Avustralya'da 6 Milyon Yıllık 15 cm Uzunluğunda Köpek Balığı Dişi Bulundu.

Avustralya’nın batısında bulunan 30 dişin, milyonlarca yıl önce okyanuslarda yaşayan dev deniz yırtıcısı Megalodon’a ait olduğu belirlendi.

Avustralya'da 6 Milyon Yıllık 15 cm Uzunluğunda Köpek Balığı Dişi Bulundu.
14 Mart 2020 - 20:27

Dişler uzman bir ekip tarafından Cape Range Ulusal Park’ındaki 6-10 milyon yaşındaki bir kaya tabakasında bulundu. Ekipler bu bölgede milyonlarca yıl önce denizlerde yaşamış ve soyları tükenmiş köpek balıkları ve deniz canlılarının fosillerinin keşfi için araştırma yapıyordu. Araştırmada farklı türlerdeki köpek balıklarına ait yüzlerce diş fosili ile birlikde yunus dişi fosili de bulundu. Zamanında nispeten sığ sularda olduğunu gösteren bir kaya tabakasında bulunan dişlerin, göç eden balinaların peşinden giden megalodonlara ait olduğu tahmin edildi.

Megalodon Dişi, Cape Range National Park, Avustralya

Megalodon ismi verilen ve okyanusların gelmiş geçmiş en büyük yırtıcısı sayılan dev köpekbalıkları bugünkü beyaz köpek balığının uzaktan akrabası sayılıyor. Fosillerine başta Amerika, Avustralya ve Avrupa kıtası olmakla birlikte dünyanın dört bir yanındaki okyanus kıyılarında rastlanıyor. Bulunan fosillere göre boyutunun tahmini olarak 50-70 ton ağırlığında ve 12-30 metre uzunluğunda olduğu varsayılıyor. Bu haliyle beyaz köpek balıklarının yaklaşık 10 katı büyüklüğüne geliyor.

Megalodon dişi

Megalodonlar muhtemelen 3-20 milyon yıl önce dünyadaki okyanuslarda varlığını sürdürmüştürler. Hızlı bir yüzücü oldukları tahmin edilen bu dev etoburların, o dönemin balinaları, yunusları, ahtapotları ve dev su kaplumbağaları gibi hayvanlarla beslendiği öngörülüyor. Keskin sivri dişleri ve yılana benzeyen devasa çene yapısı, kolay beslenmelerine olanak sağlamıştır.

Solda: Megalodon çenesi insan karşılaştırması
Sağda: Megalodon çenesi beyaz köpek balığı karşılaştırması

Günümüzde eldeki fosillerdeki dişlerin uzunluğu 18 cm’i bulabiliyor. Temelde kıkırdak kaplı bir iskelet sistemine sahip olduklarından ötürü iskelet yapısı eksiksiz korunarak günümüze ulaşmamıştır. Özellikle fosilleşmiş dişlerine sıkça rastlanır. Boyutu ve diğer özellikleri ile ilgili tahminler hep dişleri üzerinden yapılmaktadır. Fiziksel görüntüsü, günümüzde yaşayan büyük beyaz köpek balığının dev boyutlardaki hali olarak düşünülmektedir. Nesillerinin neden tükendiği net olarak bilinmemekle birlikte, anormal iklim değişikliği sebebiyle temel besin öğeleri olan deniz canlılarının göç ettiği, Megalodonların ise bu göçe uyum sağlayamayıp besinsiz kalarak tükendikleri düşünülmektedir.

Kaynak: Western Australian Museum

https://antikyazar.com/avustralyada-6-milyon-yillik-15-cm-uzunlugunda-kopek-baligi-disi-bulundu/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum