RUSLAR YİNE HARİTAYI DEĞİŞTİRDİ: KARABAĞ'DA NELER OLUYOR?

RUSLAR YİNE HARİTAYI DEĞİŞTİRDİ: KARABAĞ'DA NELER OLUYOR?
18 Aralık 2020 - 18:23

Karabağ’da ateşkes anlaşması sonrası barış gücü olarak bölgede bulunan Rusya askerleri, önceki gün Hadrut kasabasında Ermenilerin ateşkes ihlalinin ardından bölgeye operasyon gerçekleştirdi. Ateşkes gereği çıkmaları gereken bölgeden çıkmayan Ermeniler, Hadrut’a bağlı Köhne Tağlar (Hin Tağlar) ve Çaylaggala köylerinde saldırılarını sürdürdü. Rus birliklerinin çatışma sonrası bahsi geçen iki köye yerleştiği öğrenildi. Ancak, operasyon haritasını paylaşan Rusya’nın sözde barış gücü, Azerbaycan’a bırakılması gereken köylerin rengini değiştirmesi dikkat çekti. Rus askerleri, bu olayın ardından dün de Terter bölgesini içeren haritada benzer bir krize neden oldu.

Azerbaycan’ın Karabağ’daki zaferi sonrası ateşkes hükümleri uyarınca Karabağ’da yer alan Rusya, bir krize daha imza attı. 15 Aralık 2020 tarihinde Hocavend ilinin Hadrut kasabasında Ermenilerin Azerbaycan askeri konumlarına saldırması sonrası bölgeye Rus güçleri intikal etti. Rus askerleri, ateşkes gereğince bölgeye operasyon yaparken; Rus ordusunun operasyona ilişkin yayımladığı haritada, askerlerin yerleştiği köyü Rusya’nın kontrol ettiği bölgelere dahil ettiği öğrenildi. Azerbaycan Milli Meclisi Üyesi Rasim Musabayov, “Bu haritaya bir şeyler çizebilirler ancak soru Azerbaycan’ın çizimlerini kabul edip etmeyeceğidir. Kabul edileceğini sanmıyorum” diyerek Rusya’ya tepki gösterdi.

KARABAĞ’DA ATEŞKESİ SAĞLAMASI GEREKEN RUS BARIŞ GÜCÜ(!) YERLEŞTİĞİ KÖYLERDEN ÇIKMIYOR

Hadrut’taki köylerin ardından 17 Aralık 2020’de Karabağ’daki Rus güçlerinin etki alanına ilişkin bir video paylaşan Ruslar, bu kez de Terter bölgesinde benzer bir krize imza attı.

14 ve 17 Aralık 2020 tarihlerine ait Rus ordusunun yayımladığı haritalarda Terter bölgesinde ateşkes anlaşmasında yer almayan bölgeler dahil edildi:

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Aralık 2020 Perşembe günü yıllık büyük basın toplantısını düzenledi. Putin’in Karabağ konusundaki ifadelerini, Kırım Haber Ajansı Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aydın Taş yorumladı:

Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum