Bir Adanmışlık Öyküsü: Enver Paşa

Bir Adanmışlık Öyküsü: Enver Paşa
11 Mart 2024 - 09:44

Bir Adanmışlık Öyküsü: Enver Paşa
Ahmet YABULOĞLU
Ahmet BAULOĞLU
 

Her şeyi vatanımız için yaptık ama kaybettik…

Yakın tarihimizin en çok tartışılan tarihî figürlerinden Enver Paşa, hırsları ve inatları uğruna vatanı feda eden bir hayalperest miydi yoksa kader kurbanı bir vatan sevdalısı mı? İsmail Bilgin, “Bir Adanmışlık Öyküsü / Enver Paşa” adlı romanında bu sorunun cevabını ayrıntılarıyla okura sunuyor. Tarihimizin önemli olaylarını konu alan romanlarıyla okurun büyük beğenisini toplayan İsmail Bilgin, hayatı mücadelelerle geçmiş Enver Paşa’yı daha önce hiç anlatılmamış bir şekilde kaleme aldı.

İsmail Bilgin bu romanında da yine kendine has tarzıyla (yarı tarih yarı kurgu) akıcı bir şekilde kronolojik olarak Enver Paşa'nın askerî hayatını, hayallerini, ümitlerini, mefkûresini, ideallerini, düşüncelerini, mücadelelerini ve sevdalarını, yanılgılarını anlatmakta. Metni okuyucuya tarafsız, bütüncül bir bakış açısı sunmayı amaçlıyor. Dönemi başlangıcından sonuna dek irdeleyerek ve o günkü şartlar içerisinde, devleti eski sınırlarına kavuşturma çabalarının, kötü gidişata dur deme gayretiyle yola çıkanların ama sonu başarısızlıkla biten bir adanmışlığın hikâyesini tarihî gerçeklerle anlatmaya gayret ediyor:

Osmanlı Devleti’nin son dönemleri… Bir yanda kaybedilen savaşlarla, toprak kayıplarıyla, göçlerle, Balkanlarda ve diğer bölgelerde patlak veren isyanlarla, diğer yanda ekonomik sorunlarla, yoksullukla, Meşrutiyet ve özgürlük hareketleriyle baş etmeye çalışan bir devlet… Bir yanda varoluş mücadelesi veren Osmanlı İmparatorluğu, diğer yanda hızla büyük bir harbe sürüklenen dünya...

Böyle bir ortamda doğan ve büyüyen, geçim sıkıntısı yaşayan memur bir babanın içe kapanık, çelimsiz ama inatçı oğlu İsmail Enver’in ise tek hayali sokakta gördüğü subaylar gibi olmak. Bu hayal diğer hayallerin kapısını açacak; kendini milletine adamış bir adamın hayalleri bir milletin hayallerine dönüşecekti… Bütün bir vatanın kaderini değiştiren Enver Paşa’yı farklı bir pencereden okurken onun, “Mukadderat, her şeyi vatanımız için yaptık ama kaybettik lakin bundan sonra da gereken her şey yapılacaktır” sözüyle mücadelesinin özetini yaptığına da tanıklık edeceksiniz.

Timaş Yayınları

Tel:(0212) 511 24 24


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum