Kitaplar ve Okumalar / Dr. Mahfi EĞİLMEZ

Kitaplar ve Okumalar / Dr. Mahfi EĞİLMEZ
01 Mart 2020 - 16:33 - Güncelleme: 01 Mart 2020 - 16:37

Kitaplar ve Okumalar

Kenan Mortan, İbrahim Atalay, Türkiye’nin Kültür Atlası, Türkiye İş Bankası Yayınları, 2019
Kenan Mortan ve İbrahim Atalay, çok yorucu ve titiz bir çalışmayla harika bir kitap yazmışlar. Türkiye’nin bölge bölge, kent kent kültürel rehberini hazırlamışlar. Her bölgenin ve o bölgedeki her kentin özelliklerini anlatmışlar, yorumlamışlar ve örnekler vermişler. Kenan Mortan yıllar yılı Anadolu’da kent kent kasaba kasaba gezerek kentlerin ticaret ve sanayi odalarıyla ortak ekonomik, sosyal, kültürel çalışmalar yapıyor İbrahim Atalay da benzer gezileri coğrafi açıdan yapmış. Bu iki bilim insanının bir araya gelerek yazdıkları 700 sayfayı aşkın kitap gerçek bir hazine. Her sayfasından bir şeyler öğreniyor insan. Türkiye’yi biliyorum zannedip de kendi ülkemiz hakkında ne kadar az şey bildiğimizi kitabı elinize aldığınız anda anlıyorsunuz. Her evde bulunması gereken bir kitap.
 
Jo Nesbo, Nemesis (çeviri: Dost Körpe), Doğan Kitap Yayını, 11. Baskı, 2019
Kitabın yazarı Jo Nesbo ilginç bir insan. Norveçli, ekonomi ve işletme eğitimi almış, yazar, müzisyen (Di Derre rock grubunun solisti ve şarkı yazarı) ve futbolcu. Dedektif Harry Hole’un maceralarını anlattığı polisiye/gerilim kitapları çok ünlü. Ben ilk kez okudum Nesbo’yu ve Nemesis’i çok beğendim. Harry Hole, öykünün hem polisi hem de zanlısı konumunda. Romanın kurgusu, örgüsü, kişileri, olayları hepsi çok çekici. Bu kitabını okuduktan sonra başka kitaplarını da okumaya karar verdim. Kitabın tek sıkıntısı Norveçce insan ve yer isimlerinin zorluğu. Ona da bir süre sonra alışıyorsunuz. Polisiye/gerilim meraklılarına öneriyorum.
 
A.Talha Yalta, A.Yasemin Yalta, Modern Makroekonomiye Giriş, Adres Yayınları, 2019
Talha ve Yasemin Yalta’nın Modern Makroekonomiye Giriş kitabı aynı alanda yazılan benzer kitaplara göre oldukça farklı bir kitap. Kitap hem kâğıda basılı ve hem de cep telefonu uygulaması şeklinde sunulmuş bulunuyor. Cep telefonu uygulamasında çoğu şekil ve grafik hareketli olarak verildiği için öğrencilerin anlamakta zorlandığı şekiller çok daha kolay anlaşılır hale geliyor. Yalta hocaların aynı yayınevinden çıkmış olan bir de Modern Mikroekonomiye Giriş kitabı var. O da aynı şekilde hazırlanmış bir kitap. Her iki kitap gerek basılı hali gerek cep telefonu uygulamalarıyla öğrenciler için son derecede yararlı kitaplar. Kitaplar hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler bu adrese bakabilirler: http://www.modernekonomi.com
 
Seda Bayrakdar, Makroekonomik Verilerin Yorumlanması, Nobel Yayınları, 2020
Seda Bayrakdar harika bir iş çıkarmış. Kitap, bazılarımızın bildiği, bazılarımızın bilmediği, bazılarımızın da duyduğu ama derinliğine bilmediği makroekonomik konuları tek tek ele alıp Türkiye örnekleri üzerinden analiz ediyor. Kitabın bir özelliği de temel verilerin nereden nasıl elde edilebileceğini anlatmış olması. Bu nedenle ekonomik konuları tanımlayıp farazi örnekler üzerinden açıklayan kitaplardan ayrılıyor. Kullanılan örnekler yaşadığımız ülkeye ait olunca yapılan analiz gözümüzde canlanıyor ve akılda kalır hale geliyor. Ekonomi öğrencilerine, ekonomiyi göstergelerle izlemek isteyenlere ve konuyla ilgilenenlere öneriyorum.  
 
Hatime Kâmilçelebi, Davranışsal İktisat, IJOPEC Publication, 2019
Hatime hocanın bu kitabının elektronik versiyonunu daha önce twitter üzerinden duyurmuş ve bu paylaşımı nedeniyle hocayı kutlamıştım. Bu kez kitabın basılı versiyonunu inceledim. Gerçekten son dönemlerin en önemli ekonomik tartışmalarını son derecede anlaşılır biçimde ortaya koyan harika bir kitap yazmış Hatime Kâmilçelebi. Bir kez daha öneriyorum.
 
Dr. Mahfi EĞİLMEZ
 

Kaynak: https://www.mahfiegilmez.com/2020/03/kitaplar-ve-okumalar.html#more

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum