Kırım Tarihi ders kitabı, Kırım Derneği Genel Merkezinden temin edilecek

Kırım Tarihi ders kitabı, Kırım Derneği Genel Merkezinden temin edilecek
16 Ocak 2021 - 01:21

Ukrayna’nın Kıyiv kentinde bulunan Kırım Ailesi Kültür Merkezi tarafından hazırlanan ilk Kırım Tatarca Qırım Tarihi (Kırım Tarihi) ders kitabı, Türkiye’de Kırım Derneği Genel Merkezinden temin edilebilecek. 40 TL bağış karşılığında alınacak olan kitabın gelirleri, dernek tarafından Kırım’daki çocukların eğitimi için toplanacak.

Kırım ve Kırım Tatarlarının tarihine yönelik Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’deki Kırım Ailesi Kültür Merkezi tarafından hazırlanan “Qırım ve Qırımtatar Halqının Tarihi (Kırım ve Kırım Tatar halkının tarihi)” isimli eser, Kırım Derneği Genel Merkezince Türkiye’ye getirildi. Kitabın ön sözünü, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov kaleme aldı.

KİTABIN GELİRLERİ, KIRIM’DAKİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İÇİN TOPLANACAK

Dernekten bağış usulü ile temin edilebilecek olan kitabın gelirleri, Rus işgali altındaki Kırım’daki çocukların eğitimine harcanacak. Kırım Tatar halkının kültür ve tarihine hizmet eden esere sahip olmak isteyenler, Kırım Derneği Genel Merkezinden 40 TL bağış ile alabilecekler. (İletişim: 05334725020-Emre Ata)

KIRIM VE KIRIM TATARLARININ TARİHİ DERS KİTABI

Kırım ve Kırım Tatarlarının tarihi üzerine hazırlanan Kırım ve Kırım Tatarlarının Tarihi eseri, Ukrayna’da ders kitabı olarak kullanılmak üzere hazırladı. Kırım tarihi üzerine çalışan Sergiy Gromenko, Gülnara Bekirova, Andriy İvanets, Kırım Tatar yazar Bekir Ablayev ve Ukrayna politik araştırmalar merkezinin başkanı Yuliya Tışçenko geniş kapsamlı eseri hazırladı. Söz konusu çalışma, Kırım Ailesi Kültür Merkezi tarafından “Kırım Tatarları: Tarih, Kültür, Sanat” projesi çerçevesinde yayımlandı.

Kitabın yazarları, yayımladıkları ders kitabının okul çağındaki çocuklar için hazırlandığını aktardı. Ayrıca eser; öğretmenler, öğrenciler ve Kırım tarihi ile ilgilenen herkes için faydalı olabileceğini belirtti.

KIRIM TATAR VE UKRAİN DİLİNDE YAYIMLANDI

Kırım Ailesi Koordinatörü ve kurucusu Anife Kurtseitova, projenin Kasım 2020’de gerçekleşen tanıtımında şu ifadeleri kullandı:

Proje Kırım Tatar halkının kültür ve tarihi mirasının yaygınlaştırılmasına odaklanıyor. Projenin amacı Ukrayna’nın yerli halkı olan Kırım Tatarları hakkındaki doğru bilgileri yaymaktır. Bu proje iki yıllık çalışmalarımızın sonucudur. Proje çerçevesinde iki dilde Kırım Tatarlarının tarihi üzerine ders kitapları ve eğitim platformu yarattık. Platformda, Kırım Tatarın tarihi, kültürü ve sanatı üzerinde çeşitli dersler ve videolar bulabilirsiniz.

ÇALIŞMALARIN BÜYÜK BİR KISMI KIRIM’DA YAPILDI

Herkes için çok faydalı olacak bir proje yapmaya çalıştık. Hem çocuklar, hem de büyükler için. Yani herkes bu platforma girip, merak ettiği konuları öğrenebilir. Kitabı, Kırım Tatar merkezleri olan tüm bölgelere gönderdik. Kıyiv’deki birkaç çocuk kütüphanesine de dağıttık. Şimdi diasporalarımıza gönderilecek kitaplarımız kaldı. Ekibimiz çalışmalarının sonucunun dünyanın her bir köşesine ulaşsın istiyoruz. Bu çalışmaların uygulanması bizi mutlu edecektir. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız tüm bilgileri kitapta paylaştık.

Qırım Haber Ajansı

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum