Batı'nın skandal "gizli planı" ortaya çıktı: Ukrayna toprakları Rusya'ya satılacak

Batı, Ukrayna'yı NATO'ya kabul ederek güvenliğini sağlamayı, Kırım ve Donbass'ı Rusya toprağı olarak tanıyarak Kremlin'i yatıştırmayı amaçlıyor... Bunun yerine, Rusya'nın "dondurulmuş" 250 milyar dolarlık fonunu yeniden inşaya yönlendirerek ek maliyetlerden kaçınmayı planlıyor Ukrayna'nın...

Batı'nın skandal "gizli planı" ortaya çıktı: Ukrayna toprakları Rusya'ya satılacak
09 Nisan 2024 - 10:32

Elchin KHALIDBEYLI,


ABD ve Batı, Ukrayna'daki savaşta kontrolü kaybetmeye başladı. Böylece resmi Kiev'e sağlanan uluslararası desteğin zayıflaması, Ukrayna ordusunun savaş kabiliyetini hızla azaltıyor. Batı'daki bazı siyasi çevreler, Ukrayna savaş alanındaki askeri inisiyatifin giderek Rusya'ya kaymasından kaygılı. Bu sürecin derinleşmesi de Batı başta olmak üzere Avrupa ülkeleri açısından çok ciddi bir tehdit olarak değerlendiriliyor.

Şunu da belirtmek gerekir ki, Kiev yetkilisi son dönemde ABD ve Batı'nın Ukrayna'ya askeri ve mali desteğinin zayıflamasından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirerek dikkat çekiyor. Hatta Başkan Volodimir Zelenskiy bile bu konuda Batılı siyasi çevreleri sert bir şekilde eleştirmeye başladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı, Batı'da ilkeli desteğe ilişkin kararların çeşitli nedenlerle geciktirilmesinin veya genel olarak engellenmesinin, savaşın mevcut sonuçları üzerinde olumsuz etkisi olduğuna inanıyor. Artık mühimmat sıkıntısı çeken Ukrayna ordusu, savunacağı şehirleri stratejik öneme göre seçmek zorunda kalıyor.
-------------------1-18.jpg (917 KB)
Kiev yetkilisi, mevcut durumun Ukrayna devletinin gelecekteki kaderini ciddi tehlike altında bıraktığı görüşünde. ABD ve Batı'nın Ukrayna'nın kurtarılmasına yönelik yardım sürecini bir an önce yeniden başlatması gerektiğine inanılıyor. Ayrıca Ukrayna'ya yardım sağlanmasının artık Avrupa Birliği ülkeleri için bir kader olduğu vurgulanıyor. Ana argüman, Ukrayna'nın yenilmesi durumunda Rusya'nın Avrupa yolunun açılacağı ve bunun sonucunda Kremlin'in Batılı devletler arasında yeni askeri hedefler belirleyeceği yönünde.
Batılı ülkelere Ukrayna'ya askeri desteği yeniden sağlama çağrısında bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de benzer bir konumda olması ilginçtir. Ona göre Batılı ülkeler Ukrayna'ya yardım yaparken bunu hayır işiyle karıştırmamalı. Çünkü bu aslında NATO ülkelerinin gelecekteki güvenlik çıkarlarına yatırım yaptıkları anlamına geliyor. Jens Stoltenberg, Ukrayna ordusu sayesinde Rusya'nın askeri potansiyelinin bir kısmının NATO askerlerinin katılımı olmadan yok edilmesinin Batı açısından büyük bir başarı olduğuna inanıyor.
NATO ve Batı'daki bazı siyasi çevrelerin, Ukrayna'daki savaşın bir süre, hatta mümkün olduğu kadar uzatılmasıyla doğrudan ilgilendikleri anlaşılıyor. Ayrıca Ukrayna siyasi çevrelerinde Rusya ile savaşın yıllarca sürebileceği yönünde bir görüş oluştuğu ve bu konunun aktif olarak tartışıldığı belirtiliyor. Ancak Batı yardımlarının daha da zayıfladığı mevcut durumda Rusya'nın zafer şansının arttığı da iddia ediliyor. Ve bu bağlamda, Ukrayna'daki savaşı çevreleyen belirsiz durumun derinleştiğine kesinlikle şüphe yok.
93a50d660bb94189dd1c313c41aa5c13.jpg (178 KB)
Bu belirsizlik ortamında şimdilik yalnızca ABD başkan adayı Donald Trump, Ukrayna'daki savaşla ilgili sorunu çözebileceğinin sözünü veriyor. Ona göre bu savaşı 24 saat içinde bile durdurmak mümkün. Beyaz Saray'ın eski sahibi bunu başarmak için hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın "siyasi gururunun" dokunulmazlığının sağlanmasının önemini vurguluyor. Donald Trump'ın ana teklifi, durumun 2014 sınırlarına döndürülmesi, Ukrayna'nın Kırım ve Donbass'ın Rusya'nın kontrolüne devredilmesini kabul etmesi yönünde.
Elbette resmi Kiev bu seçeneği kabul etmeyecektir. Ancak Batı'nın desteğinin zayıfladığı dikkate alındığında Ukrayna siyasi çevreleri Rusya ile müzakereye yatkın olduklarını inkar etmiyor. Ukrayna savaşıyla ciddi çıkarları olan bazı Batılı siyasi çevreler, Donald Trump'ın konumu ve Rusya ile ilişkileri konusunda endişeli. Bu nedenle ABD'deki başkanlık seçimleri öncesinde Ukrayna savaşını kendileri için daha kabul edilebilir koşullar altında çözmeye karar verdiler. Ve Rusya'yı belirli "kırmızı çizgiler" içinde tutmanın ancak bu durumda mümkün olacağına inanıyorlar.
Batılı siyasi çevrelerin Ukrayna'daki savaşa ilişkin tartıştığı "gizli plan"ın bazı detaylarına ilişkin bilgilerin dünya basınında yer alması ilginçtir. Bu bilgiye göre, halihazırda Rusya'nın kontrolünde olan bölgelerin kaderine ilişkin ilkeli kararlar alınması planlanıyor. Resmi Kiev'i bazı tavizler vermeye ikna etmenin yolları aranıyor. Bunun mümkün olması durumunda Ukrayna'nın geri kalan kısmının NATO ve Avrupa Birliği'ne katılması planlanıyor. Ve bu durumda dünyadaki askeri-siyasi durumun istikrara kavuşturulabileceği vurgulanıyor.   
2086beb3ad198dc810a6ea8aae0a3eed.jpg (94 KB)
Ukrayna'nın NATO'ya katılması durumunda Rusya'nın bu ülkeye saldırmaya cesaret edemeyeceğine inanılıyor. Aynı zamanda NATO devleti haline gelen Ukrayna'ya gelecekte topraklarını geri vermek için Rusya'ya karşı savaş başlatma fırsatı verilmeyecek. Avrupa Birliği üyeliği, Ukrayna'nın savaştan sonra toparlanmasında özel bir rol oynayabilir. Batı, bu süreçte Rusya'nın "dondurulmuş" 250 milyar dolarlık fonunu kullanmayı planlıyor. Yani Ukrayna'ya toprak tavizleri karşılığında barış ve toparlanma şansı sunuluyor. Rusya, Kırım ve Donbass'ı Ukrayna'dan 250 milyar dolara satın alacak. Ve Avrupa Birliği, Ukrayna'nın yeniden inşasına harcamak yerine Rusya'nın parasını harcayacak.
Görünüşe göre Batı, çıkarlarını tam olarak Ukrayna toprakları ve Rus fonları pahasına güvence altına alacak bir plan oluşturmaya çalışıyor. Dolayısıyla bu planın yazarı olan Batılı siyasi çevreler şu anda iki önemli sorunla karşı karşıyadır. Öncelikle resmi Kiev'i Ukrayna topraklarını Rusya'ya vermeye ikna etmek o kadar kolay olmayacak. İkincisi, Kremlin'in barış görüşmelerinin temel koşullarından biri Ukrayna'nın tarafsız bir ülke statüsü kazanmasıdır. Yani Kremlin, NATO üyesi Ukrayna'yı Rusya sınırlarında görmek istemiyor. Artık Batılı siyasi çevrelerin "gizli planının" hayata geçmesi doğrudan bu iki sorunun nasıl çözüleceğine bağlı.
Siyaset uzmanı,
"Yeni Müsavat" Medya Grubu


Kaynak:https://musavat.com/news/qerbin-qalmaqalli-gizli-plani-ifsa-olundu-ukrayna-erazileri-rusiyaya-satilacaq_1059405.html

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum