Türkiye, Hazar Denizi'nde varılan anlaşmadan memnun

Türkiye, Hazar Denizi'nde varılan anlaşmadan memnun
22 Ocak 2021 - 18:28

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ve Türkmenistan arasında gerçekleşen Hazar Denizi anlaşmasının, iki ülkenin dostluğunu pekiştirmesi temennisinde bulundu.

Azerbaycan ve Türkmenistan arasında Hazar Denizi’nde araştırma faaliyetlerinin ortaklaşa gerçekleşmesine ilişkin, dün imzalanan dostluk anlaşmasını memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

DOSTLUK ANLAŞMASINI MEMNUNUİYETLE KARŞILIYORUZ

Türkiye, anlaşmanın dost ve kardeş Türkmenistan ile Azerbaycan halklarına hayırlı olmasını diledi. Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklama şu ifadeler kullanıldı:

“Azerbaycan ve Türkmenistan’ın Hazar Denizi’nde “Dostluk” olarak adlandırdıkları hidrokarbon sahasını ortaklaşa araştırmak ve geliştirmek üzere anlaşmaya varmış olmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu anlaşmanın iki ülkenin dostluğunu pekiştirmesini, dost ve kardeş Türkmenistan ve Azerbaycan halklarına hayırlı olmasını ve bölgenin refah ve istikrarına katkı sağlamasını diliyoruz. Bu anlaşmanın Türkiye ile Avrupa’nın geri kalanının enerji güvenliğini artıracak projelerin de önünü açmasını temenni ediyoruz.”

Türkmenistan ve Azerbaycan, Hazar Denizi’ndeki verimli yatakların aidiyet ve işletilmesi konusunda yıllardır sorunlar yaşıyordu. Hazar Denizi’nde, Azerbaycan ve Türkmenistan’a ait alanların ortasında yer alan yatak, yaklaşık 60 milyon ton petrol rezervine sahip bulunuyor. Yaşanan sorunu çözmek amacıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhammedov’un katılımıyla ortaklık anlaşmasına imza atıldı.


Qırım Haber Ajansı

Ömer Cihad Kaya
22 Ocak 2021, 11:49

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum