Stalin yüzünden ölen milyonlarca Kazak Türkünün hikayesi Ulu Bozkır Ağıtı filmi Oscar adayı

Stalin yüzünden ölen milyonlarca Kazak Türkünün hikayesi Ulu Bozkır Ağıtı filmi Oscar adayı
06 Ocak 2021 - 21:54

Milyonlarca insanın öldüğü bu büyük açlık felaketinin yaşandığı 1920-1933 yıllarını anlatan, Kazak yönetmen Marina Kunarova’nın “Ulu Bozkır Ağıtı” filmi, 2021 yılı “Oscar en iyi yabancı film” kategorisinde Kazakistan’ı temsil edecek. Sovyetler Birliğinde o yıllarda Josef Stalin’in insanlık dışı politikası sonucu yaratılan suni açlık sebebiyle, Kazak halkının yüzde 49’u hayatını kaybetmişti.

Kazakistan’ın 2021 yılında Oscar adayı “Ulu Bozkır Ağıtı” filmi oldu. Film, suni açlık felaketi nedeniyle 1920 ve 1933 yılları arasında Kazakistan’da milyonlarca insanın acı içerisinde hayatını kaybeden insanları anlatıyor. Yönetmen ve senarist Kunarova’nın “Bir Hayalet Avı” ve “999” gibi yayınlanmış filmleri bulunuyor. Filmin yapımcısı Yernar Malikov, Kızıl Açlık “Aşarşılık” dönemini anlatan bir film çekmek için beş yıldır uğraştıklarını ancak bir türlü sponsor bulamadıkları için kendi gayrimenkullerini satarak bu filmin yapılmasını sağladığını ifade etti. Kazak halkı da 25 Nisan 2021’de düzenlenecek 93. Oscar törenini merakla bekliyor.

Ұлы дала зары / Ulu Bozkır Ağıtı

KAZAKİSTAN’DA 1920-1933 YILLARI ARASINDA 8 MİLYONDAN FAZLA İNSAN AÇLIKTAN ÖLDÜ

Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliğinin en acımasız günahlarından birisi olan suni açlık felaketi, 1920 ve 1933 yılları arasında milyonlarca insanın acı içerisinde ölmesine sebep olmuştu. Çarlık Rusya’sının son döneminde Birinci Dünya Savaşında cephede en ön safta görevlendirilen ve cephe gerisinde de en ağır ve sağlıksız işlerde çalıştırılan Kazaklar, çalışabilir genç erkek nüfusunun çoğunluğunu kaybetmişti. Ardından yaşanan iç savaş ve bölgedeki kargaşa, hayatlarını göçebe olarak geçiren ve tüm varlıkları besi hayvanları olan Kazak halkını kıtlıkla karşı karşıya getirmişti. Üstelik Güney Türkistan’da uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle, ekilebilir alanlara sahip Fergana gibi bölgelerden de ürün alınamamıştı.

STALİN VE GOLOŞYOKİN, EKİM DEVRİMİ ADINA KAZAK HALKINI ÖLDÜRMEKTEN ÇEKİNMEDİ

1925 yılında Stalin tarafından Kazakistan Komünist Partisi birinci sekreterliğine getirilen Filip Isayeviç Goloşyokin, Kazakistan’da Ekim devriminin yeterince yaşanmadığını söyleyerek yeni ekonomik sistemin katı kurallarla uygulanacağını ilan etti. Buna göre kişilerin sahip olduğu tüm mal ve mülkleri devletleştirilecekti. Ardından 6 Kasım 1929’da toplanan Kazakistan Komünist Partisi de Kazakların yerleşik hayata geçirilmesi kararını aldı. Tüm bunlar, Kazakların geleneksel göçebe hayatlarını altüst etti. 1930 yılının baharında, Kazakistan’daki besi hayvanlarının yarısı, yazın yaylaya götürülemediği için beslenemedi ve telef oldu. Goloşyokin, reformun kurbanlar vermesini normal karşılayarak, yaşananları önemsemedi. Geçen üç yılda yüzlerce yıldır geleneksel hayvancılıkla uğraşan Kazak halkından toplanan 36 milyon hayvan telef oldu. Kollektifleştirme, kolhozlaştırma olarak ifade edilen ancak tam anlamıyla bir soykırım yaşanan süreçte, Kazakların hayvanları alınarak milyonlarca kişi topyekun açlık felaketi ile baş başa bırakıldı.

Kırım Haber Ajansı
https://qha.com.tr

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum