Çiğdem Asafoğlu: Batı Trakya Türkleri Türkiye'nin desteğini yanında hissediyor

Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerinin haklarına yönelik ihlalleri ve Batı Trakya Türklerinin meseleleri zaman zaman gündeme taşınıyor.

Çiğdem Asafoğlu: Batı Trakya Türkleri Türkiye'nin desteğini yanında hissediyor
04 Ağustos 2020 - 10:39

Dostluk Eşitlik Barış (DİB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Kırım Haber Ajansının (QHA) Sadık Ahmet ve Batı Trakya Türklüğüne dair sorularını cevapladı.

“BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞININ YILLARCA AYNI SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA KALDIĞINI SÖYLEMEMİZ MÜMKÜN”

-Batı Trakya’da Dr. Sadık Ahmet’in mücadele ettiği 1970-1995 arası süreç ile bugün arasında nasıl bir değişim var? Türk azınlık için demokratik haklar noktasında olumlu veya olumsuz bir değişim söz konusu mu?

-Rahmetli liderimizin mücadele verdiği yıllardaki sorunların şimdiki yıllarda da devam ettiğini ve Batı Trakya Türk Azınlığının yıllarca aynı sorunlarla karşı karşıya kaldığını söylememiz mümkün. Dr. Sadık Ahmet’in mücadele verdiği sorunların başında Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığının etnik kimliğini tanımaması ve onun yerine dini kimliği kullanması gelir. Bunun yanı sıra, çoğunluğu çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşan Batı Trakya Türklerinin topraklarının kamulaştırılması, insan haklarına aykırı olarak 1955-1998 yılları arasında Yunanistan vatandaşlık yasasının 19. maddesi gereği 60.000’e yakın Batı Trakya’lı ve On İki Adalı Türk’ün vatandaşlıktan çıkarılması ve Lozan Antlaşması’na aykırı olarak Batı Trakya Türk azınlığının eğitim kurumu kurup denetleyememesi ve dini önderini seçme hakkının gasp edilmesi diğer önemli sorunlar arasındadırlar. Günümüzde aynı demokratik hakların gaspı söz konusudur ve maalesef somut bir çözüme hala ulaşılamamıştır.

“TÜRKİYE HER DAİM BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN LOZAN’DAN DOĞAN HAKLARINI SAVUNMUŞTUR”

-Türkiye’nin Batı Trakya politikasında ve uygulamalarında son dönemde değişim yaşanıyor mu? Alınamayan haklar ve soydaşlarımızın sıkıntılarının çözümü için daha farklı bir politika ve destek beklentiniz var mı?

-Türkiye Cumhuriyeti Devleti geçmişten bu yana her daim Batı Trakya Türklerinin Lozan’dan doğan haklarını savunmuştur. Anavatanımızı her dönem yanımızda hissettiğimizi belirtmek isterim. Liderimiz Dr. Sadık Ahmet’in 25. ölüm yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen anma törenimize Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan mesaj göndererek bu desteğini yinelemiştir. Bu vesileyle sizin aracılığınızla kendilerine bir kez daha şükranlarımızı sunarız. Daha farklı bir politika ve destek beklentimiz sorunuza gelince, daha önce de belirttiğim gibi ana vatanımızın desteğini en üst devlet yetkililerinden 84 milyon soydaşımıza kadar açık bir şekilde Batı Trakya Türkleri olarak her zaman hissetmekteyiz.

“SON DÖNEMDE PARTİ OLARAK ÖNEMLİ SİYASİ HAMLELERLE SESİMİZİN DAHA NET DUYULMASINI SAĞLADIK”

-24 Temmuz Lozan Anlaşmasının da imza tarihi, Lozan’da imza altına alınan hukuki hakların, Yunanistan’ın iç yasaları ile yok edilmesi AİHM’de (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) kazanılan davalara rağmen verilmemesi noktasında nasıl bir uluslararası süreç yürütülmeli?

-DEB Partisi olarak son yıllarda uluslararası alanda Batı Trakya Türklerinin yaşadığı sorunları duyurmak noktasında çok yol kat ettiğimize inanıyorum. Avrupa Parlamentosunda Milletvekilleri bulunan Avrupa Hür İttifakı’na (EFA) üye olarak birçok sorunumuzu Avrupa Parlamentosu’na taşıma fırsatımız doğdu. Bunun dışında yine Avrupa’da önemli kuruluşlardan FUEN’e (Federal Union of European Nationalities-Avrupa Milletleri Federal Birliği) üye olduk. 2014 ve 2019 yılında 2 AP Milletvekili seçimlerinde İskeçe ve Gümülcine’de birinci Parti olarak varlığımızı hem Atina’ya hem Avrupa’ya gür bir sesle kanıtladık. Son dönemde Parti olarak önemli siyasi hamlelerle sesimizin daha net duyulmasını sağladık. Bundan sonraki süreçte de aynı kararlılıkla ve azimle çalışmaya devam edeceğimizi belirtir, Liderimiz Dr. Sadık Ahmet’i bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.

“EĞER TÜRK OLMAK BİR SUÇ İSE, BURADA TEKRAR EDİYORUM; BEN BİR TÜRK’ÜM VE ÖYLE KALACAĞIM” SÖZLERİYLE TARİHE GEÇTİ

Dostluk Eşitlik Barış Partisinin kurucu Genel Başkanı, Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının Lideri ve Önderi Dr. Sadık Ahmet, 25. ölüm yıl dönümünde, 24 Temmuz 2020’de kabri başında törenle anıldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlı bir katılım ile yapılan anma töreninde DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu Dr. Sadık Ahmet’in eşi ve DEB Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet,
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Sadık Ahmet’in oğlu Levent Sadık Ahmet, kızı Funda Sadık Ahmet, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ve DEB Partisi Yöneticileri katıldı.

Bilindiği gibi DEB kurucu Genel Başkanı Dr. Sadık Ahmet, 25 yıl önce 24 Temmuz 1995 tarihinde şaibeli bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Sadık Ahmet, her yıl Gümülcine’deki mezarı başında anılıyor.

Dr Sadık Ahmet, ‘‘Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak bir suç ise, burada tekrar ediyorum; ben bir Türk’üm ve öyle kalacağım. bu mesajımla Batı Trakya azınlığına sesleniyorum ve Türk olduklarını unutmamalarını söylüyorum. Haklarımızı bir gün mutlaka alacağız.” sözleri ile hafızalara kazındı.

Kaynak: https://asasmedya.info/news/politics


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum