KURECAY ANLAŞMASI: Ermenilerin Karabağ'a yerleştirilmesinin önünü açan belge nasıl imzalandı? -

KURECAY ANLAŞMASI: Ermenilerin Karabağ'a yerleştirilmesinin önünü açan belge nasıl imzalandı? -
07 Mart 2024 - 09:29
Karabağ'ı gönüllü olarak terk eden Ermeniler, şimdi de Erivan'da kontrol edilen güçlerin etkisiyle "Karabağ Ermenilerinin kendi kaderini tayin etmesi" konusunu gündeme getirdi. Ancak Ermeniler Karabağ'dan gelmediler. Bu konuda yeterince tarihi gerçek var.

Turkustan.az, tarihçi bilim adamı Zaur Aliyev'in sosyal ağ hesabında Ermenilerin Karabağ'a nasıl yerleştirildiğine dair bir tarihi gerçeği daha paylaştığını bildirdi.

Bilim insanının araştırmasını sunuyoruz:

"Rusya ile İran arasında imzalanan Gülistan (12 Ekim 1813) ve Türkmençay (10 Şubat 1828) anlaşmaları ile Karabağ Han İbrahim ile Rusya İmparatorluğu arasında 14 Mayıs 1805'te imzalanan anlaşma , Ermenilerin Çarlık Rusya'nın yardımıyla Erivan ve Karabağ hanlıklarına nakledildiğini gösteriyor. Bu Ermeniler daha önce Türkiye'ye, İran'a ve diğer doğu ülkelerine yerleşmişlerdi.

1747 yılında kurulan ve 1822 yılına kadar varlığını sürdüren Karabağ Hanlığı'nın devletimizin tarihindeki yeri ve rolünün yadsınamaz olduğu bilinmektedir. Catherine II bir zamanlar "Yunan projesi" adlı bir proje ortaya koydu. Bu projeye göre Türkler Avrupa'dan kovulmalı ve "Yunan İmparatorluğu" yeniden kurulmalıdır. Osmanlı devletinin gücünün sarsıldığını bilen II. Catherine, bunu Osmanlı devletini yok etmek için kullanmaya karar verdi.

Bu nedenle Osmanlı devleti, kendisinden yardım isteyen Azerbaycan hanlıklarıyla ilişkilerini genişletmekten çekiniyordu. Karabağ Hanlığı ile Osmanlı devleti arasındaki ilk yazışmalar 1769 yılında başlamıştır. Karabağ Hanlığı'na gelen Osmanlı elçisinin mektubunda Ruslara karşı birlikte savaşmak istedikleri belirtiliyordu.
Bu amacı gerçekleştirmek için Osmanlı padişahı I. Abdülhamid, Karabağ hükümdarı İbrahimhalil Han'a bir mektup gönderdi. Mektupta İbrahimhalil Han'ın Rus İmparatorluğu'na karşı savaşmaya hazır olduğu öne sürülüyordu. Ancak Rusya'nın Kafkasya'ya saldırısı başladığında Osmanlı devleti sözünü tutmadı.

İbrahimhalil Han'ın, Sultan III. Selim'in baş vezirine yazdığı "..Senden bizi korumanı, yardım ve iyiliklerini bizden esirgemeni istiyoruz... " şeklindeki mektubuna cevaben Osmanlı sarayından şu içerikli bir mektup aldı: İran ile Aliyye Devleti Arasında Barış Ağa Muhammed "Şah Kaçar barışı bozacak bir şey yapmadığı sürece Osmanlı devleti İran havzasındaki askerlere müdahale etmeyecektir."

Azerbaycan hanlıkları kendi iç yönetimlerini korumak istiyorlardı ve Rusya'nın dışarıdan korunmasını da kabul ediyorlardı.

14 Mayıs 1805'te Karabağ Hanı İbrahimhalilhan, Rusya ile Karabağ Hanlığı arasında imzalanan 11 maddelik anlaşmanın şartları nedeniyle esas olarak dış politikadan mahrum bırakıldı. Dahili olarak hanlığın idaresini sürdürmeyi başardı. Ayrıca Rus birliklerini kendi topraklarında tutmayı da taahhüt etti.

Bu belgelerin hiçbirinde Karabağ'daki Ermenilerin veya Ermeni mülklerinin Rus vatandaşlığına devredildiği iddiasından bahsedilmiyor. "Kürakçay" anlaşması Karabağ'ın Rusya tarafından işgalinin temelini attı. Bu tarihten itibaren ilerleyen yıllarda Ermenilerin işgal altındaki Karabağ'a yerleştirilmesi bölgede ciddi çatışmalara neden olmuştur. İbrahimhalil Han ile General Sisyanov arasında Karabağ Hanlığı'nın Rusya İmparatorluğu'na katılmasına ilişkin imzalanan "Kurakçay" anlaşması, 18. yüzyıl sonu ve 18. yüzyıl başlarında bölgede Ermeni izinin bulunmadığını kanıtlayan önemli bir tarihi belgedir. 19. yüzyıl. Dolayısıyla sözleşmenin 11 maddesinin hiçbirinde Ermeni ismi geçmiyor.

Bu belge, Ermenilerin tarihle ilgili asılsız iddialarını ortaya koymaktadır. Bu belgeler Ermenilerin Karabağ'a yerleştirildiğini bir kez daha kanıtlıyor.

Ayrıca Rusya İmparatorluğu'nun 14 Mayıs 1805'te imzalanan Kurekçay Antlaşması'nın şartlarına uymadığını da belirtmek gerekir. "Kürakçay" sözleşmesi on yedi yıl sonra, 1822'de iptal edildi.








(Medyamız)
Not: Yazı ilk olarak 7 Mart 2024 tarihinde https://www.turkustan.az/news/politics/76144 sitesinde yayınlanmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum