Mescid-i Aksa Türklere emanet

Ayşe Olgun yazdı: Mescid-i Aksa Türklere emanet

Mescid-i Aksa Türklere emanet
26 Aralık 2022 - 09:33 - Güncelleme: 26 Aralık 2022 - 09:52


IRCICA ev sahipliğinde geçtiğimiz hafta yapılan uluslararası Kudüs panelinde Osmanlı belgelerinin ışığında Kudüs’ün bIRCICA ev sahipliğinde geçtiğimiz hafta yapılan uluslararası Kudüs panelinde Osmanlı belgelerinin ışığında Kudüs’ün bugünkü sorunu masaya yatırıldı. Filistin Devletinin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Yaser Arafat’ın hasta yatağında Mescid-i Aksa’yı Türklere emanet ettiğini hatırlattı ve “Osmanlı 400 yıl Kudüs’ü korudu bundan sonra da Türkler koruyacaktır” dedi.ugünkü sorunu masaya yatırıldı. Filistin Devletinin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Yaser Arafat’ın hasta yatağında Mescid-i Aksa’yı Türklere emanet ettiğini hatırlattı ve “Osmanlı 400 yıl Kudüs’ü korudu bundan sonra da Türkler koruyacaktır” dedi.

Ayşe OLGUN

Yaser Arafat vefat etmeden önce hasta yatağındayken kendisini ziyaret için Türkiye’den gelen misafirlerine: “Mescid-i Aksa Türklere emanet” demişti. Yaser Arafat’ın Erdoğan’a böyle bir vasiyeti vardır. Aksa neden Türklere emanet? “Çünkü 400 yıl siz korudunuz.Bundan sonra da siz sahip çıkacaksınız.”

 

Bu hatırlatmayı Filistin Devletinin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nde (IRCICA)yapılan “Tarihi Belgeler Işığında Kudüs ve Mescid-i Aksa” başlıklı uluslararası panel öncesi yaptığı konuşmada dile getirdi. Kudüs’ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunun da altını çizen Mustafa, bugün işgal altında olan Kudüs’ü Osmanlı’nın 400 yıllık hizmeti sırasında tuttuğu belgeler ışığında Müslümanların sahip çıkabileceğine dikkat çekti. Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, sempozyumun özellikle Mescid-i Aksa’yı hedef alan tehditlerin artmaya devam ettiği bugünlerde gerçekleştirilmesinin önemli olduğunu da söyledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği Kudüs ve Filistin İşleri Dairesi, Filistin Devlet Başkanlığı Kudüs Üst Komitesi, Marmara Üniversitesi Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve IRCICA iş birliğinde düzenlenen panel, Cağaloğlu’ndaki IRCICA merkez binasında gerçekleştirildi.

Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın geçmişteki ve bugünkü durumunun yanı sıra uluslararası öneminin, dini, hukuki ve kültürel perspektiflerden tartışıldığı etkinliğe, diplomatik misyon temsilcileri, tarihçiler ve akademisyenler katıldı.

IRCICA Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç ise panel öncesi yaptığı konuşmada, IRCICA’nın Kudüs araştırmalarına dikkati çekerek, “Mescid-i Aksa ve Filistin meselesi İİT›nin gündemindeki öncelikli konulardandır. IRCICA’nın da aynı zamanda öncelikli meselesidir. Mescid-i Aksa’nın özgürleştirilmesi ve Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak tanınması için yaklaşık 50 yıldır bu alanda çalışmalar yapılıyor.” dedi.

ORİJİNAL BELGELER ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ

Mescid-i Aksa’ya karşı yapılan hukuksal saldırıların İslam dünyasından tepki çektiğine işaret eden Kılıç, “İşgal uygulamalarına karşı koymak aynı zamanda İİT’nin kuruluş amaçlarından biri. Mescid-i Aksa’nın İslam kimliğinin korunması ve meselenin adil bir çözüme kavuşturulması için çalışmalar yapılıyor. Tabii ki bu çözümün Birleşmiş Milletler kararlarına uygun bir şekilde olması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Mahmud Erol Kılıç, IRCICA tarafından incelenen orijinal kaynaklar arasında Osmanlı dönemine ait idari kararnameler, resmi defterler ve tarihi fotoğrafların bulunduğunu, bu bağlamda kapsamlı çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Kudüs ve Filistin ile ilgili geçmişteki tapu, emlak ve defterdarlıkta bulunan bilgi ve verilerin de elektronik ortamda incelenmesine olanak sağladığını belirten Kılıç, örnekler vererek çeşitli çalışmaların çok sayıda araştırmacının da katkısıyla halen devam ettiğini ifade etti.

Not: Yazı ilk olarak 25 Aralık 2022 tarihinde Yenişafak gazetesi pazar ekinde yayınlananan yazının bir bölümüdür. https://www.yenisafak.com/hayat/mescid-i-aksa-turklere-emanet-3897667

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum