KIRGIZİSTAN BAĞIMSIZLIĞININ 29. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR

KIRGIZİSTAN BAĞIMSIZLIĞININ 29. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR
31 Ağustos 2020 - 23:30

Bundan tam 29 yıl önce Sovyet Rusya’nın esaretinden kurtularak bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan Cumhuriyeti, bugün Bağımsızlık Gününü kutluyor.

Kırgızistan’da bağımsızlığa giden süreç 1990 yılı başlarında başladı. Mayıs ayında 24 küçük siyasi grup bir araya gelerek Kırgızistan Demokratik Hareketi’ni kurdular. Ardından Kırgızistan parlamentosu “Demokrasi ve Millî Birlik Deklarasyonu” yayınladı. Sonbaharda yapılan seçimlerde Askar Akayev cumhurbaşkanı seçildi. 1991 yılına gelindiğinde Moskova’nın ülke üzerindeki etkisi azalmaya başlamıştı. Başkente ismi verilen işgalci komutan Frunze’nin adı kaldırıldı, Bişkek ismi şehre iade edildi. 31 Ağustos 1991 günü tüm halkın desteği ile bağımsızlığını ilan etti. Türkiye, Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu. Kırgızistan uluslararası topluma entegre olarak 1991’de BDT’ye, 1992’de BM ve AGIT’e üye oldu.

Her yıl şehir merkezlerinde renkli etkinliklerle kutlanan Kırgızistan Bağımsızlık Günü bu yıl küresel salgın nedeniyle online olarak kutlanıyor. Hazırlanan törene Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov, Kırgızistan Silahlı Kuvvetleri mensupları ve Kovid-19 ile mücadelede aktif çalışmış olan az sayıda vatandaş katıldı.


  • Sooronbay Ceenbekov

KIRGIZİSTAN DEVLET BAŞKANI SOORONBAY CEENBEKOV BAĞIMSIZLIK GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Kırgızistan Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov, halkın Bağımsızlık Günü’nü tebrik etti.

Başkent Bişkek’teki Ala Too Meydanı’nda kısıtlı katılımcı ile online düzenlenen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, şunları söyledi:

“Bugün ülkemiz için büyük bir gün. Bağımsızlık, en kutsal değerimiz ve en yüksek gururumuz.

Bağımsızlığımız, yüzyıllardır savaşan, canlarını veren ve bunun için kan döken atalarımızın bize aktardığı kutsal bir mirastır. Özgürlüğümüz, her birimizin kalbinin derinliklerinde yaşayan bir duygudur. Eski nesillerden aldığımız miras geleceğe aktarılıyor. Her birimizin kutsal görevi, devletin bağımsızlığını, halkın birliğini, toprağımızın bütünlüğünü korumaktır.”

Ceenbekov, bu yıl yaşanan küresel koronavirüs salgını nedeniyle planlanan etkinliklerin ve kutlamaların yapılmadığını dile getirdi.

BAĞIMSIZLIK ÖZGÜR KIRGIZİSTAN’IN ÖZGÜR İNSANLARININ YÜREKLERİNDE!

“Bağımsızlık, bu özgür ülkede yaşayan özgür insanların yüreklerinde hissediliyor!” diyen Devlet Başkanı, “Ülkemizin Bağımsızlık Günü’nü gururla kutluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dünyaya yayılan pandeminin Kırgızistan için de büyük bir sınav olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, konuşmasına şöyle devam etti:

“Zor günleri geçirdik ve mücadele etmeye devam ettik. Hastalığa karşı kazanılan zaferin sadece devletin çabalarına değil, aynı zamanda toplumun birliğine ve sorumluluğuna da bağlı olduğuna inanıyoruz. Sadece sağlık sistemi ve ekonomik potansiyel değil, aynı zamanda halkımızın birliği de ciddi testlerden geçti. Milletin sağlığı için yapılan bu savaşta halkımız sabırlı ve şefkatliydi. Biz Kırgızistan halkının sosyal dayanışmaya sıkı sıkıya bağlı olduğunu bir kez daha teyit ettik.”

Ceenbekov, konuşmasında, halkın bu pandemi sırasında daha çok birleştiğini, herkesin durmadan yardım için elini uzattığını, genç gönüllülerin ise büyük bir güç yarattığını vurgulayarak, “Gençlerimiz, atalarımızın onurlu ruhunun modern tarihte yaşamaya devam ettiğini kanıtlamıştır.” ifadesini kullandı.

Sooronbaye Ceenbekov, birliği ve dostluğu takdir eden ve zor zamanlarda tek yumruk olarak nasıl toplanacağını bilen çok uluslu Kırgızistan halkının bağımsızlığın korunmasına çok yardımcı olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov sözlerini,  “Bağımsızlık Gününüz Kutlu Olsun!” diyerek tamamladı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum