ERŞAT SALİHİ: KİMSE BİZE DIŞARIDAN BAKAN ADAYI DAYATAMAZ

ERŞAT SALİHİ: KİMSE BİZE DIŞARIDAN BAKAN ADAYI DAYATAMAZ
25 Nisan 2020 - 22:44

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, Mustafa el-Kazimi’nin kurması beklenen hükûmet kabinesinde yer alan Türkmen adayı reddettiklerini duyurdu. Salihi, Türkmen siyasi temsilcilerine sorulmadan bakanlık dayatılmasını kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Kazimi’nin 9 Mayıs’a kadar kurması beklenen 22 sandalyeli hükûmet kabinesindeki 17 kişinin sosyal medyada yayılmasının akabinde, listede Türkmenler için Kadın İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığına Ghada Hameed’in aday gösterildiği öğrenildi. Bağdat doğumlu aday Hameed’in ana dilini konuşamaması Türkmenlerin tepkisine yol açtı.

SALİHİ: TÜRKMEN MİLLETVEKİLLERİNE SORULMADAN…

ITC Başkanı Salihi, konuya dair yaptığı açıklamada, “Irak Meclisi’nde bulunan Türkmen milletvekillerine sorulmadan hiçbir bakan adayı ve bakanlığı kabul etmemiz mümkün değil.
Hem adayın hem de bakanlığın değiştirilmesi için temaslarımızı sürdüreceğiz. Böyle bir duruma sessiz kalamayız ve geçmesine de izin vermeyiz.”
 diye kaydetti.

ITC Bağdat İl Başkanı Niyazi Mimaroğlu da yazılı açıklamasında, Irak’taki 3 milyon Türkmenin haklarının hafife alındığını ifade ederek, “Biz de, Şii, Sünni ve Kürtler gibi Kazimi kabinesinde Türkmen vekillere sorulmadan hiçbir kişinin bakan olmasına izin vermeyiz. Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Türkmence konuşamayan bir kadını bu vekillerle istişare etmeden Türkmenleri temsilen bakanlık adayı göstermeye çalışıyor.” dedi.

Aynı zamanda eski Türkmen Milletvekili olan Mimaroğlu, Türkmenlerin Kazimi hükûmetinde bakanlığın yanı sıra diplomatik ve başka önemli mevkilerde de temsil edilmesini istediklerini söyledi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

Arama Sonuçları

Site Bağlantıları ile Web SonucuKırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum