Astana'da Türk Bayramı

Türk Devletleri Teşkilatı'nın Astana'da gerçekleştirdiği 10. Toplantı Azerbaycan gazetelerine "Türk Bayramı" olarak yansıdı."Türk Bayramı, Büyük Dönüş sevinci ve Türk Çağı'nın Turan yolu..."

Astana'da Türk Bayramı
05 Kasım 2023 - 14:08
Türk devletlerinin liderleri bu kez Kazakistan'ın başkentinde toplandı. Azerbaycan, Türkiye, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan'ın yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı'nın gözlemci ülkesi Macaristan, Türk Devletleri Teşkilatı'nın "Türk Yüzyılı" çağrısı kapsamında 10. Yıl Zirvesi'nde Astana'da bir araya geldi.

 
Elşad PASASOY

Karşılama törenleri, Zirve başlangıcındaki muhteşem sunum, her Türk devlet başkanının o dönemde gördüğümüz gibi "ortak yabancı dilde" değil, KENDİ DİLİnde konuşması... Her şey mükemmeldi. Bu aynı zamanda ortak Türkçeye kutsal bir yolculuktur!
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ev sahibi Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev ve diğer Türk devlet başkanlarının liderleri arasındaki samimi görüşme, Türk kanı akan herkesin ruhunu heyecanlandıran sıcak mesajlardı. damarlar. Sonuçta bu günlerde Türk ülkeleri ve komutanlarının bir araya gelmesini ve Türk Evi'nin kurulmasını uzun zamandır bekliyorduk. Zaman zaman aramızı bozanlar, bizi ayıranlar, parçalayanlar, yargılayanlar oldu. Neyse ki bu sefer aramıza girmeye cesaret edemiyorlar.
1698994403634752905_1200x630.jpg (540 KB)
Zirve toplantısının açılışının ardından Kazakistan lideri konuklarını sıcak bir şekilde selamladı ve Azerbaycan'ı Türk'ün bir sonraki zaferi için tebrik etti: gurur verici bir manzara! Zirvede yaptığı konuşmada Azerbaycan Cumhurbaşkanına seslenen Cumhurbaşkanı Tokayev, "Devletin güçlenmesinden dolayı Sayın İlham Haydar oğlu Aliyev'i ve Azerbaycan halkını tebrik ediyorum. Ülkeniz toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmiş ve yeni bir kalkınma aşamasına girmiştir. Bu tarihi adım, BM Şartı ve Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda atıldı. Aslında bu, Türk Devletleri Teşkilatı'nın Azerbaycan'ın Karabağ Zaferini hazmedemeyen güçlere, başkentlere ve kuruluşlara verdiği CEVAP olarak değerlendirilmelidir. Yani Azerbaycan'ın haklarına müdahale, sadece Şuşa Deklarasyonu ile ittifakını ve kardeşliğini daha da güçlendiren Türkiye'ye karşı değil, Türk Devletleri Teşkilatı'nın bütününde yer alan devletlerin haklarına müdahaledir. onların onuruna dokunuyor, karşılarında ABD'yi göreceksiniz! Hiç şüphesiz TDT üyelerinin Şuşa Deklarasyonu'na benzer bir güvenlik anlaşması imzalamasıyla bu ilişkilerin sona ereceğine inanıyoruz!
Bilge Han! ONN Bilgi Ajansı
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in konuşmasına, Göktürk Kağan, efsanevi Türk generali Bilga Kağan, "Ey Türk milleti! Titreyin ve kendinize dönün! Kendine döndüğünde harika olursun!
Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Türkiye Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'na ülkemizin başarılarından bahsederek, bu vesileyle devlet başkanımızı tebrik ederek, Cumhurbaşkanı Aliyev'e bölgede istikrarın sağlanması ve yeniden yapılanma çabalarında başarılar diledi. Karabağ'ın kurtarılması Avrupa Türk devletinden büyük bir jestti. Genel olarak bu zirve, Azerbaycan'ın Karabağ'daki zaferi ve toprak bütünlüğünün tam garanti altına alınması konusunda Türk devletlerinin bir beyanı olarak değerlendirilebilir. Türk düğün-bayram ateşi Astana'ya ulaştı! İnşallah 21. Türk Yüzyılında da zaferlerimiz devam edecektir!
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Jübile Zirvesi'nde çok önemli konulara değindi. Türk devletleriyle ilişkilerin güçlendirilmesinin Azerbaycan'ın dış politikasının temel önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan devlet başkanı, etnik ve kültürel köklerimizin, dilimizin, ortak geçmişimizin ilişkilerimizin temelini oluşturduğunu vurguladı. Evet, belirtildiği gibi Türk Devletleri Teşkilatı başarılı bir şekilde gelişmiştir. 2009 yılındaki Nahçıvan Zirvesi'nden bu yana çeşitli alanlarda işbirliği ilişkileri kurulmuştur. Nahçıvan'da bir araya gelen Türk devletlerinin liderlerinin bu kadar kısa sürede bu kadar başarılı bir şekilde seyahat edeceğini birçok merkez hesaplayamazdı. Ama oldu, Türk kendine geldi ve daha da büyüdü. Cumhurbaşkanı Aliyev'in belirttiği gibi, bugün örgütün uluslararası düzeyde büyük bir siyasi ağırlığı ve etkisi var. Türk devletleri arasındaki ilişkilerin samimiyet derecesini yansıtan önemli istatistiklerden bahsederken sadece bir gerçeği belirtmek yeterli olacaktır: Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in son iki yılda Türk Devletleri Teşkilatı'na üye ve gözlemci devletlere 20 ziyareti olmuştur. organize edildi. Aynı zamanda kardeş devletlerin liderleri bu dönemde Azerbaycan'a çok sayıda ziyarette bulunmuş, ilişkilerin karşılıklı olarak geliştirilmesi ve samimi bir şekilde geliştirilmesi yönünde önemli adımlar atılmıştır.

30 yıldır işgalin acısını çeken ve 1 milyon mültecinin yükünü taşıyan Azerbaycan, Türk devletlerinin ekonomisine 20 milyar dolardan fazla yatırım yaptı ki bu çok büyük bir rakam. Aynı zamanda ortak yatırım fonları oluşturma süreci başlatıldı, Azerbaycan-Özbekistan Yatırım Fonu ve Azerbaycan-Kırgız Kalkınma Fonu kuruldu. 2023 yılının ilk yarısında Azerbaycan Milli Meclisi, Türk devletleri arasında işbirliğine daha büyük fırsatlar sağlayan tarihi bir karar olan Türk Yatırım Fonu'nun kurulmasına ilişkin Anlaşmayı onayladı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı konuşmasında işbirliği ilişkilerinin artan dinamiklerle geliştiğini memnuniyetle kaydetti. Somut rakamlar net bir tablo ortaya koyuyor: 2022 yılının ilgili dönemiyle karşılaştırıldığında, Ocak-Eylül 2023'te Azerbaycan'ın Türk devletleriyle ticaret cirosu yüzde 40 arttı. Türk düşmanlarından da gelen mesajlar var...
Ama durmamak, ayakta durmamak, yerinde saymamak. Ülke başkanının da belirttiği gibi, ilişkilerimizin gelişmesi bağlamında ulaştırma ve lojistik alanları önemli bir yer tutuyor. Alıntı: "Azerbaycan, Orta Asya ülkeleri ile Türkiye ve Avrupa pazarları arasında güvenilir bir geçiş ülkesi olarak kendini kanıtlamıştır. "Azerbaycan, Doğu-Batı ulaşım koridorunun istikrarlı işleyişine değerli katkısını yapıyor."

Astana Zirvesi'nde de dile getirildiği gibi, ne yazık ki bugün dünyanın farklı bölgelerinde uluslararası hukuk normları büyük ölçüde ihlal ediliyor. Savaşlar ve kanlı çatışmalar alevleniyor. Böyle bir durumda öncelikle ülkelerin savunma potansiyeli güvenliğin temel garantisi haline gelir. Konuyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın işgal politikasının sonuçlarını, Azerbaycan'ın karşı karşıya olduğu felaketleri, bizim rezil milletimiz tarafından yapılan etnik temizlik sonucu bir milyondan fazla Azerbaycanlının ata topraklarından sürülmesinden bahsetti. komşuları, Ermenistan'ın yaklaşık 30 yıldır Azerbaycan topraklarını işgal ettiğini ve bulunmadığını, sözde yasal bir rejim kurduğunu, Ermenistan'ın şehirlerimizi, köylerimizi, tarihi ve dini eserlerimizi tahrip ettiğini, hakaret ettiğini bir kez daha hatırlattı. Azerbaycan'ın uzun yıllardır sorunu barışçıl yollarla çözmeye çalıştığı vurgulandı. Ancak Ermenistan'ın amacı işgale dayalı statükoyu pekiştirmekti. Alıntı: "Ermenistan Başbakanı'nın 2019 yılında işgal altındaki Hankendi şehrinde yaptığı 'Karabağ Ermenistan'dır ve mesele' açıklaması müzakerelere son verdi. O dönemde Ermeni liderliği Azerbaycan'ı "yeni topraklar için yeni bir savaş"la tehdit ediyordu. 2020 yılında Ermeni liderliğinin askeri provokasyonlar da dahil provokatif eylem ve açıklamaları İkinci Karabağ Savaşı'nı kaçınılmaz hale getirdi."

Devlet başkanı, 2020 yılında 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı'nda BM Şartı'nın 51. maddesi uyarınca Azerbaycan'ın savaş alanında Ermenistan'ı mağlup etme hakkını kullanarak, ülkemizi haksız yere suçlayan başkentlerin dikkatine bir kez daha getirdi. meşru müdafaa ve toprak bütünlüğünün ve tarihi adaletin yeniden tesis edilmesi. "Ermeni silahlı kuvvetlerinin işgal altındaki Azerbaycan topraklarından çekilmesini talep eden ve 27 yıl kağıt üzerinde kalan BM Güvenlik Konseyi'nin 4 kararının uygulanmasını sağladık. Sadece 44 gün süren İkinci Karabağ savaşı, Ermenistan'ın 10 Kasım 2020'de teslimiyet belgesini imzalamasıyla sona erdi" dedi.
e955611c-543c-384a-8d5e-0140dc52fe83jpg-1698994865.jpg (162 KB)
Ülkemize yönelik iftiralara ve asılsız suçlamalara yanıt veren Cumhurbaşkanı, Azerbaycan'ın barışa hazır bir taraf olduğunu kaydetti. Ermenistan'ın ülkemize yönelik saldırganlık ve etnik temizlik politikasına rağmen, Ermenistan ile barış anlaşması imzalamaya hazır olduğunu beyan eden ve beş temel ilkeyi ortaya koyan Azerbaycan olmuştur. Alıntı: "Ermenistan 2022 yılında Azerbaycan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanıdığını beyan etmesine rağmen gerçek eylemleri tamamen mantıksız ve çelişkiliydi. Ermeni ordusunun kalıntıları Azerbaycan'ın egemen topraklarında kalmaya devam etti. Ermenistan Başbakanı'nın bu yıl 2 Eylül'de sözde kurumun sözde "bağımsızlığını" tebrik etmesi ve 9 Eylül'de Karabağ'da yapılan "cumhurbaşkanlığı seçimleri" saygısızlık olup toprak bütünlüğüne doğrudan tehdit teşkil etmekteydi ve ülkemizin egemenliği... işgalden 19 Eylül 2023'te kurtarılan topraklarımıza yasadışı Ermeni silahlı grupları tarafından kasıtlı olarak yerleştirilen mayınların patlaması sonucu 6 sivil ve polis memurunun hayatına son verilmiştir. Bundan sonra Azerbaycan, anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve yasadışı askeri birimleri etkisiz hale getirmek amacıyla yerel terörle mücadele tedbirlerini hayata geçirdi. 23 saat içinde sona eren operasyon sonucunda Azerbaycan, egemenliğine ve anayasal yapısına tamamen kavuştu... Terörle mücadele tedbirleri sonucunda sivillere ve sivil altyapıya herhangi bir zarar verilmedi. Azerbaycan uluslararası insancıl hukuka tam olarak uymuştur. Bölgeyi iki kez ziyaret eden BM misyonu da bu gerçekleri doğruladı.

Astana'da yapılan bu açıklama aynı zamanda hafızasını kaybedenlere de bir mesaj niteliğindeydi. Yani artık anlamsız polemiklere son verin, bizi işten uzaklaştırmayın! Burada, Ermenistan'ın ve onun hamilerinin yok ettiği yeri inşa ediyoruz: Üç yıl önce, Vatanseverlik Savaşı'nın bitiminden hemen sonra Azerbaycan, işgalden kurtarılan topraklarında büyük çaplı yeniden inşa ve imar çalışmalarına başladı. Bu amaçla Azerbaycan bütçesinden halihazırda 7 milyar ABD doları tutarında fon harcandı. Gelecek yıl en az 2,4 milyar ABD doları tahsis edilmesi bekleniyor. Büyük Dönüş Programı başarıyla uygulandı. Bu toprakların gerçek sahipleri olan eski ÜİYOK'ler, Laçin ve Fuzuli kentleri ile üç köye geri döndü. 2026 yılı sonuna kadar 140 binden fazla kişinin Karabağ'a ve Doğu Zengezur'a dönmesi bekleniyor... Bütün bunları devlet başkanımız güvenle söyledi. Türk'ün, Türk milletinin, milletinin BÜYÜK DÖNÜŞÜdür, kendine dönüştür, aynı zamanda Bilge Kağan'ın iradesinin icrasıdır. Bundan daha iyi ne olabilir? Bugün Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Büyük Kağan'ın misyonunu sürdürüyor: 2026 yılına kadar 140 bin vatandaşımız kurtarılmış topraklara geri dönecek! Yerli topraklarda hayat kaynayacak. Cumhurbaşkanı Aliyev, Türk'ün izlerini taşıyan topraklara dönüşünü sağlıyor, Büyük Dönüş ile düşmanı kör ediyor! Ermenistan'ı devlet olarak tanımayan Özbekistan ve bu ülkeye sınırlarını kapatan Türkiye gibi kardeş ülkeler de çok mutlu. Zafer ayının üçüncü gününde hepimiz bu sevinci yaşadık.
Büyük Dönüş Durumu Programı | Ereforms.gov.az
Sadece izlemiyorlar, bizimle sevinmiyorlar, alkış da söylemiyorlar... Kardeşlerimizi bu dönüşte, kutsal işlerde yanımızda görmek her birimizi gururlandırıyor, arka planda daha çok çalışıyoruz. yalnız olmadığımızın kesinliği. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in girişimiyle Fuzuli şehrinde bir okul inşa edildi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev'in girişimiyle Fuzuli şehrinde bir yaratıcı merkez inşa edildi. Türkiye'nin Karabağ ve Doğu Zengezur'daki varlığını doğrulayan projelerin sayısı yeterli... Ermeni yanlısı başkentler, Azerbaycan'ın bu inşaat işlerinde yalnız olacağını ve kendilerine minnettar kalacağını sandılar, yanıldılar, biz ÇOKUZ, BİRLİKTEYİZ, CANLIYIZ , BÜYÜYORUZ!

Türk Devletleri Teşkilatı'nın büyüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10'uncu yıl zirvesinde Zengezur Koridoru'ndan bahsetmesi, Turan yolunun yani Türk yolunun gündemde olduğunu ve "eğer olmazsa" olduğunu kanıtlıyor. , olmayacak". Alıntı: "Nahçıvan'ı Azerbaycan'ın batı bölgelerine bağlayacak ulaşım hattının hayata geçirilmesi de büyük önem taşıyor. Hattın açılması tüm bölge ülkelerinin refahına önemli katkı sağlayacak ve Türkiye'yi ata vatanımız Orta Asya'ya bağlayacak. Bu sürecin başarıyla tamamlanması için Türk dünyası olarak Azerbaycan'a desteğimizi sürdürmemiz gerekiyor."
Bu, Türk Çağı'nda bizi ayıran tüm ayrımların ortadan kaldırılacağının diplomatik bir duyurusudur. Kardeşlik budur, destek budur! Tanrı yardımcımız olsun!

İlk yayın yeri:https://musavat.com/news/astanada-turk-busati-boyuk-qayidisin-sevinci-ve-turk-esrinin-turan-yolu_1019559.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum