KIRIMOĞLU: İŞGALCİLER ONUR YÜRÜYÜŞÜ YÜZÜNDEN BENİ TEHDİT EDİYOR

KIRIMOĞLU: İŞGALCİLER ONUR YÜRÜYÜŞÜ YÜZÜNDEN BENİ TEHDİT EDİYOR
10 Nisan 2020 - 19:47

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı suçlama yöneltti. Sözde Soruşturma Komitesi, Kırımoğlu’nu güya “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Rusya toprak bütünlüğüne kastetmek” ve “yasa dışı silah saklamak” ile suçluyor.

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve onu ilgili davada temsil eden avukat Nikolay Polozov, Rus soruşturma görevlilerin yönelttiği “suçlamanın” siyasi nedenlere dayandığını ifade etti.

“KIRIM’IN İDARİ SINIRINA GİDİP RUSLARA: ‘BENİ ARIYORMUŞSUNUZ. İŞTE BURADAYIM’ DİYECEĞİM.”
Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, işgalcilerin bu hareketinin Kırım Tatarlarının “Dünya Şiddete ve İşgale Karşı: Onur Yürüyüşü” eylemi organize etme planlarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu düşünüyor.


Kırımoğlu, “Bu çok eski bir ‘dosya’ işgalciler onu 2014’te başlatmışlardı. Ancak şu an onlar herhalde Onur Yürüyüşü bağlamında: ‘Kırım’a girerseniz biz sizi bu maddelere göre yargılayacağız.’ demek istiyorlar. Bu bir tehdit.” dedi.

Rusya ve işgal ettiği Kırım’da, siyasi davalar konusunda bağımsız mahkeme süreci diye bir şeyin olmadığını belirten Kırımoğlu, savunmanın sunduğu kanıtlara rağmen mahkemenin önceden kararlaştırılmış bir kararı aldığını ifade etti.

Kırım Tatar milli lideri, kendine verebilecek hapis cezasını değerlendiren, “Onların verdiği ceza süreleri umurumda değil. Kırım’a yapacağımız yürüyüşü planlarken biz ölme olasılığı bile göz önüne aldık. Onlar ise bizi hapis cezalarıyla korkutmaya çalışıyor.” diye kaydetti.


Yeni tip koronavirüs nedeniyle uygulanan karantina rejimi sona erdikten Kırım’a Onur Yürüyüşü eylemi için yeni tarihin belirleneceğini ifade eden Kırımoğlu, “Onur Yürüyüşü sırasında ben Kırım’ın idari sınırına gideceğim ve onlara: ‘Beni neden arıyorsunuz? Hakkımda arama emri çıkarmışsınız. İşte buradayım.’ diyeceğim. Rusların bana ne cevap vereceğini bakacağız.” dedi.

POLOZOV: KIRIM TATAR MİLLİ LİDERİNİN SİYASİ NEDENDEN ÖTÜRÜ KOVUŞTURULDUĞU AÇIKÇA BELLİ
İlgili davada Kırım Tatar milli lideri temsil eden avukat Nikolay Polozov, davanın siyasi güdümlü olduğuna vurgu yaparak, “Kırım Tatarlarının milli lideri olan Mustafa Abdülcemil Kırımoğluna yapılan baskıların, siyasi bir sipariş olduğu açıkça bellidir. Tüm bunlar Rus yönetiminin işgal edilen yarımadada, işgale karşı çıkan ve işgali hala kabul etmeyen Kırım Tatarlarına ve Ukrainlere karşı uyguladığı baskıcı iç politikası çerçevesinde yapılıyor.” diye belirtti.


İşgalcilerin suçlama yönelttiği maddeler çerçevesinde 5-6 yıl hapis cezası öngörüldüğünü belirten Polozov, “Rus yönetiminin tüm yasa dışı eylemlerine uluslararası mahkemelerde itiraz edeceğiz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dahil olmak üzere.” diye kaydetti.

Ayrıca Polozov, 10 Nisan 2020 tarihinde Kırım’a gidemediği için “suçlama yöneltme” prosedürünün 13 Nisan 2020 tarihine ertelendiğini bildirdi.

“KIRIM’DA UKRAYNALI YETKİLİLERİN SİYASİ KOVUŞTURULMASI, PROPAGANDANIN BİR PARÇASIDIR”
Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği yaptığı açıklamada, işgalcilerin Kırım Tatar milli liderine “suçlama yöneltme” planlarını kınayarak, “İşgalci devletin sözde ‘kolluk kuvvetleri’ tarafından Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı siyasi güdümlü ‘davanın’ açılması, Kırım Tatar milli liderinin Rus saldırganlığına ve Ukrayna toprak bütünlüğünü geri kazanmaya yönelik verdiği mücadele için yapılan zulümden başka bir şey değildir.” ifadelerini kullandı.

Kırım’da işgalci ülkenin yasalarının kullanılmasının yasa dışı olduğunu hatırlatan Temsilcilik, Rusya’nın Ukraynalı yetkililere siyasi güdümlü dava açma pratiğini propaganda aracı olarak kullanmaya devam ettiği belirtildi.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum