"Türk Dünyası Edebiyatının Yetenekleri" Toplantısı Yapıldı

22 Eylül'de Azerbaycan Milli Kütüphanesi'nin 100. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde "Türk dünyası edebiyatının yetenekleri" konulu yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Önde gelen temsilci Kemel Tokayev'in Azerbaycan dilinde yayınladığı "Gece Ateşi" Kazak edebiyatının önemli temsilcilerinden ve 20. yüzyıl Azerbaycan edebiyatının önde gelen temsilcilerinden Mir Celal Paşayev'in Kazakça yayımladığı "Dağların Kalbi" kitaplarının tanıtım törenleri düzenlendi.

"Türk Dünyası Edebiyatının Yetenekleri" Toplantısı Yapıldı
02 Ekim 2023 - 09:49
Azerbaycan Milli Kütüphanesi Müdürü Profesör Karim Tahirov, etkinliğe katılanları selamlayarak, bu prestijli etkinliğin kütüphanenin 100. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi.

Kazak edebiyatının önde gelen temsilcilerinden Kemel Tokayev ile 20. yüzyıl Azerbaycan edebiyatının önemli temsilcilerinden Mir Celal Paşayev'in "Türk Dünyası Edebiyatının Yetenekleri" serisinden eserlerinin yer aldığı kitap sergisi açıldı.
Daha sonra Kazakistan Milli Kütüphanesi Müdürü ve Kazakistan Kütüphaneler Birliği Başkanı Bakitjamal Ospanova herkesi selamlayarak Kazak konukları tanıştırdı.
Etkinlik, Milli Meclis üyesi akademisyen Nizami Jafarov ve Kazakistan Cumhurbaşkanlığı ödülü sahibi, Kazakistan radyosu Alma-Atı şubesi başkanı Bakit Jaghiparuli'nin moderatörlüğü ile başladı. Akademisyen Nizami Jafarov, konukları ve katılımcıları selamlayarak, 20. yüzyıl Azerbaycan edebiyatının en saygın sanatçılarından Mir Celal Paşayev'in eserlerinin Azerbaycanlılığı, Azerbaycan halkının milli ideolojisini ve milli ruhunu yansıttığını söyledi. Bakit Jagıparuli, Kazak halkının Azerbaycan halkına samimi selamlarını ileterek, Kazak düzyazısında özel bir yere sahip olan Kemel Tokayev'in çalışmaları hakkında bilgi vererek, Azerbaycan ve Kazak edebiyatının en önemli temsilcilerinin tarihi eserlere katkıda bulunduğunu kaydetti. Kitap tanıtım törenlerinde bir araya gelerek iki milletin edebi ve kültürel ilişkileri anlatılacak.
Şair-icracı Talant Aringali, dombrada çalınan müzikle katılımcıları selamladı.
Kültür Bakanı Adil Kerimli açılış konuşmasıyla çıkıp misafirleri selamladı ve bu etkinliğin Azerbaycan Milli Kütüphanesi'nin 100. yılı çerçevesinde yapılmasının özellikle önem taşıdığını söyledi. İki ülke arasında tarihi kökenlere dayanan çok yönlü ilişkilerimizin, saygıdeğer başkanlarımız sayesinde daha da geliştiğini vurgulayan Bakan, bu ilişkilerin her alanda olduğu gibi kültür alanında da her zaman mevcut olduğunu ve sunumun devam ettiğini kaydetti. İki ülkenin önde gelen isimlerinin kitap törenlerinin ülke ve halkların birbirine yakınlaşmasına katkı sağlayacağı belirtildi. Her iki kitabın hem Azerbaycanlı hem de Kazak okuyuculara ulaştırılmasının, birbirlerinin halklarının kültür, edebiyat ve tarihlerini daha yakından tanımalarına zemin oluşturacağını ifade etti. Bakan, bu eserlerin tercümesinin yanı sıra yayınlanmasını da, Kazakistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Malik Otarbayev herkesi selamlayarak, Kazakistan  Cumhurbaşkanı   Kasım-Jomart Tokayev'in gönderdiği mesaja dikkat çekti. Ortak tarihe, kökene ve kültüre sahip iki dost ve kardeş halk arasındaki ilişkilerin her alanda sürekli geliştiğini, bugünkü tarihi anın Milli Kütüphane'de gerçekleştirileceğini söyleyen Prof. Kerim Tahirov'a teşekkür etti.


Milli Meclis Kültür Komisyonu Başkanı Profesör Ganira Pashayeva, kitapların basımına katkıda bulunan herkese şükranlarını sunarak, Mir Celal'in mirasına verdiği değerden dolayı Malik Otarbayev'e ve Milli Kütüphane yönetimine bu konuda teşekkür etti. Bu tür projelere destek verilmesi ve bu iki zengin yazarın çalışmalarının bir araya getirilmesiyle en önemli unsurun vatanseverlik, milli düşünce, milli duygular olduğunu söyledi. Edebiyatımızı kardeş dillere dönüştürmenin önemine değinen Erdoğan, ortak edebiyat okumanın önemine dikkat çekerek bunun genç nesli birbirine yakınlaştırdığını söyledi. Konuşmacı, bu iki yazarın ortak büyük şahsiyetlerimiz olduğunu ve bugün onların moralini yükselterek genç nesillere önemli bir mesaj verdiğimizi kaydetti.
Kazakistan Cumhuriyeti'nin Azerbaycan'daki Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Alim Bayel, bugünkü etkinlik vesilesiyle herkesi tebrik etti ve etkinliği yüksek düzeyde organize ettikleri için Azerbaycan ve Kazakistan milli kütüphaneleri başkanlarına teşekkür etti. Kazakistan'ın iki gün önce bir açıklama yaparak Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne verdiği desteği teyit ettiğini kaydetti. Halkımızı bir zaferden dolayı kutlayan büyükelçi, "Kardeş ülkeler her zaman birbirleriyle olmalıdır ve olacaktır" dedi. Bu yılın Milli lider Haydar Aliyev, önde gelen yazarlar Kemel Tokayev ve Mir Celal Paşayev'in yıl dönümlerinin kutlandığına dikkat çekti. İşbirliğimizin güçlenmesinin güvene dayalı olduğunu vurgulayan konuşmacı, bugün Kazakistan-Azerbaycan ilişkilerinin yeni bir aşamaya girdiğini söyledi.
Etkinliğe katılımından dolayı ADA Üniversitesi Rektörü Profesör Hafız Paşayev'e, prof. Kerim Tahirov'a teşekkür ederek kütüphanenin 100. yıl dönümünü kutladı. Kitabı en güzel ve en değerli hediye olarak nitelendirirken, aynı zamanda Kazak diplomat ve büyükelçileriyle ilişkilerini de hatırlatarak, Sovyet döneminde bile özellikle ülkelerin bağımsızlığının güçlendirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Konuşmacı, edebiyatı sevmeyi babasından öğrendiğini kaydetti. Bu kitapların üniversitelerde dağıtılmasının önemine de değinen Erdoğan, şu anda 4 Kazak üniversitesi ile temas ve değişimlerin bulunduğunu vurguladı.
Akademisyen Nizami Jafarov, Hafız'ın "Bir Büyükelçinin Manifestosu" adlı eserinin Kazakçaya çevrilerek yayınlanmasını önerdi.
Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Başkanı Akademisyen İsa Habibbeyli, ilk kez iki ülkeden iki farklı yazarın eserlerinin sunulduğunu belirterek, seçkin yazarların eserlerinin benzerlik ve farklılıklarına değindi. Aradaki farkın ise Kemel Tokayev'in polisiye eserler yazdığını ve hiçbir zaman anlatı türüne yönelmediğini belirtti. Ancak bu farklılığa rağmen benzerlikler de var. Dolayısıyla her iki yazar da Sovyet döneminde yaşamalarına rağmen Sovyet ideolojisinden uzak durmuşlardır. Ayrıca her iki yazarın eserleri de gerçek hayat hikayelerini yansıtıyor, her ikisinde de memur imgeleri yok, her ikisi de sıradan insanların harika edebiyatlarını yaratmış. Kemel Tokayev'in eserlerindeki generaller epizodik karakterlerdir.
Akademisyen, Mir Celal'in büyük bir hiciv öyküleri yazarı olduğunu ve onun bazı öykülerini daha derinlemesine incelersek bunların polisiye edebiyatı örnekleri olabileceğini belirtti. Konuşmacı ayrıca, adından söz ettiren bu iki önemli şahsiyetin, çocukken babalarını kaybettiklerini ve acı dolu hayatlar yaşadıklarını ifade ederek, Mir Celal'in kitabının basılmasının, Kazak halkına 115. yıl dönümü hediyesi olduğunu söyledi. yazara Kemel Tokayev'in kitabının basılması Azerbaycan halkının 100'üncü yılı dolayısıyla hediyesiydi.
Bunların yayınlanmasında Kazakistan Cumhuriyeti'nin emektar emekçisi Köyşikul Zarlı, "Manevi Diriliş" merkezi başkanı yazar Nurgali Oraz, Azerbaycan Yazarlar Birliği birinci sekreteri Mir Celal Paşayev'in eserlerinin tercümanı, Halk Yazarı Cengiz Abdullayev konuştu. İki yazarın yıldönümlerine katkı ve kardeşlik ilişkilerinin göstergesi olan kitapların hazırlandığını belirterek, etkinliğin düzenlenmesinden dolayı teşekkürlerini dile getirdi.
Kaynak: https://525.az/news/236870-turk-dunyasi-edebiyyatinin-talantlari-movzusunda-deyirmi-masa-kecirilib

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum