İDLİB'DEN BAYIR-BUCAK'A GÜVENLİ BÖLGE / Ali BADEMCİ

İDLİB'DEN BAYIR-BUCAK'A GÜVENLİ BÖLGE / Ali BADEMCİ
04 Şubat 2020 - 14:54

İDLİB’DEN BAYIR-BUCAK’A GÜVENLİ BÖLGE

Ne yazık ki İdlib’de rejim ve Rusya’nın sivillere karşı bombardımanı devam ediyor. Türkiye ses yükseltince de inadına hareket halindeki konvoya saldırdılar ve sekiz şehid vatan topraklarına emanet edildi. Devlet yetkililleri Astana ve Soçi mutabakatının havada kaldığını açıklıyorlar. Bombalanan bölgelerden sınırlarımıza doğru en az bir milyon insanın hareket halinde göçü de devam ediyor. Kesiksiz Türkmen bölgesiz yıllardır bomboş. Lazkiye ve çevresi ile rejim-Rusya hakimiyeti dolayısiyla 5000 km.karelik bölgeye giren çıkan yok. Türkiye’ye göç eden Bayır-Bucaklı sayısı 500 bin kişinin üzerinde. Aşağı yukarı tamamı gelmiş. 5 bin nüfuslu Yayladağı 50 bine dayanmış, Hatay'da bulunan Suriyeli çoktan 500 bini aşmış. Anlayacağınız ne hudut şehirlerinin ne de ülkenin böyle bir göçü kaldıracak hali yok. İdlip ve Bayır Bucak bölgesinde PKK/PYD yok. Bunun yerine İdlib Suriye’nin köktendinci örgütlerinin alanı durumda. Aslında bu durum bizi çok ilgilendirmiyor.ABD-Rusya’nın meselesi. Buna karşılık bölgenin samimi müsalümanları bizden medet bekliyor. Anlayacağınız hudutlarmızda Güney ve Güneydoğu’da meselemiz ucu ülkemize dayalı PKK/PYD ile genel olarak göçlerdir. Türkmen kenti Haleb rejim ve Rusya’nın insafına bırakıldı ama Türkiye’nin elinde bulunan Haleb ilçesi Bab saldırıların hedefinde.. Bu durummda Türkiye ne yapmalıdır?

Aslında geç kalındı, sadece Bayır-Bucak’dan Türkiye’ye göçen 1 milyon insan var, toprakları bomboş! Gelenler neden buralara yerleştirilmiyor da Türkmenler’e sürekli vatandaşlık veriliyor. Kaçtığın yer senin yurdun değildir; neden kendi topraklarına yerleştirilemiyor? Oralar geldikleri kadim toprakları değil mi? Türkmenler’in Türkiye’den vatandaşlık istemesi ihanet değil mi? En başta göçü tersine döndürmek için buranın güvenli bölge yapılması çok mu zor? ABD-Rusya-Avrupa ne diyebilir? Nihayet evlerinden kovulan insanlar yurtlarına dönecek. Türkiye İdlib göçüne karşı sed oluşturmaya çalışıyor ama ya önceden gelenlar.Hatay’da bulunan Suriyeliller İdlib-Hama-Haleb ve Bayır/Bucaklı’dır. Varlıklı olanlar çoktan büyük şehirlerimizde de 7-8 çocuklu büyük aileler ve fakir olanlar bizim aramızda.. Yaşanmayacak mekanlarda yaşıyorlar, yok parasına çalışıyorlar! Gündelik 30 lira.. Neden yurtlarına, en azından Suriye’ye dönemezler.. Hama ve İdlip Arapları Türkmenlerle iyi anlaşıyor, kız alıp vermişler. Yurtlarına gönderemez miyiz?

Hudud ötemizde ölçüler veya mesafeler ne durumdadır? Yayladağı Lazkiye 75 km.,Reyhanlı Haleb 60 km. Reyhanlı’dan itibaren Asi Neyri hudud olmak üzere Bayır’a kadar Lazkiye toprağı. Hududumuz ile İdlib merkezi de 40 km. Uzun yıllar Yayladağı-Bayır/Bucak, Altınözü’nün bağlı olduğı Cisrişuğur sınırlarımıza 12-15 km. Cisrişuğur İdlib’in ilçesi ve Doğu Türkistan İslam Partisi’nin elinde.. Hiç de kökten dinci değildir, zaten bunların ilk yerleştikleri veya yerleştririldikleri yer Gebere- Bayır idi! Sahib olunamayınca Nusra’ya meylettiler.. İkna edilmelerinin çok kolay olduğu kanaatindeyiz.

Barış Pınarı-Fırat Kalkanı-Zeytin dalı operasyonları ile Fırat’ın doğusu yarım kalsa da az çok bir güvenli bölge oluşturulmuş ve buralara 500 bin Suriyeli yerleştririlmiştir. Kamışlı’dan Reyhanlı’ya kadar 20-40 km.derinlikte bekaa alanı başarı ile tesis edilmiştir. Peki son vahim olayların cereyan ettiği İdlib ile yıllardır boş olan Bayırbucak alanı neden açıktır? Hudutlarımızı güven altınına alma hakkımız yok mu? Rusya rejim marifetiyle Lazkiye’yi Keseb ile birleştişrmek ve Akdeniz kıyısına tamamen sahip olmak istiyor. Sadece Bayır’da birkaç Türkmen köyü kalmıştır. Peki Bayır Bucak neresi derseniz Akdaniz’den Asi Nehrine kadar uzanan 50 km.lik batı-doğu çizgisi.Buarası 2500 km.karedir ve Türkmen topğrağıdir. Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar dayanan Bayırbucak siyasetmiz ne durumdadır? İtiraf edelim ki ABD hala birçok Türkmeni kullanmaktadır da engel olamaz mıyız? Bayır’a silah gitti gitmedi derken siyaset nerede kaldı? Bu kadar olaylar içinde Türkmen politikamız nerededir?

Türkiye behamahal Reyhanlı’dan Yayladağına kadar olan alanda 40 olmazsa 20 km.derinlikte bir güvenli ve yaşanabilir bir güvenli bölge oluşturumlıdır. İlk etapta Hatay göçmenleri Bayırbucak’a gönderilebilir. Elbette bu duruma karşı rejimden ziyade Rusya’nın durumu önemlidir. Madem “kanka”yız, karşılıklı çıkar ilişkilermiz var, çıkarlarımızı neden korumuyıoruz? Neden Türkmen denince geri adam adıyoruz? Türkiye gözetleme noktalarına saldırı olunca İdlib’i emniyet altına almaya başlamıştır, sür’atle devam etmelidir. Biz bir ay evvel yazdık Türkiye bir an önece İdib batısına duvar örmeli ve asker yığmalııdr.

(Ali BADEMCİ/04.02.2020)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum