KIRGIZİSTAN'DA İÇ KARIŞIKLIK: HAPİSTEN ÇIKARILAN ATAMBAYEV YENİDEN TUTUKLANDI!

KIRGIZİSTAN'DA İÇ KARIŞIKLIK: HAPİSTEN ÇIKARILAN ATAMBAYEV YENİDEN TUTUKLANDI!
12 Ekim 2020 - 17:52

Kırgızistan’da 4 Ekim 2020’de düzenlenen milletvekili seçimlerinin ardından sular durulmuyor. Seçimleri protesto eden göstericilerin, 6 Ekim 2020’de hapisten çıkardığı eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in, Bişkek’te kitlesel isyanlar düzenlediği iddiasıyla yeniden tutuklandığı öğrenildi.

Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesince 11 Ekim 2020 tarihinde yapılan açıklamada, Kırgız güvenlik güçlerinin Koy-Taş beldesindeki evinde bulunan eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in kitlesel isyana sebep olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı duyuruldu.

ATAMBAYEV’İN OĞULLARI DA GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan, hükumet karşıtı eylemcilerin liderleri arasında yer aldığı öne sürülen Atambayev’in oğullarının da gözaltına alındığı ancak daha sonra serbest bırakıldığı edinilen bilgiler arasında yer aldı. Kırgız polisi, 4 Ekim 2020’de seçim sonuçlarına itiraz etmek için başlayan ve kısa sürede iktidar karşıtı gösterilere ve iç karışıklığa dönüşen olayla ilgili kapsamlı gözaltı çalışmalarına devam ediyor.

KIRGIZİSTAN’DA NE OLDU?

Kırgızistan siyasetini karıştıran milletvekili seçiminden bu yana ülkede sular durulmuyor. 4 Ekim 2020’de yapılan genel seçimler sonrası yüzde 7 olan seçim barajını sadece 4 parti geçebildi. Seçim barajına itiraz eden parti üyeleri, seçimin iptali için başkent Bişkek’teki meydana çıkmıştı. Kırgız polisi, göstericileri dağıtmak için gaz ve ses bombası kullandı. Bunlarla da yılmayan beş bine yakın gösterici, 5 Ekim 2020 gecesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti. Olaylarda şu ana kadar bir kişi yaşamını yitirdi ve 590’ı aşkın kişi yaralandı.

Ülkede, 5 Ekim’i 6 Ekim’e bağlayan gece, göstericilerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kalırken, diğerleri Ala-Too Meydanı ve siyasi mahkumların kaldığı cezaevine doğru hareket etti. Göstericiler siyasi mahkumların kaldığı cezavinden eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev‘i kaçırdı.

9 Ekim’de Kırgızistan’da Başbakan Boronov hükumeti düştü ve Meclis Başkanı Cumabekov da istifa ettiğini açıkladı. Meclis Başkanı Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Başkent Bişkek’te olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Seçim sonuçlarına itiraz eden öfkeli muhalefetin hapisten çıkardığı eski vekil Sadır Caparov, Kırgız Cumhuriyeti Başbakanlığı koltuğuna oturdu. Cumhurbaşkanı Ceenbekov, ülkede, iç karışıklık ve krizin nedeni olan milletvekili genel seçimlerinin iptal edildiği açıklandı. Normal şartlarda ülkede; “Birimdik” (Birlik), “Mekenim Kırgızistan” (Vatanım Kırgızistan), “Kırgızistan” ve “Bütün Kırgızistan” meclise girmeyi başarmıştı. Kırgızistan’da muhalefet, seçimlerin yenilenmesinden şu an için ümitli olsa da hükumet karşıtı gösteriler devam ediyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum