AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV: TÜRKİYE, MUTLAKA GÖRÜŞMELERE KATILMALI

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV: TÜRKİYE, MUTLAKA GÖRÜŞMELERE KATILMALI
12 Ekim 2020 - 17:49

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile görüşme ve müzakere konularına ilişkin açıklamalarda bulundu. Aliyev, her şartta Türkiye’nin masada olması gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarına ilişkin 12 Ekim 2020’de basına açıklamalarda bulundu. Ateşkesi bozan ve Azerbaycan’ın sivil bölgelerine saldıran Ermenistan’la görüşmelere ilişkin soruları yanıtlayan Aliyev, müzakere masasının tarihiyle ilgili net bir şey söylemedi ama Türkiye’nin mutlaka görüşmelere katılmasını istediklerini ifade etti.

“TÜRKİYE MUTLAKA BU SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE YER ALMALIDIR”

Haber Global’e özel röportaj veren Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Karabağ sorununda Türkiye’nin mutlaka masada olması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye mutlaka bu sorunun çözümünde olmalıdır. Türkiye’nin bazı basın organlarında ‘Neden Türkiye Moskova’da yer almadı?’ diye yazıyor, bu sadece insani sebeplerle düzenlenmiş bir ateşkesti.” ifadelerini kullandı.

ERMENİSTAN, ATEŞKES ŞARTLARINA UYMUYOR

Moskova’da varılan geçici ateşkesten hemen sonra Ermenistan, Azerbaycan’ın Ağdam ve Tatar bölgelerine saldırdı. Ermenistan’ın saldırıları Hadrut ve Cabrayil yönünde devam etti. Sukavuşan’da Ermeni askerlerinin cesetlerini toplayan ve beyaz bayraklı bir ambulans, Ermeni silahlı kuvvetleri tarafından vuruldu. Saldırı sonucu bir sağlık çalışanı ağır yaralandı. Gence’ye düzenlenen saldırıda ise çocuklar dahil 7 sivil öldü ve 39 kişi yaralandı.Azerbaycan Başsavcılığı, 11 Ekim 2020’de Ermenistan’ın ateşkes sonrası Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti olan Gence’deki sivillere yönelik saldırıda bilançoyu açıkladı. Başsavcılık, Ermenistan’ın saldırısında 41 sivilin hayatını kaybettiğini ve 207 kişinin yaralandığını duyurdu.

AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN ARASINDA GEÇİCİ ATEŞKES ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI

Azerbaycan ve Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da geçici ateşkese varılması konusunda anlaştığı bildirilmişti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nın 10 Ekim 2020’de yayımladığı açıklamada, ateşkesin 10 Ekim 2020 tarihinde saat 12.00’den itibaren yürürlüğe gireceği, Dağlık Karabağ’daki cenazelerin ve esirlerin değişimi amacıyla gerçekleştirildiği belirtilmişti. Değişimin Uluslararası Kızıl Haç Komitesi’nin arabuluculuğunda ve kriterlerine uygun olarak yapılacağı ifade edilmişti.

Ateşkesin belirli şartlarının ayrıca kararlaştırılacağı bildirilen anlaşmada, “Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlarının arabuluculuğuyla, temel çözüm ilkeleri temelinde çatışmanın hızlı ve barışçıl çözümü için esaslı müzakerelere başlar;” ve “Taraflar, müzakere formatının değişmezliğini teyit ederler.” maddeleri yer almıştı.

AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLARI MOSKOVA’DA GÖRÜŞTÜ

Ermenistan’ın saldırıları sonrası Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’da 30 yıldır Ermeni işgalindeki topraklarını kurtarmak için başlattığı harekatın 13. gününde taraflar, ilk kez Moskova’da masaya oturmuştu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Zograb Mnatsakanyan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan oluşan Dağlık Karabağ görüşmesi, 9 Ekim 2020 TSİ saat 17.00 civarında başlamış, 5 saate yakın süren toplantıda, ateşkes koşulları müzakere edilmişti.

Moskova basın kaynakları, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların ardından yapılan ilk toplantının ardından açıklama yapılacağını duyurmuştu.

AZERBAYCAN ATEŞKES ŞARTLARINI AÇIKLAMIŞTI

Hatırlanacağı üzere, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ateşkes için Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesini ve özür dilemesini şart olarak öne sürmüştü.

AZERBAYCAN, DAĞLIK KARABAĞ’DA TOPRAKLARINI GERİ ALMAYA BAŞLAMIŞTI

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki topraklarını kurtarmak için başlattığı kara harekatı kararlılıkla devam ediyordu. Azerbaycan, 27 Eylül 2020’de başlatılan harekat kapsamında, şu ana kadar çok yüksek ve stratejik öneme sahip dağlık bölgeler de dahil olmak üzere şehir, kasaba ve köyleri bir bir işgalci güçlerden temizledi.

ŞU ANA KADAR İŞGALDEN KURTARILAN BÖLGELER

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı harekât kapsamında bugüne kadar Cebrail şehrini, Şugovuşan kasabasını ve Karahanbeyli, Aşağı Seyitahmetli, Mehdili, Aşağı Maralyan, Kuycak, KendHoradiz, Çakırlı, Büyük Mercanlı, Şeybey, Taliş, Karkulu, Şükürbeyli, Yukarı Maralyan, Cereken, Daşkesen, Horovlu, Dejan, Mahmutlu, Caferabat, Papı köyleri olmak üzere toplamda 22 yerleşim yerinde kontrolü ele aldı. Azerbaycan, 5 Ekim 2020 tarihinde Cebrayıl ilinin (rayonunun) Şıhali Ağalı, Sarıcalı ve Mezre köylerin de işgalden kurtardı. Azerbaycan ordusu, 9 Ekim 2020 tarihinde Hadrut kasabasını ve birkaç köyü işgalden kurtardı.

ERMENİSTAN NEDEN SİVİLLERİ VURUYOR?

Azerbaycan’ın Ermenistan’ın işgali altındaki Dağlık Karabağ’daki topraklarını kurtarmak için geniş çapta başlattığı kara harekatı, 27 Eylül 2020’de başladı. Azerbaycan ordusu, adım adım ilerlerken, Ermenistan da ısrarla sivillere saldırmaya devam etti. Cephede sıkışan Ermenistan, Azerbaycan’ın yerleşim yerlerine ve şehirlerine top atışları ve füze atışları gerçekleştiriyor.

DAĞLIK KARABAĞ NE ZAMAN İŞGAL EDİLMİŞTİ?

Karabağ, Azerbaycan’da Kür ve Aras nehirleri arasındaki dağlık bölgeye Azerbaycan Türkleri tarafından verilen bir isimdir. Bölgede Ağdam, Kelbecer, Laçın, Cebrail, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan isimli yerleşim yerleri bulunmaktadır. Sovyetler Birliğinin 1989’da bölgede önce özerklik ilan edip sonradan Azerbaycan’a bağlamasını kabul etmeyen Ermenistan, Dağlık Karabağ’ın başkenti Hankendi’de Azerbaycanlılara saldırmaya başladı. Rusya’nın da desteğini alan ve Azerbaycan’ın hazırlıksız olmasını fırsat bilen Erivan, sivil katliamlarıyla Dağlık Karabağ ve çevresine yönelik işgal sürecini başlattı. Tarihler 28 Aralık 1991’i gösterdiğinde Ermeni birlikleri Dağlık Karabağ’ın merkezi Hankendi’yi işgal etti.

27 Eylül 2020’de toprak bütünlüğünü yeniden sağlamak için harekete geçen Azerbaycan, Dağlık Karabağ’daki ilerleyişini açıkça “kurtuluş savaşı” olarak nitelendirdi. Uluslararası ilişkiler literatüründe “dondurulmuş sorun” olarak ifade edilen Dağlık Karabağ’da çatışma her geçen gün şiddetleniyor. Azerbaycan, en üst perdeden çözümün artık müzakere masasında değil sahada olduğunu vurguladı ve Dağlık Karabağ’daki topraklarını işgalden kurtarmak için kara harekatı başlattı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum