MEHMET BURAK ÇERİ - SİRENLER Mİ DEDİN?

Nasıl yaşamak insanın hakkıysa, ölmek de bir o kadar hakkıdır.

MEHMET BURAK ÇERİ - SİRENLER Mİ DEDİN?
10 Kasım 2017 - 14:36 - Güncelleme: 10 Kasım 2017 - 14:55

SİRENLER Mİ DEDİN?

 

   Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümü. Ölümünün yetmiş dokuzuncu yıl dönümü.  Yaptıklarını unutmak zor iş. Temelden kurulan devletin tarihi olarak da en önemli lideri. Bu ülkede doğmuş, yaşamış, ölmüş ve doğacak olan tüm bireylerin ortak değeri.

  Mustafa Kemal, yarınlara yürüyecek neslin, Kızılelma’nın devamına işaret etmiş lider. Biz onu ne kadar anlıyoruz orası meçhul tabi. Gerçi yakın zamanda Elon Musk ile görüşülüp, geleceğin teknolojisine yatırım yapmayı amaçladığımız bir hadise de oldu. Bunun gibi güzellikler de olmuyor değil. Lakin Mustafa Kemal’i bir kabullenme sorunu yaşıyoruz. Bir kesim Mustafa Kemal’i kendi malı, kaçış noktası gibi görüyor. Yaptıkları hatalardan sonra ‘’Atatürk!’’ naraları atıp işten sıyrılmak istiyorlar. Mustafa Kemal’i adeta tekelleştiriyorlar. Diğer kesim ise Mustafa Kemal’i bu yüzden kabullenemiyor. Kendine ait hissedemiyor. Bilinçaltlarına Mustafa Kemal de kabahatliymiş gibi işleniyor.

  Mustafa Kemal’i tam olarak kabullenen ve onu sığınma aracı, kaçış planı olarak görmeyenler ise bence oldukça az.

  İşte bunu kırmak elzemdir. Mustafa Kemal’i anarken sirenler çalınmamalı. Bizden olmayan, bize yabancı ve oldukça itici bu durum gerçekleşmemeli. Salalar okunmalı, hayırlar yapılmalı, aziz hatırası yâd edilmeli. Ancak sürekli yas tutulmamalı. Nasıl yaşamak insanın hakkıysa, ölmek de bir o kadar hakkıdır. Ona verilen ilahi rol, tarafından yerine getirildi. Hak vaki oldu ve ahirete intikal etti.

  Bu şekilde, İslam kültürüyle yoğrulmuş bir memlekette, diğer bütün ölmüşlerimiz gibi Mustafa Kemal’inde hakkıdır bu. Neden sadece o bu iticilik ile anılıyor. Eğer bu durumdan vazgeçmezsek, Mustafa Kemal hep bir kesime yabancı, çatık kaşlı, ürkütücü gelecek. Zihinlere gerilen bu perdeler Mustafa Kemal’in esas anlatmak istediklerini, göstermek istediklerini gizleyecek bizden.

  Devlet mekanizmasının hemen harekete geçip bu işe el atması gerekmekte. Meseleler bilinçaltına yerleşen aşırılıkların kırılmasıyla aşılır. Yıllardır yapamazsınız diyerek bizleri bir akıl tutulmasına götüren batıyı yaptıklarımızla ve hedeflerimizle aşma yolundayız. Yılmazsak eğer aşacağız da.

  Aziz hatırası, işaret ettiği hedefler bizim hep ulaşmak için uğraşacağımız menziller olacak. Ölümünün yetmiş dokuzuncu yılında onu saygı ve rahmetle anıyoruz…

tarihistan.org

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum