BOZDAĞ VE GÖLCÜK YAYLALARINDA AYDINOĞLU VE OSMANLI İZLERİ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 BOZDAĞ VE GÖLCÜK YAYLALARINDA AYDINOĞLU VE OSMANLI İZLERİ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
10 Eylül 2023 - 12:24 - Güncelleme: 10 Eylül 2023 - 12:42

BOZDAĞ VE GÖLCÜK YAYLALARINDA AYDINOĞLU VE OSMANLI İZLERİ PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.



Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Manisa Kültür Sohbetleri Grubu, Şehzadeler Belediyesi ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen Bozdağ’daki program Bozdağ Çınarlık ’ta gerçekleştirildi.

Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Necla Arslan Sevin ve Tarihçi-Yazar Naci YENGİN ’in konuşmacı olarak katıldığı programa Manisa ve Bozdağ’dan yoğun katılımın sağlandığı görüldü.



Manisa Kültür Sohbetleri Grubu adına Tarihçi- Yazar Naci Yengin tarafından yönetilen program açılışında  Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi Başkanı Dr. Muzaffer Yurttaş birer konuşma yaptılar.


II. Murat döneminde Manisa’da yapılan Saray-ı Amire’den sonra yaz aylarını Bozdağ’da geçiren Osmanlı şehzadeleri için Bozdağ’da yapılan yazlık saraylarla ilgili şimdiye kadar ellerinde çok fazla bulgu ve belgenin olmadığını ifade eden Sevin “Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile başlatılan kazı çalışmalarında Bozdağ ve Gölcükte yazlarını geçiren Osmanlı şehzadeleri, haremi, saray görevlileriyle birlikte binlerce maiyetinden oluşan kalabalık bir nüfusun barınabileceği büyüklükte Bozdağ’da bir sarayın var olduğunu ancak bu sarayın hangi dönemde yapıldığının ve yerinin nerede olduğu konusunda şimdilik kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını” belirtti.


Aydınoğluları ve Osmanlı dönemlerinde bölgenin tarihi, kültürel önemini anlatan Prof. Dr. Necla Arslan Sevin yapılan çalışmalarla Bozdağ ve Gölcük’ün tarihte olduğu gibi yeniden önemine kavuşacağının altını çizdi. Özellikle Osmanlı şehzadelerinin Manisa’dan Bozdağ’a Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliği döneminden itibaren gelmeye başladıklarını XVI. yüzyılın ortalarında yapıldığı tahmin edilen Bozdağ’daki Saray-ı Amire’nin yapılmasıyla birlikte şehzade maiyetinin,  şehzade anneleri, hanımları ve çocukları ve askerlerin yaz aylarını Bozdağ’da geçirdikleri üzerinde duruldu.

Şehzadelerin yaylalarda bilgi, eğitim, askeri tecrübe, devlet yönetme beceresi, sanat, askeri tatbikat, deneyimlerini teori ve pratiği ayna anda alabildikleri ve bu amaçla Susendıraz (Sultan) Bozdağ ve Gölcük yaylalarında geçen zamanın iyi değerlendirildiği anlatıldı.
Osmanlı döneminde Manisa’ya bağlı olan Bozdağ’da Manisa Sarayı benzeri bir sarayın bulunduğunun kesin olarak ortaya konulduğu programda Manisa adına ilk kez Bozdağ’da bir programın yapılmış olmasının öneminin altı çizildi.

Fatih’in hocası Molla Gürani ile birlikte ders yaptığı ve eski bir medresenin bulunduğu iddia edilen Bozdağ Çınarlıkta yapılan program sonunda Pof. Dr. Veli Sevin’de kısa bir konuşma yaptı. Program hediye takdimi ve teşekkür konuşmalarıyla sona erdi.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum