Arjantin'de Soyu Tükenmiş Bir Hayvan Türü Olan Zırhlı Glyptodon Fosili Bulundu!

20 bin yaşındaki dört devasa fosil, Arjantin’de bir çiftçi tarafından kurumuş bir nehir yatağında keşfedildi. Peki nedir bu Glyptodon denen hayvan?

Arjantin'de Soyu Tükenmiş Bir Hayvan Türü Olan Zırhlı Glyptodon Fosili Bulundu!
14 Mart 2020 - 20:34

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’de bir çiftçi ineklerini otlatırken bir nehir yatağında ne olduğunu tanımlayamadığı iki dev cisim gördü. Bunun üzerine uzmanlar çiftçinin gösterdiği alana geldiklerinde cisimlerin nesli tükenmiş glyptodon fosilleri olduğunu gördüler. Bölgede başlatılan kazı çalışmalarının daha en başında iki tane değil 4 tane oldukları anlaşıldı. Sanki bir yere birlikte yürüyormuşcasına bir pozisyonda bulunan glyptodon fosillerinin dördünün bir arada aynı alanda bulunması bir ilk olarak değerlendirildi.

F: CEN/Incuapa-Conicet

Buluntular üzerinde çalışan arkeologlar fosillerin ikisinin yetişkine, diğer ikisinin ise daha genç glyptodonlara ait olduklarını belirlediler. Geçmişleri günümüzden 20 bin yıl öncesine tarihlendirildi. Uzmanlar en büyüğünün 1 ton olduklarını tahmin ettikleri fosillerin zarar görmeden itinayla çıkarılma çalışmalarını başlattı. Fosiller çıkartıldıktan sonra hayvanların yaşları, cinsiyetleri ve ölüm nedenlerinin daha detaylı olarak araştırılabilmesi planlandı.

F: CEN/Incuapa-Conicet

Glyptodonlar, günümüzde armadillo (tatu) olarak adlandırılan ağırlıklı olarak Güney Amerika’da yaşayan vücutları zırh gibi koruyucu bir kabuk ile örtülmüş, böcek yiyen küçük bir memeli hayvan türünün atalarıdır. Küçük bir araba büyüklüğünde oldukları bilinen glyptodonlar günümüzden 20 milyon yıl öncesinde Güney Amerika’da var olmaya başlamışlardır. Yaklaşık MÖ 10 binli yıllarda, yani son buzul çağında bir çok diğer hayvan türü gibi nesilleri tükenmiştir. En büyüklerinin iki ton ağırlığa ve 3 metre boya kadar ulaştığı bilinir. Vücutları kemiksi bir yapıdan oluşan koruycu bir zırh ile kaplıdır. Bu haliyle bir kaplumbağaya benzese de akrabalıkları yoktur. Temelde sulak bölgelerde yaşayan bu otçul hayvan genelde bitkilerle beslenirdi.

Solda: Günümüzde yaşayan bir kedi büyüklüğündeki armadillo
Sağda: Armadillonun atası, nesli tükenmiş küçük bir araba büyüklüğündeki glyptodon ilüstrasyonu

Kaynak: Archaeology News Network

https://antikyazar.com/arjantinde-soyu-tukenmis-bir-hayvan-turu-olan-zirhli-glyptodont-fosili-bulundu/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum