Türk Dünyası Sinemacılar Birliği Kuruldu

Özbekistan'da düzenlenen 15. Taşkent Uluslararası Film Festivali kapsamında "Türk halklarının sineması: uluslararası ilişkiler, değerler ve yenilikler" film forumu düzenlendi. Forum kapsamında, "Türk Dünyası Sinema Birliği" kuruldu.

Türk Dünyası Sinemacılar Birliği Kuruldu
02 Ekim 2023 - 10:31

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Özbekistan Sinemacılar Birliğinin işbirliğinde organize edilen Türk Halkları Sinemacıları Forumu, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlendi.

TÜRK DÜNYASI SİNEMACILAR BİRLİĞİ KURULDU

Özbekistan'da düzenlenen 15. Taşkent Uluslararası Film Festivali kapsamında Türk Dünyası Sinemacılar Birliği kuruldu. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiyeli sinema yetkililerin katıldığı forumda oy birliğiyle Özbekistan Sinematografi  Birliğinin başkanlığını yürüten film yapımcısı Firdavs Abduhalikov "Türk Dünyası Sinemacılar Birliği"nin Başkanı olarak seçildi.

TAŞKENT'TEKİ FORUMA TÜRK DÜNYASINDAN YOĞUN KATILIM

Foruma; TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Azerbaycan Kültür Bakanı Danışmanı Orhan Fikretoğlu, Kazakistan Sinema Akademisi yetkilisi Ercan Cumabekov, Kırgızistan Sinemacılar Birliği yetkilisi Gülbara Tolomuşeva, "Türkmen Film" Genel Müdürü Arslan Eyeberdiyev ve Rusya'ya bağlı Tataristan'ın "Tatar Sinema" Stüdyosu Genel Müdürü Milyauşa Aytuganova’nın yanı sıra Türk ülkelerinden çok sayıda sinema sanatçısı ve uzman katıldı.

Forumun açılışında konuşan Özbekistan Sinemacılar Birliği Başkanı Firdavs Abduhalikov, Taşkent'te başlayan Taşkent Uluslararası Film Festivali kapsamında Türk Halkları Sinemacılar Forumu'nun yapılmakta olmasının kendileri için sevindirici olduğunu ifade etti. Abduhalikov, forumun Türk dünyası sinemacılarını bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.
Forumda Türk halkları sinema sanatındaki güncel meselelerin ele alınacağını dile getiren Abduhalikov, çalışmalar için başarılar diledi.

TÜRKSOY GENEL SEKRETERİNDEN GANİRE PAŞAYEVA İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise konuşmasına başlamadan önce Azerbaycan Parlamentosu Kültür Komisyonu Başkanı Ganira Paşayeva'nın vefatından derin üzüntü duyduğunu dile getirerek Paşayeva'nın ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi.

"AMAÇ, TÜRK DÜNYASI SİNEMACILARINI BİR ARAYA GETİRMEK"

TÜRKSOY Genel Sekreteri Raev, forumun Özbekistan'da gerçekleştirilmesinin önemine değinerek, Türk Halkları Sinemacılar Birliğinin kurulmasıyla ilgili konuları ele alacaklarını söyledi. Daha sonra foruma ilişkin Türk basınına açıklama yapan Raev,  Taşkent Uluslararası Film Festivali kapsamında Türk dünyasının tüm ülkelerinden sinema sanatçılarının bir araya geldiklerini ifade etti. Raev, bu toplantının en büyük amacının Türk dünyası sinemacılarını bir araya getirmek ve ortak projeler gerçekleştirmek olduğununun altını çizdi.

Forum kapsamında, Türk halkları sinemacılarını bir çatı altında birleştirecek bir birliğin kurulması konusunu ayrıntılı olarak ele aldıklarını aktaran Raev, şu ifadeleri kullandı:

"TÜRKSOY çatısı altında Türk Halkları Sinemacılar Birliğini kurmak üzeriyiz. Forumda, bununla ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Siyasette, ekonomide ve diğer alanlarda Türk Dünyası yoğun işbirliğinde, kültür ve sinemada da ortak çalışmaları geliştirmek istiyoruz. Kurulacak birlik, Türk halkları sinema sanatının ve düşüncelerimizin yakınlaşmasına hizmet edecektir." 
İlk yayın yeri:https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/turk-dunyasi-sinemacilar-birligi-kuruldu-479167


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum