KÜRESEL KÜLTÜR, KÜRESEL YAŞAM
Bilindiği üzere toplum kültürü çok değerlidir. Çünkü insanlık, ancak bilim ve sürekli eğitimle yüksek toplum kültürüne ulaşabilir.
Dünya hayatında ilk, köklü ve kalıcı eğitim, anneler ve öğretmenler tarafından sağlanır.
*
Bilim insanlarına göre yaklaşık yirmiyedi milyar yaşındaki dünyanın yedi kıtasında, küreselleşme akımına karşın, farklı tarihsel alt yapı, coğrafi konum, gelenek ve sosyolojik olguda 208 devlet vardır.
*
Uluslararası bilimsel platformlarda belirtildiği üzere :
-Dünya nüfusu yaklaşık 8,4 milyara ulaşmaktadır.
- En çok nüfuslu ülkeler Hindistan, Çin, ABD, Endonezya, Pakistan, Nijerya ve Brezilya’dır.
-Yaşam kalitesi olarak Kanada, Japonya, Güney Kore, İngiltere, ABD, Avustralya, Finlandiya, Danimarka, Norveç, Hollanda, Lüksemburg ve İsveç, dünyanın en çok eğitimli nüfus oranına sahip ülkeler arasında gösterilmektedir.
*
Bilgelik öğretilerine göre :
İnsanlık; insani, manevi, etik ve evrensel değerlerin ışığı altında eğitim ve güzel ahlak ile gelişir; akla dayalı doğru düşünme, adalet, vicdan, empati, nezaket, görgü, vefa, tevazu, saygı, sevgi, duyarlılık, liyakat gibi kavramlar ile yaşam yoluna devam eder.
İnsanlığın; büyük ölçüde ilim bilim Irfan sahibi olması; matematik, fizik, tarih ve coğrafya alanlarında genel bilgi edinmesi ve içselleştirmesi; en az iki lisan öğrenmesi; genetik kodlarını keşfetmesi; insaniyetli bir ideal olarak bilgi ile beslenmesi; yüksek bilgi birikimi kapasitesine ulaşması büyük önem ve anlam taşımaktadır.
Bu bağlamda küresel ve standart bir eğitim sistemi kurulması bilge kişilerce önerilmektedir.
*
Dünya hayatında en olumsuz olgu kronik eğitimsizlik olarak değerlendirilmektedir.
Başka bir ifadeyle, dünyada yaşanan olumsuz olayların başlıca kaynağı eğitimsizlik olarak kabul edilmektedir.
Yapılan istatistikler, dünyanın yedi kıtasında (Avrupa, Afrika, Antarktika, Asya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avustralya) yaşayan insanların yaklaşık 80’inin yeterli eğitim ve öğrenim olanaklarından yoksun olduğunu göstermektedir.
*
Gelelim son yıllarda uluslararası basında yayımlanan, dünyanın yol haritasına yansıyarak haber, araştırma ve makalelerde öne çıkan, dikkati çeken ve gündemden çıkmayan kırmızı çizgili kronikleşmiş sorunlar yumağına:
Küresel iklim değişikliği, kuraklık, orman yangınları, depremler, toprak kaymaları, sel baskınları, heyelanlar, aşırı rüzgar fırtınaları, pandemik hastalıklar, çevre kirliliği, atmosferdeki aşırı miktarda sera gazı ve karbondioksit emisyonu, yanardağların aktif hale gelmesi, bazı göl ve ırmakların kuruması, çarpık kentleşmeler, ekili arazilerde azalma, hayvan ve canlı nesillerinde kayıplar, ekolojik sistemde bozulma, üretim naliyetlerinde yükselme, bütçe açıkları, artan ekonomik sendrom, bazı ülkelerde devam eden trajik savaşlar (Rusya- Ukrayna ve İsrail-Filistin), suç oranlarında artış, yoksulluk, ülke ve kıtalar arası göçmen, mülteci ve sığınmacı akımları, bazı ülkelerde kaos, dijital kriz…
*
Ekolojik slstemin (deniz, çöl, orman, canlı varlıklar, nehir, mera, göl, ekili arazi, baraj vd.); kara ve su dengeleri içinde denetim altına alınamayan yüksek teknoloji, doğa tahribatı, çarpık kentleşme ve çevre kirliliği nedeniyle daha da bozulabileceği; böylece iklim değişikliği, kuraklık, su ve gıda sıkıntısının gelecek yıllarda küresel krize yol açabileceği; ekolojik dengenin giderek bozulabileceği; deniz seviyelerinin yükselmesi sonucu birtakım karaların etkilenebileceği; kuraklıkla ekili alanların azalabileceği; karasal ekosistemde erozyon ve çölleşme dalgasıyla tarımsal üretimin zorlaşabileceği; su, gıda ve açlık krizine neden olunabileceği; bunlara bağlı olarak da artan sıklıkta ve yoğunlukta nüfus ve göç dalgalarında kaotik ortamların yaşanabileceği; iklim uzmanlarınca altı çizilerek vurgulanmaktadır.
*
Ayrıca, bazı platformlarda; yüksek teknoloji ürünlerine (internet, yapay zeka, robotik nesneler, akıllı cep telefonu vd.) gösterilen aşırı ilgiden dolayı gazete ve kitap okur sayısında azalma, edebiyat, tiyatro ve opera gibi sanat dallarında duraklama ve nihayet entelektüel kültürde düşüş olabileceğine dikkat çekilmektedir.
Söz konusu sorunlar, Birleşmiş Devletler Teşkilatı (BM) tarafından dönemsel olarak hazırlanan "Dünya İnsanlığının Ortalama İnsani Gelişmişlik Endeksi” verilerine bütün yön ve boyutlarıyla yansımaktadır.
*
Küresel eğitim ve küresel toplum kültürü ile küresel yaşam arasında matematiksel bir bağıntı (korelasyon) vardır.
Dünya; giderek yoğunlaşan kronik olaylar sarmalından tam olarak nasıl kurtulacaktır?
Dünya; sürekli barış, huzur, güvenlik ve mutluluk dolu mutlu zamanlara nasıl kavuşabilecektir?
Dünya sorunlarından çıkış yolları nelerdir?
Dünya sorunları, ertelenmeden, uluslararası birlik ve beraberlik ile çözülebilir. Birlik ve beraberliğin gücü vardır.
*
Nitekim bu olumsuz gelişmeler; Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BM); Dünya Ekonomik Forumu (WEF); BM ’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM); BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO); Paris İklim Anlaşması; BM’ye bağlı Dünya Saglık Örgütü (WHO), Dünya Bankası (World Bank) ve diğer uluslararası kuruluşların raporları ile BM Yargı Organı olan Hollanda – Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı (Cour Internationale De Justice) kararlarında ve dünya basınında güçlü bir biçimde dile getirilmektedir.
*
Sonuç olarak; insanlığa barış, huzur, güvenlik ve mutluluk dolu bir yaşam yakışır.
Yeni dünya düzenini; NATO, Şanghay İş Birliği Örgütü, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi, BRICS Ekonomik Birliği, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), G-7, G-20, Orta Amerika Devletleri Örgütü, Arap Birliği, Afrika Birliği, İngiliz Uluslar Topluluğu (COMMONWEALTH), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT). OECD, NORDİK Konseyi ile diğer uluslararası ve ulusal kuruluşların ortaya koyacakları somut roller şekillendirecektir.
FACEBOOK YORUMLAR