basılmış. Tek nüshanın esas alınmasıyla hazırlanan bu tezde tespit edilen sözlük kelimesi sayısı 2.555. Bu, Yunus Emre’nin en eski kabul ettiğimiz nüshası. Bu nüshada yer alan kelimelerin özellikle üç farklı dile göre oranları şöyle: Türkçe 1.191 kelime, Arapça 967 kelime, Farsça 381 kelime… Ben Tatçı’da yer alan 417 şiirin tamamını inceledim. Benim tespit ettiğim kelime sayısı 4.154. Türkçe 2.380 kelime, Arapça 1.227 kelime, Farsça 518 kelime… Bu rakamlara baktığınız zaman, Yunus Emre Türkçesinin saf Türkçe veya saf Oğuz Türkçesi olduğu söylenemez. Yunus’un kullandığı kelimelerin pek çoğu bugün bizim ibadet dilimizde var. Halk kullanıyor bunları. Namaz kılarken, konuşurken, dua ederken kulla­nıyor. Yunus un dilini çağdaşlarıyla kıyasladığınızda -mesela Sultan Veled’le, Âşık Paşayla- Yunus’un dilinin lezzetini diğerlerinde bulamazsınız; yani Yunus’un dili çok daha güzel, çok rahat bir söyleyişe sahip. Bizim halkımız âlim değil ama arif. Bu lezzetin farkına varıyor ve yüzyıllardan beri Yunus’u dilinden düşürmüyor. Yunus’un dili ile ilgili olarak yukarıda söylenenlerden hareketle “Osmanlı Türk­çesi” dediğimiz Türkçenin temeli Anadolu’da Yunus Emre tarafından atılmıştır dersek gerçeği ifade etmiş oluruz.

 Konuşan: İrfan Saim

 Kaynak: Türk Edebiyatı,”Bence Yunus Emre Bir Hazinedir”, Ocak 2015, s.4
Alıntı:http://edebice.net/category/edebice-yazilar/soylesi/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum