Raflarda yerini alan kitaplar

Saliha Sultan Haftanın kitaplarını yazdı: 'Kadıesk', 'Ebedi Mucize', ‘İstanbul Gazeteciliği’ ve ‘Annem Gittiğinden Beri Çiçek Ekmiyoruz Bahçeye’ kitapları okurlarıyla buluştu.

Raflarda yerini alan kitaplar
06 Kasım 2022 - 11:00

 

SALİHA SULTAN

Lâle Müldür’ün şiirleriyle Ercan Arslan’ın resimlerinden oluşan Kadınesk, Yapı Kredi Yayınları şiir dizisinden çıktı. Kafka Kitap, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk kadın yazar olarak tarihe adını yazdıran Pearl S. Buck’ın yetişkin romanlarını yayımlamaya Ebedi Mucize ile başladı. Cem Sökmen’in ‘İstanbul Gazeteciliği’ kitabı Ötüken Neşriyat etiketiyle raflarda. Fakir Baykurt Öykü Ödüllü yazar Mustafa Orman’ın ilk romanı ‘Annem Gittiğinden Beri Çiçek Ekmiyoruz Bahçeye’ çıktı.

YILDIZELLA’NIN ŞİİRLERİ RESİMLE BULUŞURSA...

Lâle Müldür’ün şiirleriyle Ercan Arslan’ın resimlerinden oluşan Kadınesk, Yapı Kredi Yayınları şiir dizisinden çıktı. Kadınesk adıyla yayımlanan kitaptaki şiirler Müldür’ün 2016 baharında Berlin’de Arslan ile karşılaşmasından bir gün sonra, ressamın atölyesinde geçen gecelerde yazılmış. Şair, kitaptaki sunu yazısında şiir-resim buluşmasını şöyle değerlendiriyor: “Şiir ve resim başka bir şey. Kendinin binlerce mil ötesine gidebiliyorsun. Bu resimlerde, tıpkı iyi müziğin tanımında olduğu gibi, aynı zamanın içinde tekrar eden bir ritim var. Bütün etüt boyunca bu müziğin içinde gidip geliyor, sallanıyordum. Arslan’ın resimlerindeki ritmi yakalayıp müziğinde gezindiğimde aynı yalpalanma duygusuna kapılıyordum. Bir müziği devreder gibiydim. Yıldızella burada işte.”

06kr02-sol1.jpg

BU ROMAN YAZARIN ÖLÜMÜNDEN SONRA BULUNDU

Kafka Kitap, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk kadın yazar olarak tarihe adını yazdıran Pearl S. Buck’ın yetişkin romanlarını yayımlamaya Ebedi Mucize ile başladı. Buck’ın son romanı olarak bilinen ‘Ebedi Mucize’, Türkçeye ilk kez aktarıldı. Roman, alışılmadık bir karakter olan Randolp Colfax’ın hayatı üzerinden, bir insanı şekillendiren koşulları tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. 1973’te hayatını kaybeden Buck’ın, ölümünden kısa süre önce kaleme aldığına inanılan kitap ilk olarak 2013’te basıldı. ABD’li yazarın ölümünden 40 yıl sonra oğlu tarafından keşfedilen romanı Türkçeye Mehmet Gürsel aktardı.

06kr02-sol2.jpg

BABIÂLİ’DEN MEDYA PLAZALARA GAZETECİLİK

Cem Sökmen’in ‘İstanbul Gazeteciliği’ kitabı Ötüken Neşriyat etiketiyle raflarda. Sökmen, kitabında Babıali’den günümüz medya plazalarına gazetecilik mesleğinin aşamalarını inceliyor. İstanbul’da Türkçe gazeteciliğin 1830’lardan 1990’lı yılların başlarına kadar Babıali semti ve çevresinde faaliyet gösterdiğini belirten yazar, 160 yıllık gazetecilik tarihini aynı zamanda haber kaynağı kurumlar, meslek çevresi ve sosyalleşme mekânları ile iç içe geçmiş bir deneyimin tarihi olarak tanımlıyor. Babıali’nin, 1990’lı yıllarda gerçekleşen mekânsal değişimle gazeteciliğinin merkezi olma özelliğini yitirdiğini vurgulayan Sökmen, Babıali gazeteciliğinin mekânsal çevreyle kurduğu ilişkilerin gazetecilik pratiklerine yansımalarını ortaya koyduktan sonra, mekânsal değişimle birlikte haber üretim süreçlerinde gerçekleşen değişimleri sorguluyor.

06kr02-sol.jpg

GÖRÜNÜR GÖRÜNMEZ SINIRLARA DAİR SARSICI BİR HİKAYE

Fakir Baykurt Öykü Ödüllü yazar Mustafa Orman’ın ilk romanı ‘Annem Gittiğinden Beri Çiçek Ekmiyoruz Bahçeye’ Everest Yayıncılık’tan çıktı. Yazar, bir avuç meşe palamuduyla kaderleri birbirine bağlanan iki yabancının, geçmişi unutan kayıp yakınlarının sessizliğinde boğulan Asaf ve vicdanı, dikenli tellerin dibinde düşüp kalmış ölü bedenlerle sınanan Hanip’in hikayesini anlatıyor okuruna. Çaresiz kalmış insanın hem siyasi sınırlarla hem de kendi sınırlarıyla imtihanına dair sarsıcı bir hikâyeye ses veren yazarın romanı, yüreği ağzında, canı cebinde yeni bir hayata doğru yürürken ya da sıradan bir akşam vakti elinde bir ekmekle evine dönerken umudu yüzünde donup kalanlar için raflarda.

06kr02-sol3.jpg
İlk yayın yeri: https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/4-yeni-kitap-raflarda-1702914

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum