Amerika'nın niyeti Suriye'yi bölmek

İç savaş sebebiyle farklı grupların yönetim ilan ettiği Suriye ile ilgili ABD ve İsrail asıl niyetini belli etmeye başladı. “Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız” açıklamalarının aksine, “Bölünme kaçınılmaz” yorumları peş peşe deklare edildi.

Amerika'nın niyeti Suriye'yi bölmek
10 Eylül 2016 - 09:02

Halkına bombalar yağdıran Esed yönetimine iç savaş başlamadan önce uyarılarda bulunan Ankara yönetimi, Suriye’deki karışıklığın başladığı günden bu yana “Toprak bütünlüğü korunmalı” ilkesinden geri adım atmadı. İç savaşa, “DAEŞ ile mücadele” başlığı altında müdahale olan ve terör örgütü PYD’ye açıkça destek veren ABD de benzer açıklamalarda bulunmuş, teröristlerin “Suriye’nin kuzeyinde devlet kuracağız” açıklamalarını görmezden gelmişti. PKK’nın Suriye kolu olan PYD, yaptığı son açıklamasında bu niyetini bir kez daha tekrarladı. Örgüt, tüm kantonların birleştirilmesi sonucu oluşturulacak ‘terör koridoru’ aracılığıyla Akdeniz’e ulaşacaklarını ve Suriye’nin kuzeyinde devlet kuracaklarını ilan etti. 

Washıngton sessiz kaldı

Suriye’de yeni bir oluşuma izin vermeyeceğini deklare eden Washington yönetimi ise PYD’nin bu açıklamasına herhangi bir tepki göstermezken, Obama hükümetinin asıl niyetini CIA Başkanı John Brennan açık etti. Brennan, Irak ve Suriye'nin devlet yapısının telafi edilemeyecek şekilde bozulmuş olabileceğini söyledi. “Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün yeniden sağlanabileceğinden kuşkulu olduğunu” ve iki ülkenin de merkezi bir hükümet tarafından yönetilebileceğini tahmin etmediğini belirtti. CIA Başkanı John Brennan, “Suriye ve Irak'ın yeniden bir araya gelip gelemeyeceğini bilmiyorum” dedi. 

'Gerginlikler zarar verdi'

Yapılan tahribat kadar etnik ve mezhep gerginliklerinin sürmesinin de iki ülkeye büyük zarar verdiğini, Suriye ve Irak'taki Kürt bölgeleri gibi birçok özerk bölgenin ortaya çıkabileceğini ifade etti. Yine Amerika’da yayımlanan Wall Street Journal Gazetesi’nin Dış Politika Yazarı Bret Stephens de benzer bir düşünceyi ifade eden yazıyı kaleme aldı. Stephens'ın “Suriye için tek çözüm” başlığı ile yayımlanan yorum-analizinde Suriye’ye yönelik “bir bölünme planı, her şeyi çözmez ama Balkanlar örneği, işleyebileceğini gösteriyor” ifadeleri yer aldı. 

'En iyi seçenek bölünme'

“En iyi seçenek, ülkenin bölünmesidir” iddiasında olan Bret Stephens, bu fikre karşı çıkanların ise böyle bir durumda çizilecek yeni sınırların ülke içinde yıkıcı çekişmeleri çözmeyeceği gibi başta Türkiye olmak üzere dış oyuncuların bu düzenlemeye itiraz etmek için gerekçe ve araçlarının olacağına işaret ettiklerini yazdı. Konuyla ilgili İsrail’den de benzer bir açıklama geldi. 

İsrail'den benzer açıklama

İsrail güvenlik servisi Şin Bet'in eski başkanı Avi Dichter, Suriye'nin bölünmesinin işlerine geldiğini ancak bölgede güçlenen Hizbullah'ın büyük tehdit oluşturduğunu söyledi. Dicter, “Suriye son beş yıldır inatçı bir savaş devam ediyor. İsrail ise Golan üzerindeki nöbetine devam ediyor. Tehditlere bazen hava saldısırıyla bazen de silahlı olarak müdahale ediyor. İstihbarat konusunda da İsrail bölgede yakın komşularının ve Rusya'nın aracılığıyla özel bir haberleşme kanalı kurdu. Ancak ortada büyük belirsizlikler var. Batı ve Arap devletleri Esad'ın kısa sürede devrileceğini öngörüyordu. Ama işler böyle yürümedi.” ifadelerine yer verdi. 

güneş gaz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum