31 Mart Dünya Azerbaycanlılarının Soykırım Günü

31 Mart Dünya Azerbaycanlılarının Soykırım Günü
01 Nisan 2024 - 10:08
31 Mart Dünya Azerbaycanlılarının Soykırım Günü

30 Mart-3 Nisan 1918 tarihleri ​​arasında Bakü Sovyeti ve Taşnak Ermeni silahlı grupları Bakü şehrinde ve Bakü vilayetinin çeşitli bölgelerinde, ayrıca Şamahı, Guba, Haçmaz, Lenkeran, Hacıgabul, Salyan, Zengezur, Karabağ, Nahçıvan ve diğer bölgelerde Azerbaycanlı sivillere karşı vahşice Soykırım uygulayarak öldürdüler. Resmi kaynaklara göre bu soykırım sonucunda 12 bine yakın Azerbaycanlı acımasızca katledildi ve on binlerce insan kayıplara karıştı.

31 MART AZERBAYCANLILARIN SOYKIRIMI GÜNÜ

O korkunç günlere ve Soykırıma tanık olan Kulner soyisimli bir Alman, 1925'te Bakü olayları hakkında şu kelimeleri yazıyordu: Ermeniler, Müslüman sivil Azerbaycanlıların şehirlerine, ilçelerine, köylerine ve mahallelerine baskın düzenleyerek herkesi öldürdüler, kılıçlarla parçaladılar, süngülerle deştiler.

Katliamdan birkaç gün sonra bir çukurdan çıkarılan 87 Azerbaycanlı cesedinin üzerinde tekrar kulakları ve burunları kesildi, karınları parçalandı ve cinsel organları kesilerek ölü sivillerin üzerine bu vahşilik uygunlandı.

Ermeniler çocuklara acımadığı gibi yaşlılara da acımazlardı. Genç kadınların diri diri duvara çivilenmesi, Ermeni saldırısından kaçmaya çalışan 2 bin sivil Azerbaycanlının bulunduğu şehir hastanesinin ateşe verilmesi de bu korkunç gerçeklerdendir.

Amerikalı agronomist Leonard Ramsden Hartville, Erivan vilayetinde, Şarur-Darelayaz, Sürmeli, Kars'ta Azerbaycanlılara yönelik katliamın aktif katılımcılarından biri olan Ermeni subay Ovanes Apresyan'ın anılarından yola çıkarak "İnsanlar böyle" adlı bir kitap yazdı. Yazar Ovanes Apresyan bu kitabında, Ermenilerin, İngilizler ve Rusların yardımıyla hedeflerine ulaştıklarını belirterek, sadece Bakü'de Mart katliamında 25 bin Azerbaycanlının öldürüldüğünü belirtmiştir.

Dr. Afgan Veliyev - 31 Mart 1918 Azerbaycanlıların 'Soykırım Günü'dür

Bu olayların dehşetini gözlerinizin önüne getirmek için, 1918-1920'de var olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti devlet belgeleri gösteriyor ki:

Mart-Nisan 1918'de Şamahı'da 8 bin kadar sivil öldürüldü. Şamahı Cuma Camii de dahil olmak üzere kültürel anıtların çoğu yakıldı ve havaya uçuruldu. Cavanşir ilçesine bağlı 28 köy ve Cebrayil ilçesine bağlı 17 köy tamamen yakıldı ve nüfusu yok edildi. 29 Nisan 1918'de Gümrü yakınlarında ağırlıklı olarak kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 3.000 kişilik bir Azerbaycan göçmeni pusuya düşürüldü ve son kişiye kadar yok edildi. Ermeni silahlı grupları Zengezur ilçesinde 115 Azerbaycan köyünü yerle bir etti, 3257 erkek, 2276 kadın ve 2196 çocuğu öldürdü. Bu kazada toplam 10.068 Azeri öldü veya sakat kaldı, 50.000 Azerbaycanlı mülteci oldu. Erivan eyaletinin 199 köyünde yaşayan 135.000 Azerbaycanlı yok edildi, köyler yerle bir edildi. Ermeni silahlı grupları daha sonra Karabağ'a yürüdü, 1918-1920 yılları arasında Karabağ'ın dağlık kesiminde 150 köy yok edildi ve nüfusu yok edildi.

Haydar Aliyev, 26 Mart 1998'de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak 31 Mart'ın Azerbaycanlıların Soykırım Günü olarak kutlanmasına ilişkin Kararnameyi imzaladı.

Nitekim dünya devletlerininde sahte olduğunu bildiği halde ve Ermenistan hükümeti tarafından her yıl 24 Nisan’da sözde Ermeni soykırımını dile getirerek Azerbaycanlı sivillere uyguladığı soykırım gerçeklerini gizleyemeye çalışmaktadır.  Ermenistan hükümeti tarafından yapılan tarihi gerçekleri saklama çabalarını ve ikili oyunlarını her zaman bocazağız.
Azerbaycan Türklerine karşı Ermeniler tarafından 1903-1905-1913-1915-1918-1988-1992 yıllarından yapılan soykırımlar dünya siyasi arenasında çifte standartla siyaset yürüten devletler tarafından her zaman unutturulmaya veya göz ardı edilmeye çalışılsada Azerbaycan Türkleri hiç bir zaman bu zalimce yapılan soykırımları unutmayacak ve unutturmayacaktır. Nitekim geçmişini unutan toplum yok olmaya mahkumdur. Bizler gibi devlet adamları gelecek nesillere gerçek bilgilerin saptırılmadan, dezenformasyona uğramadan aktarılması için her zaman vatanımızın milletimizin yanında olarak, gerek akademik arenada, gerekse de diplomasi arenası olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunda da yüce Türk halkına karşı yapılan gaddarca zülmleri ve  gerçeklerini anlatacağız. 

31 Mart-Azerbaycanlıların Soykırımı Günü
Ermenilerin 1918 yılının 30 Mart- 3 Nisan tarihleri arasında sivil Azerbaycanlılara karşı uyguladığı soykırım sonucu tarihe 31 Mart Dünya Azerbaycanlılarının Soykırım gününde hayatını kaybeden tüm şehit vatandaşlarımızı saygıyla anıyor, onlara Allah'tan rahmet diliyoruz.

İstihbarat ve Diplomasi Uzmanı Dr. Elvin ABDURAHMANLI

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum