ERDOĞAN'DAN BAKÜ'DE ZAFER MESAJI: BUGÜN TÜM TÜRK DÜNYASI İÇİN ZAFER VE GURUR GÜNÜDÜR

ERDOĞAN'DAN BAKÜ'DE ZAFER MESAJI: BUGÜN TÜM TÜRK DÜNYASI İÇİN ZAFER VE GURUR GÜNÜDÜR
10 Aralık 2020 - 18:34

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Zafer Geçidi Töreni’nde Karabağ’daki tarihi zafer kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende Azerbaycan halkına hitap ederek bu zaferin, Türk dünyasının bir zaferi olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Bugün Azerbaycan’ın milli şairi, büyük mücahit Ahmed Cevad Bey’in ruhunun şad olduğu gündür, bugün Nuri Paşa’nın, Enver Paşa’nın, Kafkas İslam Ordusu’nun yiğit neferlerinin ruhunun şad olduğu gündür. Bugün Azerbaycan şehitlerinin serdarı Mübariz İbrahimov’un ruhunun şad olduğu gündür. Bugün hepimiz için, tüm Türk dünyası için zafer ve gurur günüdür.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Karabağ Zaferi dolayısıyla gittiği Azerbaycan’da Zafer Geçidi Töreni’ne katıldı. Azadlık Meydanı’nda düzenlenen Zafer Geçidi Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan İlham Aliyev’e nazik daveti ve misafirperverliği için şükranlarını sunarak bu zafer gününde Azerbaycan’da olmaktan büyük bahtiyarlık duyduğunu ifade etti. Erdoğan, “Savaş hukuku ağır biçimde ihlal edilmiş, insanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. Her mecrada bunun hesabını sormak boynumuzun borcudur.” dedi.

“AZERBAYCAN’IN KEDERİ KEDERİMİZ, SEVİNCİ SEVİNCİMİZDİR”

Azerbaycanlı şair Bahtiyar Vahapzade’nin “Topraktan pay olmaz” şiirinden bir bölüm ile konuşmasını sürdüren Erdoğan, Karabağ’ı 30 yıllık hasretin ardından ana vatanla buluşturan Azerbaycan ordusunun neferlerini tebrik etti. Erdoğan, “20 Ocak’ta şehitlerin kabirlerine bırakılan karanfiller nasıl bağımsızlığı hatırlatıyorsa, şimdi de Dağlık Karabağ bölgesine has har-ı bülbül, Azerbaycan topraklarının özgürlüğünün simgesi haline gelmiştir.” dedi.

“MEZARLIKLAR BİLE TAHRİP EDİLDİ”

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz ifadesiyle Azerbaycan’ın kederini kederimiz, sevincini sevincimiz bildik.” diyen Erdoğan, bu anlayışla Karabağ’ı 30 yıl boyunca sinede yara eylediklerini ifade etti.

“AZERBAYCAN’IN TOPRAKLARINI KURTARMASI MÜCADELENİN BİTTİĞİ ANLAMINA GELMİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de bu yaranın kapanmasının sevincini paylaşmak, bu şanlı zaferi birlikte kutlamak için Bakü’de olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Azerbaycan’ın topraklarını işgalden kurtarmış olması mücadelenin bittiği anlamına asla gelmiyor. Bugüne kadar siyasi ve askeri alanda sürdürülen mücadele bundan sonra çok daha farklı cephelerde devam edecektir. 30 yıllık işgal döneminde bu bölgelerin virane haline geldiğini, taş üstünde taş kalmadığını hep birlikte gördük.

“BAYRAK ASILACAK BİNA DAHİ BULUNAMADI, HESABI SORULMALI”

Kardeşim İlham Aliyev’in dediği gibi Füzuli şehrinde bayrak asmaya bina dahi bulunamamıştır. Bütün şehirler tarumar edilmiş, bütün köyler yerle yeksan olmuş, mezarlıklar bile tahrip edilmiştir. Camiler yıkılmış, minareler aynı şekilde tarumar olmuştu. Ermenilerin bazıları her şeyi yıktıkları gibi tarihi ve kültürel varlıkları da tabii zenginlikleri de yağmaladılar. Bütün bu tahribatın hesabının sorulması gerekiyor.”

“HER MECRADA HESABINI SORMAK BOYNUMUZUN BORCU”

Erdoğan, savaş sırasında Gence, Terter, Ağdam, Berde, Ağcabedi gibi Azerbaycan topraklarının da hedef alındığına değinerek, 100 masum sivilin şehit edildiğini, annelerin yavrusuz, çocukların anasız-babasız bırakıldığını, saldırılarda 416 kişinin yaralandığını hatırlatarak şu sözlerle devam etti:

“Savaş hukuku ağır biçimde ihlal edilmiş, insanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. Bunları görmezden gelenlerin gözleri kadar vicdanları da körleşmiştir. Her mecrada bunun hesabını sormak boynumuzun borcudur. Dağlık Karabağ’a yıkım, katliam ve gözyaşından başka hiçbir şey getirmeyenlerin de artık akıllarını başlarına toplaması gerekiyor.”

“BİR YERE VARILMAYACAĞI GÖRÜLMELİ”

Ermeni yöneticilerin halkın kaynaklarını Azerbaycan’ın topraklarını işgal altında tutabilmek için harcadığına işaret eden Erdoğan, “Halbuki bu kaynaklar anlamsız müdafaa hatlarına, silahlara, gözlerini kin ve kan bürümüş yöneticilerin ihtiraslarına harcanmamış olsa bugün manzara çok daha farklı olurdu. Ermeni politikacıların bunu çok iyi tahlil edip barış ve istikrar temelinde geleceği kurma konusunda cesur adımlar atmalarını temenni ediyoruz.” diye ekledi.
Ermenistan halkının, kendilerini geçmişin yalanlarıyla avutarak fakirliğe mahkum eden diasporanın esaretinden kurtulmasını dileyen Erdoğan, “Batılı emperyalistlerin gaz vermesiyle bir yere varılmayacağı görülmeli, düşmanlık yerine iyi komşuluk temelinde ilişkiler yeniden ele alınmalıdır.” diye konuştu.

ERDOĞAN: BUGÜN AZERBAYCAN’IN ŞEHİTLERİNİN RUHUNUN ŞAD OLDUĞU GÜNDÜR

Şehitlerin fedakarlığı sayesinde Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü yeniden tesis ettiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün Azerbaycan’ın milli şairi, büyük mücahit Ahmed Cevad Bey’in ruhunun şad olduğu gündür, bugün Nuri Paşa’nın, Enver Paşa’nın, Kafkas İslam Ordusu’nun yiğit neferlerinin ruhunun şad olduğu gündür. Bugün Azerbaycan şehitlerinin serdarı Mübariz İbrahimov’un ruhunun şad olduğu gündür. Bugün hepimiz için, tüm Türk dünyası için zafer ve gurur günüdür. Rabbime bizlere bugünleri yaşattığı için sonsuz hamd ediyorum. Bugün burada tüm kalbimle bir kez daha tekrarlamak istiyorum: Karabağ Azerbaycan’dır. Karabağ artık anavatanıyla kucaklaşmış, 30 yıllık hasret son bulmuştur. Bundan sonra Türkiye ve Azerbaycan olarak hedefimiz bu toprakları daha müreffeh, daha gelişmiş, çocuklarımız için daha yaşanabilir bir yer haline getirmek için mücadele etmektir. Türkiye ve Azerbaycan sırt sırta verdikleri sürece Allah’ın izniyle zorlukları aşmaya, başarıdan başarıya koşmaya devam edecektir. Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum.”

Kırım Haber Ajansı - QHA
https://qha.com.tr

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum