Kosova Cumhuriyeti 15 Yaşında!

Kosova Cumhuriyeti 15 Yaşında!
18 Şubat 2023 - 11:16 - Güncelleme: 18 Şubat 2023 - 11:35
Kosova Cumhuriyeti 15 Yaşında!

Taner KOTLE


Kosova Balkanların coğrafi olarak tam merkezinde yer almaktadır.                                                   
Yugoslavya’nın sancılı dağılım sürecini Kosova kanıyla ödemiştir!                                                     
1999 yılında Sırp Ordusunun saldırılarına maruz kalan sivil Kosova halkı çareyi yerel siyasi liderlerinin direktifleriyle toplu olarak demokratik protestolar düzenlmiş, silahlı olarakta UÇK  (Kosova Kurtuluş Ordusu) tarafından Sırp Ordusuna saldırılar gerçekleştirilmiştir.                          
Böylelikle Kosova dünya siyasi gündemini etkilemeyi başarmıştır.                                      
 NATO kapsamında mart 1999 yılında Yugoslavya’ya başlatılan Hava Harekatınca Sırp mevzileri vurulmuştur. Bu saldırılara daha fazla direnemeyen Yugoslav Hükümeti, Kumanova Barış Antlaşmasıyla NATO Barış Gücünün Kosova’ya girmesine ve  Sırp Ordusunun Kosova’dan çekilmesi doğrultusunda antlaşmaya varmışladır. Kosova bugün Sırp saldırılarına karşın NATO Barış Gücü KFOR tarafından korunmaktadır.                                                                                                                               
Komşuları Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk devletleriyle çevrili bir balkan ülkesidir! Resmi Dili Arnavutça, Sırpça, İngilizce ve Türk azınlığının yaşadığı belediyeler çerçevesince Türkçe’de resmi diller arasında yer almaktadır. Kosova’da çoğunluğu Arnavutlar olmak üzere Sırplar,Türkler ve diğer azınlık gurupları yaşamaktadır.  17 Şubat 2008’de Kosova tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiş bir ülkedir. Birleşmiş Milletler ve Uluslararası örgütlere üye olmamasına rağmen, Kosova dünyanın birçok ülkesi tarafından tanınmaya devam edilmektedir. Kosova Cumhuriyeti bugün 15 yaşında!                                                                                                         
Anavatan söylenmekte olan 10. Yıl marşımızdan örnek verecek olursak                            ’’On yılda on beş miliyon genç yarattık her yaştan’’ sözlerinin tersi olarak Kosova’mızda  15 yıl içinde yaşlılarımızdan, gençlerimize kadar Arnavudun’dan, Türk’üne kadar bölgede yaşayan halklar Kosova’da devam eden siyasi ve ekonomik çıkmazlar yüzünden bölgeden her yıl binlerce Kosova vatandaşı göç etmektedir.Sırp tehdidi bir nebze olsa da azalmış durumdadır.                         
Kosova’da siyasi çıkmazlar 15 yıldır her alanda ciddi biçimde hissedilmektedir.                              
Her siyasi parti kendi Partizanlarının kontölünde belediyeleri, bakanlıkları ve devlete ait kurum ve kuruluşları ele geöirilmiş durumdadır. Yağmacılar misali kadrolaşmış Kosova’yı siyasi olarak çıkmazlara sürmektedirler. Kosova’daki mevcut siyasi istikrarsızlık Avrupa Birliği ve Amerikayı tedirgin etmektedir. Yolsuzlukla mücadele, hukukun üstünlüğü, ekonomik kalkınma, azınlık hakları gibi önemli sorunları Kosova acilen çözüme kavuşturmak zorundadır. Avrupa Birliği, NATO üyeliği gibi önemli hedefleri olan Kosova’da siyasi istikrarsızlık Kosova’yı önemli ölçüde geriye götürmektedir.                                                                                                                   
1981’de Yugoslavya’nın kurucusu Tito’nun ölümünden sonra kıtlesel olarak Kosovalılar Batı Avrupa’ya o zamanki siyasi/kimlik baskıya maruz kaldıklarından göç etmeye başlamışlardır.                                                                     
Bu nedenle Batı Avrupa ve Amerika’da Arnavut Diasporası oluşmuş ve güçlenmiştir.                       
Kosova nüfusuna baktığımız zaman bugün 1 buçuk milyonu geçmemektedir.                                    
Kosova’daki nüfusundan fazla Arnavut Batı Avrupa ve Amerika’da yaşamaktadırlar!                   
Onların hayal ettikleri gibi bir cennet vatan Kosova kurulsa da ekonomik ve siyasi olarak bölgede yaşayan kendi soydaşlarının dahi bu kurdukları ülke siyasetinden memnun değildirler! Burada   böyle istikrarlı bir ülkenin var olmadığını kendileride kabul etmiş durumdadırlar! Kosova malesef ki bugün ekonomiyi ayakta tutabilecek tüm unsurlar sanayi, hayvancılık, makine endüstri,  tekstik, elektirik, fabrika, doğal gaz  v.s. unsurlar yeteri seviyede mevcut değildir, olanlarda zaten Kosova’yı yeteri, seviyede ayakta tutabilecek durumda değildir!                  
Sağlık kurumu ise tek sözle doktorlarımız ve hemşirelerimiz her gün Kosova’yı terk etmektedir.                                                                             
Arnavut Diasporasından bölgeye gönderilen gurbetçi paraları, devletin kendi imkanlarıyla topladığı yüksek vergiler dışında sağlam bir ekonomik durum sağlanamamıştır.                                                            
Dünyamızda Ukrayna kriziyle büyük bir ekonomik sıkıntının yaşadığına baktığımız zaman bu durumdan zaten durumu belli oan Kosova’da  payını almış ciddi bir ekonomik sıkıntı yaşanmaktadır.                                                                                                                                     
Gençlerimizin çoğu Batı Avrupa’ya göç etme peşinde umudu gurbet yollarında aramaktadırlar.                                                                             
Kosovalı Türklere gelince durumumuz hepsinden daha da beter bir durumdadır!                                                     
20 yıldır Kosovalı Türkler bölgede en zor şartlar altında yaşam mücadelesi vermektedirler!                                              
1999 NATO müdahelesinden sonra can güvenliğimiz sağlanmış olsa siyasi ve ekonomik çıkmazlar bizide perişan etmiştir. Bölgede asimilasyon ve göçe en fazla kurban veren Kosova Türkleri olmuştur. Bölgede yaşayan bir çok Arnavut’un Batı Avrupa yada Amerikan çifte vatandaşlığına sahiptirler. Sırplar, Sırbistan vatandaşlışlığına, Goralı-Torbeşler de Sırp, Bulgar, Makedon vatandaşlığına sahiptirler. Kosovalı Türklerin çoğu ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak istedikleri halde vatandaşlık verilmemektedir.                                                                                                          
Bölgede sadece Kosovalı Türklerin, Kosova Vatandaşlıkları dışında farklı bir ülke  (istisnalar dışında) vatandaşlığa sahip değildirler.                                                                                             
Kosova Cumhuriyeti 15 Yaşında! Ancak Kosova da yaşayan Türklerin gelecek 15 yıl sonra bölgede yaşamları nasıl şekillenecek! Nelerle karşılasacaklar! Sonları ne olacak! Allah bilir... Yazımı sonlandırırken, Anavatanımızda meydane gelen derpemlerden dolayı ölenlere rahmet, kederli ailelerine sabırlar dilerim.                                                                                                                    
Tüm Kosovalılar olarak çok üzüldük! Karınca kararınca yardımlar toplamaya ve göndermeye çalıştık! Allah Anavatanımızı kıyamete kadar korusun.                                                          
Yüce Türk milletinin başı sağolsun!                                                                                                         
Devletimiz var olsun. Soydaşlarımızın acısı bizim acımızdır!  

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum