Mükemmel Detaylarıyla 15 Milyon Yıllık Kertenkele Fosili Bulundu!

Dominik Cumhuriyeti’nde kehribar içerisine hapsolmuş şekilde bulunan bir kertenkeleye ait ön sol ayak fosili 15-20 milyon yıl öncesine tarihlendirildi.

Mükemmel Detaylarıyla 15 Milyon Yıllık Kertenkele Fosili Bulundu!
14 Mart 2020 - 20:32

Uzmanlar, kehribarlar içerisinde mükemmel bir şekilde günümüze ulaşan milyonlarca yıllık hayvanların çoğu böcek türü olduğundan, böcek dışında bir hayvana rastlandığında nadir olarak değerlendirildiğini kaydetti. Fosil 2 cm’lik bir kehribar içerisinde bulundu. Uzmanlar tarafından incelemeye alınan fosilin, mikro Raman Spektroskopi elektron mikroskobu altındaki görüntüsünün inanılmaz olduğu görüldü. Küçücük olmasına rağmen kertenkeleye ait ön sol ayak en ince detayına kadar görüntülenebilmişti. Hayvanın parmakları ve pençeleri sanki hiç ölmemişcesine hayat dolu görünüyordu.

F: Barthel et. al.

Detaylı araştırmalar ayağın iki yerden kırık olduğunu ve parçalardan birisinde hafif şişlik gözlemlendiğini ortaya koydu. Bütün buluntular hayvanın ölümüne dair öngörülere zemin hazırladı. Anoliz türü bu kertenkele yaklaşık 15 milyar yıl kadar önce bir ağaca tırmanırken ayağı ağacın reçinesine yapışmıştı. Reçinenin yapışkanlığından ayağını kurtaramaya çalışmış olsa da bunu başaramamıştı. Muhtemelen de bir süre sonra başka bir yırtıcıya yem olmuş, ayağı ise reçinede kalmıştı. Kırık kemikler, ayaktaki ödem, deri parçaları ve kehribar içindeki hava baloncukları da bu tezi destekler nitelikteydi.

F: Barthel et. al.

Çoğunlukla takı yapımında ve dekorasyon amaçlı kullanımıyla bilinen kehribar, aslında milyonlarca yıl önce var olan soyu tükenmiş çam veya benzeri türü ağaçların salgıladığı reçinenin fosilleşmiş halidir. Elbette her reçine her durumda kehribara dönüşmez. Reçinenin kehribara dönüşebilmesi için uygun koşulların oluşması gerekir. Eğer bu koşulları sağlamışsa da içinde milyonlarca yıl öncesinden kalan hayvanların fosillerini günümüze kadar ulaştıran çok değerli bir mücevher halini alır ve böylelikle bilime muazzam zengin bir kaynak oluşturur.

Kaynak: Sci News

https://antikyazar.com/mukemmel-detaylariyla-15-milyon-yillik-kertenkele-fosili-bulundu/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum