Peşmergenin Kerkük'te 'hendek' tezgahı

Kerkük’ün etrafında hilal şeklinde hendekler kazılarak bölgenin yüzde 80’i IKBY’ye dahil edildi

Peşmergenin Kerkük'te 'hendek' tezgahı
17 Ocak 2016 - 12:18

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, “IŞİD bahane edilerek hendek kazılan yerlere bakıldığında, bir Kürt bölgesi haritasının çizildiğini görüyoruz. Arap ve Şiilerin yoğun olduğu yerler dışarıda tutuluyor” ifadesini kullandı.  

 

Peşmergenin Kerkük’te ‘hendek’ tezgahı

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, peşmergenin hendek kazarak Kerkük’te Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri IKBY bölgesinin içine dahil etmeye çalıştığını söyledi. Salihi, “Kerkük’ü Irak’ın bütününden ayıran hendek kazma çalışması tamamlandı. Kazma işlemi yine Türkmenlerin yoğun olduğu Tuzhurmatu’yu da içine alacak şekilde Süleyman Berk bölgesine doğru devam ediyor” dedi.  Hürriyet gazetesinin haberine göre, Salihi şunları söyledi: “Barzani yönetimiyle IŞİD’e karşı alınması gereken önlemleri her fırsatta konuştuk. Ancak bu görüşmelerimizin hiçbirinde hendek kazılması gündeme gelmedi.

Türkmenlere, Araplara, Şiilere ve diğer hiçbir gruba haber vermeden hendek kazmaya başladıklarını gördük. IŞİD bahane edilerek hendek kazılan yerlere bakıldığında, bir Kürt bölgesi haritasının çizildiğini görüyoruz. Arapların, Şiilerin yoğun olduğu yerler dışarıda tutuluyor. Türkmenlere hiçbir şey sorulmadan, Türkmen nüfusun yoğun olduğu bazı bölgeler Kürt bölgesine dahil ediliyor, bazıları edilmiyor. Örneğin Şii Türkmenlerin yoğun olduğu Amirli’yi almıyorlar. Kerkük, Türkmenler için son derece hassas bir kenttir. Bize göre Kerkük’ü Kürt bölgesine katma işlemini hayata geçirdiler. Hendek kazma işlemi Kerkük’ten sonra yine Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tuzhurmatu’yu da içine alacak şekilde Süleyman Berk bölgesine doğru devam ediyor.” IKBY’nin silahlı gücü Peşmerge Sözcüsü Jabar Yawar ise, hafta başında yaptığı açıklamada, “Hendeklerin amacı bomba yüklü araçları patlatan IŞİD teröristlerinin kullandığı taşıtlara karşı bir savunma sistemi inşa etmektir. Bunlar 2 metre derinliğinde, 3 metre genişliğindedir. Her yerde değiller” ifadelerini kullanmıştı. IKBY’nin denetimindeki Kerkük vilayeti valisi Najmeddin Karim de, “Onlar halkı ve şehirleri teröristler ve IŞİD’den sızma girişimlerine karşı korumak için hendek kazma hakkına sahip” demişti.

yeniçağ gaz

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum