Kanuni'nin Son Zaferi : Zigetvar Savaşı

Kanuni'nin Son Zaferi : Zigetvar Savaşı
11 Eylül 2023 - 09:40
Kanuni’nin Son Zaferi : Zigetvar Savaşı

Dr. Elvin ABDURAHMANLI*


Kanuni Sultan Süleyman saltanatı boyunca birçok zafer kazandı. En önemli zaferi ise Zigetvar savaşı diyebiliriz. Nitekim 42 gün sürdü bu kuşatma ve buna sebep ise surlarla çevrili olan bu kaleyi fetih etmek zordu. Savaş meydanında çok sayıda ordu şehit verdi. Kuşatma sürerken Kanuninin otağı savaş meydanına yakın bir yerde kuruldu ki ordunun gidişatını ve kaleyi gözlemlemesi için bu gerekliydi. 7 Eylül 1566’da Zigetvar’ın kuşatması tamamlanmadan Kanuni Nikris hastalığı sebebiyle hayatını kaybetti.
Sultan Süleyman’ın ölümü düşmanda cesarete, Osmanlı ordusunda ise moral bozukluğuna neden olabilirdi. Bu vahim olay üzerine Sokullu Mehmet Paşa acil şekilde bir karar alarak bu olayı diğer vezirlerden gizledi. Kuşatma devam ederken organları çıkarılan Kanuninin, misk ve amber kokuları sürülerek defin edildi ve cenaze namazı kılındı. Ordu bu olaydan habersiz halde Padişahları yanında gibi savaştı ve Zigetvarı 1 gün sonra 8 Eylül 1566 yılında aldı. 8 Eylül 1566 tarihinde Sokullu Mehmet Paşanın isteği üzerine Kanuniye benzeyen bir ağaya Sultanın kıyafetlerini giydirerek zaferi kutlamak niyetiyle orduyu uzaktan selamladı. Sokullu Mehmet Paşa vezirlere gerçeği açıklayarak, ordunun güvenli arazilere geri dönene kadar bu olayın gizletilmesini talep etti. 42 gün sonra açıklanan vefat haberini Sokullu Mehmet Paşa bu şekilde açıklamıştır:

“Bunca yıllık İslam Padişahını Kuran ile uğurlayalım. Fetih ile Macar ülkesini İslam ülkesi yaptı. Hepimizi ihsanları ile besledi”.

İstanbul’a gelen naaş yol boyunca halkın gözyaşları ile son yolculuğuna uğurlandı. Naaşı Bugünkü Süleymaniye Camideki yerine defin edildi. Kanuni Sultan Süleyman’ın son yaşamının anlarına kadar Devlet-i Âlliyenin geleceği için savaştığı görülmektedir. Kahramanlık ve liderlik ruhu ile Osmanlıya ve tüm dünyaya bir cesaret örneği oldu. Süleyman’ın hayatını kaybetmesiyle bir devir kapanmış oldu. Nitekim halen Kanuni Sultan Süleyman’ın ne kadar kanuna bağlı olduğu ve en çok onun devrinde kanunlar yazıldığı bilinmektedir. Yapmış olduğu kanunlardan dolayı Birleşmiş Milletler binasında da Kanuninin bir portresi bulunmaktadır.

“7 iklim ve 3 kıtanın Sultanı” Kanuni Sultan Süleyman’ın aramızdan ayrılışının 457. yıl dönümünde saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

*Diplomasi ve İstihbarat Uzmanı 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum