Kıbrıs'ta Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı

Rum askerlerinin ve EOAK üyeleri tarafından 14 Ağustos 1974 senesinde onlarca can yavru vatan KKTC’de vahşice katledildi. Toplu mezarlara ulaşılabilmesinin yıldönümünde ‘Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı nedir? Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamını kim yaptı?’

Kıbrıs'ta Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı
01 Eylül 2020 - 10:30 - Güncelleme: 01 Eylül 2020 - 10:34

1974’te EOAK üyeleri ve Rum askerleri tarafından onlarca Türk katledildi.  Toplu mezarların tespit edilmesi ise 1-2 Eylül 1974’e dek sürdü. Peki Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı nedir? Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamını kim yaptı? Ayrıntılar haberimizde…

MURATAĞA, SANDALLAR VE ATLILAR KATLİAMI NEDİR?

Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı 14 Ağustos 1974 senesinde Rumlar tarafından Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde Kıbrıs Türklerine yapılan katliamdır. Katliamda en yaşlısı 95 en genci 16 olan 126 Türk katledildi. 1960 senesinde nüfus sayımında üç köyün nüfusu 248'dir. Muratağa ve Sandallar köylüleri aynı toplu mezara gömülmüş ve mezar yerinden 89 cansız beden çıkarılmıştır.

Katliamın Türk birlikleri tarafından keşfedilmesinin ardından cenazelerin bulunması ise 1-2 Eylül 1974 tarihinde gerçekleşmiştir. Muratağa diğer ismiyle Maratha, o yıllarda Kıbrıs'ta bulunan en büyük Türk köylerindendi. 1960 senesinde 94 nüfusu ile bir Türk köyü olan Sandallar'ın nüfusu ise, 1974 senesinin ortalarında 50 kişiye kadar düşmüştür. 13-14 Ağustos tarihlerinde EOKA-B tarafından Sandallar basılmış, sonrasında bu köylüler Muratağaya'ya getirilmiş ve 14 Ağustos tarihinde vahşice Muratağa vatandaşları ile birlikte katledilmiştir. Muratağa ve Sandallar köylülerinin gömüldüğü toplu mezardan ise toplamda 89 vatandaş çıkarılmıştır.
Köylülerin öldürülmesinin ardından buldozerler ile yakınlarda bulunan terk edilmiş bir taş ocağının çevresini kazılan toplu mezara köylüler gömülmüştür. Cesetlerin pekçoğu parçalanmış vaziyetteydi buda yalnızca otomatik silah değil kesici aletlerinde katliam anında kullandığını ortaya çıkardı.

Katliamdan kurtulabilenler, katliamı gerçekleştiren bazı kişilerin kimliğini tespit ettiklerini söylemiştir. Muratağa köyünün imamı da kurtulanlardan birisiydi. KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na göre Muratağa köyünde yedi kişi saklanarak kurtulmayı başarmıştır.

Tony Angastiniyotis, saldırganlardan birisinin Yunanistan anakarası aksanı ile konuştuğunu ve bu nedenle Yunan ordusuna bağlı olabileceğini söylemiştir.
Atlılar diğer adıyla Aloda ise 1960 senesinde nüfus sayımında 41 Türk'ün yaşadığı tespit edilmiştir. 1974 senesinde bu sayı 35 civarlarına düşmüştür. 15 Ağustos günü köy basıldı ve köylüler köy dışına çıkarıldı. Burada toplu mezarları kendilerine kazdırıldı ve sonra hepsi kurşuna dizildi. Saklanarak kurtulan üç kişi dışında köy halkından geriye hiç kimse kalmamıştı. Atlılar köyünde bulunan toplu mezarda 37 cansız beden çıkarılmıştır.

1-2 Eylül 1974 tarihinde toplu mezarlar bulundu. Atlılar köyünde bulunan mezar Muratağa köyündekinden önce 20 Ağustos günü bulundu. Sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 28. tümeninin İstihkam Taburu'na bağlı olan askerler çukuru açmak için kazı çalışmalarına başladı. Kazıyı Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nde görev yapan İsveçli askerlerde izledi ve kazıların ilk günü olan 2 Eylül 1974 senesinde toplu mezardan tam 44 cansız beden çıkarıldı. 1 Eylül saat 20:50 sularında Lefkoşa'da Türk basın ataşeliği katliamı doğruladı. Toplu mezarların geri kalanı ise yabancı basının önünde açıldı. Unıted Press Intwenational, mezar açma çalışmalarını Her saat başı yeni çukurlar ve onlarca ceset çıkarılıyor, çalışmaları izlemek çok zor şeklinde açıklamıştır.
Kıbrıs Türk gazeteleri katliamı günlerce yazdı. CHP milletvekili Yılmaz Alpaslan katliamı Paris'te gerçekleştirilen Nüfus ve Mülteciler Komisyonu toplantısında konuştu ve Türk Kızılayı'ı katliamı Uluslararası Kızılhaç Komitesine bir yazı yazarak protesto etti.
Rumlar 1974 senesinde katliamın ortaya çıkmasının ardından katliamı kabul etmedi ve resmi radyoda yaptıkları açıklamada, katliamın inkar edilmesine rağmen pek çok rumunda o bölgede kaybolduğu duyuruldu.

Dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, bu iddialara Rumların cesetleri ne kadar tanınmaz hale sokmaya çalışsalar da kimliklerini belirleyen işaretlerin olduğunu söyledi. Suçluların korumak için ortaya attıkları inanılmaz yalanları Rumlara göstereceklerini dile getirmiştir. 
Kanak:https://www.karar.com/murataga-sandallar-ve-atlilar-katliami-nedir-murataga-sandallar-ve-atlilar-katliamini-kim-yapti-1583133


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum