AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLIĞI BİLDİRDİ: CEPHEDEKİ SON DURUM

AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLIĞI BİLDİRDİ: CEPHEDEKİ SON DURUM
24 Ekim 2020 - 20:09

Azerbaycan ordusunun, topraklarını Ermenistan işgalinden kurtarmak için başlattığı operasyonlar sürüyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan son açıklamalara göre Ermenistan güçleri saldırılarını sürdürse de Azerbaycan ordusu karşısında direnemeyerek mevzilerinden geri çekiliyor.

Dağlık Karabağ’da Ermeni işgali altındaki topraklarını kurtarmak için kara harekatı başlatan Azerbaycan, adım adım ilerleyişini sürdürüyor ve topraklarını geri alıyor. Ermenistan’ın sivil yerleşimlere provokasyonundaki amacı ise Azerbaycan Ordusunu misilleme yapmaya kışkırtmak olarak değerlendiriliyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından bugün yapılan açıklamaya göre 23-24 Ekim 2020 gecesi, Ağdere, Hocavend, Fizuli, Hadrut ve Gubadlı’da cephe operasyonları değişen yoğunlukta devam etti. Ermenistan ordusu, savunma pozisyonlarına küçük silahlar, havan topları ve toplarla ateş açtı.

Azerbaycan Ordusu birlikleri, harekat planına uygun olarak cephenin belirli yönlerinde muharebe operasyonlarını sürdürdü.

ERMENİSTAN DİRENEMEYEREK GERİ ÇEKİLDİ

Cephenin Hocavend, Füzuli ve Gubadlı istikametlerinde direnemeyen Ermeni silahlı kuvvetleri birliklerinin çıkan yangında ağır hasar gördüğü bildirilen açıklamada Ermenistan’ın silah, cephane ve yakıt stoklarının imha edildiği açıklandı. Bazı yönlerde Ermenistan, mevzileri düzensiz olarak terk etti ve geri çekildi. Önemli iletişim hatları kontrol altına alındı, birkaç düşman kalesi tahrip edildi ve önemli yükseklikler serbest bırakıldı.

Şu anda tüm cephede savaş devam ediyor. Azerbaycan Ordusu birlikleri operasyonel koşulları izliyor.

ERMENİSTAN SİVİL YERLEŞİMLER ROKET ATIYOR

Bakanlıktan bugün yapılan bir diğer açıklamada ise Ermeni silahlı kuvvetlerinin Ağdere yönünden Naftalan ve Tatar bölgelerine ateş açtığı bildirildi.

ERMENİSTAN TOPRAKLARINDAN GUBADLI BÖLGESİNE TOP ATIŞI

Bakanlığın son açıklamasında ise muharebe mevzilerini kaybeden ve geri çekilmek zorunda kalan Ermenistan birliklerinin, Ermenistan’ın Gorus bölgesinden Azerbaycan’ın Gubadlı bölgesine top mermisi attığı duyuruldu.

Ermeni tarafının bu provokasyonu yapmaktaki amacının, Azerbaycan Ordusunu misilleme tedbirleri almaya kışkırtmak olarak değerlendiriliyor.

DAĞLIK KARABAĞ’IN İŞGALDEN KURTARILMASI DEVAM EDİYOR

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki topraklarını kurtarmak için başlattığı kara harekatı kararlılıkla devam ediyor. Azerbaycan, 27 Eylül 2020’de başlatılan harekat kapsamında, şu ana kadar çok yüksek ve stratejik öneme sahip dağlık bölgeler de dahil olmak üzere şehir, kasaba ve köyleri bir bir işgalci güçlerden temizliyor.

ERMENİSTAN ATEŞKESİ İHLAL EDEREK SİVİLLERİ KATLETTİ

Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova’da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim saat 12.00’den itibaren geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ’daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı “ateşkes” kararı almıştı. Ermenistan ordusunun, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden Azerbaycan’ın Gence kentine füzelerle saldırması sonucu 10 kişi ölmüş, 35 kişi yaralanmıştı.

15 Ekim’de de Terter kentinde defin töreni için mezarlığa giden sivillere yönelik düzenlenen saldırıda, 4 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi yaralı kurtulmuştu.

Ermenistan, 17 Ekim’de Gence’ye füzelerle bir saldırı daha düzenlemiş, 13 sivil yaşamını yitirmiş, 50’nin üzerinde sivil yaralı olarak enkaz altından çıkartılmıştı.

ERMENİSTAN İLE 2. ATEŞKESİ DE İHLAL ETTİ

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 18 Ekim’de yerel saat ile 00.00’dan itibaren insani amaçlı geçici ateşkes ilan edildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından 17 Ekim’de yapılan açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanı ülkeleri ABD, Rusya ve Fransa devlet başkanlarının 1 Ekim tarihli bildirisi ile AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının 5 Ekim tarihli bildirilerine dayanarak ve 10 Ekim tarihli Moskova bildirisine uygun olarak kabul edildiği bildirilen geçici ateşkes kararı, yerel saatle 00.00’dan itibaren uygulamaya girdi.

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki topraklarını kurtarmak için başlattığı kara harekatı kararlılıkla sürerken Ermenistan’ın Azerbaycan’ın sivil yerleşimlerine düzenlediği saldırılar nedeniyle siviller ölmeye devam ediyor.
Ermenistan’ın Azerbaycan’ın sivil yerleşim birimlerine düzenlediği füze saldırılarında 13 ve 16 yaşındaki iki sivil daha hayatını kaybetti.

Azerbaycan Başsavcılığından 24 Ekim’de yapılan açıklamaya göre, Ermenistan ordusunun Goranboy ve Terter illerine top ve füzelerle saldırı düzenledi.
Açıklamada, Terter ilinin Kebirli köyünde bir eve füze isabet etmesi sonucu Orhan İsmayılzade’nin (16) yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Goranboy ilinin Tapkarakoyunlu köyünde de top mermilerinin isabet etmesi sonucu 2 evin zarar gördüğü bildirildi.

17 EKİM’DEKİ SALDIRIDA YARALAN ÇOCUK VEFAT ETTİ

Ermenistan’ın 17 Ekim’de Gence’ye düzenlediği füze saldırısında enkaz altından sağ kurtarılan 13 yaşındaki Artur Mayakov’un da tedavi gördüğü hastanede vefat ettiği belirtildi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum