Dede Korkut'un Bursa yazmasına tıpkıbasım

Türk kültürünün en önemli eserlerinden Dede Korkut’un 2022’de keşfedilen Bursa yazmasının tıpkıbasımı yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kültür dünyamıza kazandırdığı 16. yüzyıla ait nüshanın özenli baskısı Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya’nın sunuş yazısı ve Yasin Urhan’ın Dede Korkut hikayelerini süslediği minyatürleri eşliğinde yapıldı. Araştırmacılar ve meraklıları için belediyenin internet sitesinde dijital olarak erişime açılan eser, yakın zamanda Latin harfleriyle de neşredilecek.

Dede Korkut'un Bursa yazmasına tıpkıbasım
10 Temmuz 2023 - 18:34

ŞABAN ÖZDEMİR

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Dede Korkut hikâyelerinin 2022’de bulunan Bursa nüshasının tıpkıbasımını yayımladı. Türkolojinin kurucu ismi olan Fuat Köprülü’ünün önemini “Türk edebiyatının bütün eserlerini terazinin bir kefesine, Dede Korkut’u bir kefesine koysanız yine Dede Korkut hikâyeleri ağır basar” sözleriyle ifade ettiği eserin geçen senelerde Günbed nüshasının ortaya çıkması ile yeni bir boydan da haberdar olmamız akıllara başka nüshaların da olabileceği ihtimalini getirmişti. Dresden, Vatikan, Ankara ve Günbed nüshalarından sonra 2022’de Bursa nüshanın bulunması Dede Korkut araştırmaları için çok önemli bir gelişme olarak kayda geçmişti.

‘TÜRKÇENİN DÜĞÜNÜ’

Dede Korkut’un Bursa nüshasının sergilendiği Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde tıpkıbasım için bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Bu toplantıya, benim de aralarında bulunduğum birçok akademisyen ve kültür adamının yanı sıra Bursa halkı da büyük ilgi gösterdi. Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya burada yaptığı konuşmada Dede Korkut hikâyelerinin diğer nüshaları hakkında bilgi verdi. Konuşmasına “Bugün Türkçenin düğünüdür” cümlesiyle başlayan Sertkaya, “Dede Korkut kitabı, Batı Oğuzları’nın geleneklerini, göreneklerini, adetlerini, günlük yaşayışlarını, sevmelerini, savaşmalarını anlatan bir eserdir” ifadeleriyle nüshanın kıymetli olduğunu vurguladı.

kar02-gobek3.jpg

Bursa nüshasının özenle hazırlanan 264 sayfalık prestij baskısı Yasin Urhan’ın Dede Korkut hikayelerini resmettiği minyatürlerle okurun beğenisine sunuldu.

Konuşmacılardan biri olan Prof. Dr. Ferruh Ağca da nüshanın özelliklerini anlatarak özellikle Dresden nüshası ile Bursa nüshasının benzerliğinden bahsetti. Dresden nüshasının harekesiz olduğunu, yanlış okunan ya da okunamayan kelimelerin Bursa nüshası sayesinde okunacağını, böylelikle karanlıkta kalmış birçok meselenin gün yüzüne çıkacağını vurguladı.

kar02-gobek4.jpgAğca ayrıca Bursa nüshasının ketebe kaydının bulunmadığını, eser üzerinde yapılan çalışmalarla eserin 1610-1640 arasına tarihlendiğini kaydetti. Ağca’nın verdiği diğer önemli bir haber de eserin trankskripsiyonunun da hazırlandığı, yakında neşredileceği oldu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, “Dede Korkut hikayeleri, Türk milletinin töresini, inancını, ahlakını ve kahramanlıklarını anlatan dünya kültür mirası için de değeri yüksek bir eserdir” ifadelerini kullandı.

kar02-gobek.jpg

AK Parti Bursa millet vekili Mustafa Yavuz, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz da yaptıkları konuşmalarda, bu tarihi ana şahitlik etmekten duydukları mutlulukları dile getirdiler.

kar02-gobek2.jpg

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Sertkaya ile eseri bağışlayan İbrahim Koca’ya teşekkür plaketi takdim edildi. Toplantı sonunda bütün katılımcılara Dede Korkut’un Bursa yazmasının tıpkıbasımı hediye edildi.

kar02-adamlar.jpg

ÖZENLİ BASKIYI DİJİTAL ORTAMDA GÖREBİLİRSİNİZ

Bursa Büyükşehir Belediyesi eserin tıpkı basımını yayımlanmadan önce söz konusu nüshayı restore ederek, dijital ortama da aktardı. Özenle hazırlanan bu prestij baskıda ise bir sunuş ve Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya’nın değerlendirmesi yer alıyor. Ayrıca bu baskı Yasin Urhan’ın bu edisyon için yaptığı harika minyatürlerle bezendi. Eseri dijital ortamda görmek isteyenler Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinden inceleyebilir. Dede Korkut çalışacaklar, eseri merak edenler rahatlıkla internet sitesinden esere ulaşabilir. Eseri yakından görmek isteyenler ise Bursa’daki Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde görebilir.

kar02-dedee.jpg

YÜZYILLARCA BİR KENARDA UNUTULMUŞTU

Birçok önemli eser gibi Dede Korkut hikâyelerinin Bursa nüshasının bulunması da tam bir hikâye. Bundan yedi sekiz yıl önce Bursa Kapalıçarşısı’nda antikacılık yapan İbrahim Koca’ya şehrin Fadıllı köyünde din görevlisi olarak görev yapan Mehmet Sait Coşar bazı yazmalar getirir. İbrahim Koca, elindeki bazı Kur’an-ı Kerimleri ve icazetnameleri 2018 yılında Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’nde sergilenmek üzere kuruma bağışlar. Bunların arasında bir Dede Korkut yazması da bulunmaktadır. Şüphesiz ki bu bağış, Türk kültürü adına yapılmış en cömert bağışlarından biri olarak tarihe geçmelidir. 2021 yılında müzeyi gezen Mehmet Yayla, eserler arasında sergilenen yazmanın farkına varır ve Prof. Dr. Ersen Ersoy’u haberdar eder. Ersoy da 2022’de Dede Korkut’un Bursa yazmasının bulunduğunu ilim dünyasına duyurur. Bursa’nın bir köyünde yüzyıllarca bir kenarda unutulan yazma, böylece kültür hayatımıza kazandırılır.

Haberin ilk yayın yeri:https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/dede-korkutun-bursa-yazmasina-tipkibasim-1767234

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum