Laçin Ermenilerden arındırıldı kontrol Azerbaycan'da

Azerbaycan’ın zaferiyle taçlanan 2. Karabağ Savaşı sonrasında Laçin bölgesindeki Ermeniler bölgeyi terk etmeye başladı. Bölgede geçici olarak bulunan Rus Güvenlik Birlikleri’nin de Laçin Koridoru’nu boşaltmasıyla bölgenin kontrolü Azerbaycan’a geçiyor.

Laçin Ermenilerden arındırıldı kontrol Azerbaycan'da
26 Ağustos 2022 - 15:08

İkinci Karabağ Savaşı’nın Azerbaycan zaferiyle sonuçlanmasıyla özgürlüğüne kavuşan Laçin, bölgedeki Ermenilerden ve Rus birliklerinden arınıyor. 10 Kasım 2020’de Azerbaycan-Ermenistan-Rusya arasında imzalanan ve savaşı sonlandıran bildiriye göre bölgedeki Ermenilerin Laçin’i terk edebilmesi için Azerbaycan’ın Ermenistan sınırına 3 yıl içinde kara yolu yapması gerekiyordu. Verilen 3 yıllık sürede hızlı bir şekilde kara yolunu tamamlayan Azerbaycan, Laçin’in Ermenilerden arındırılma sürecini hızlandırmış oldu.

ERMENİLER VE RUS GÜVENLİK BİRLİKLERİ BÖLGEDEN ÇEKİLİYOR

3 ülke arasında imzalanan bildiriye göre Ermenistan ve Azerbaycan sınırında bulunan Hankendi-Laçin bölgesi 2 yıldır güvenlik için Rus kontrolünde tutuluyordu. Yaşanan gelişmelerden sonra Rus Güvenlik Birlikleri de bölgeden ayrılmaya başlamıştı. 2. Karabağ Savaşı’na kadar işgal altında bulunan Laçin bölgesine yerleşen Ermeniler, 3 yıllık sürenin dolmaya başlaması ve kara yolunun yapımının tamamlanmasıyla beraber bölgeyi terk ediyor.

BÖLGEYİ TERK EDEN ERMENİLER LAÇİN’İ YAKIYOR

Bölgeden ayrılmaya başlayan Ermenilerin, Laçin’deki yerleşim alanlarında ve ormanlarda yangın çıkarması dikkat çekiyor. Ermenistan’ın ateşkes anlaşmalarına rağmen 2 yıldır bölgedeki Azerbaycan ordusuna açtığı taciz ateşleri de kamuoyunda tepki çekmişti.

Öte yandan Laçin’i terk ederek Hankendi sınırına yerleşecek Ermenilere, Ermenistan hükumeti tarafından maddi destek sağlanacak.

Ayyıldız Huri Kaptan
26 Ağustos 2022, 13:33
Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum