Bir Bağımsızlık Savaşçısı: Ebulfez Elçibey

Onu tanıyanlar için Elçibey sözcüğü yüreklerde acı bırakan bir hüzün hikâyesidir. Can Azerbaycan’ın milli kahramanları arasında özel bir yeri olan Ebulfez Elçibey, Türklük şuurunun bir anlamda ete-kemiğe bürünmüş hâli olarak kader sahnesinde kendisine biçilen rolü oynayıp dünyadan göçmüştür.

Bir Bağımsızlık Savaşçısı: Ebulfez Elçibey
24 Haziran 2020 - 18:30 - Güncelleme: 24 Haziran 2020 - 18:35

 Peki kimdir Elçibey ve onu hayırla ananlar, yüreklerinde hangi hüznün mirasını bulurlar?

Ebulfez Elçibey Kimdir?

Bir Bağımsızlık Savaşçısı: Ebulfez Elçibey

Azerbaycan direniş ve bağımsızlığının sembol isimlerinden birisi olan Elçibey’in asıl adı Ebulfez Kadir Güloğlu Aliyev’dir. 1938 yılında Nahçıvan’ın Keleki Kasabası’nda dünyaya gelen Elçibey, gözlerini Sovyet zulmüne açmış ve Azerbaycan’ın istiklâli için hayatı boyunca emsalsiz bir mücadele vermiştir.

1976 yılında Sovyetler’e karşı ilk Azerbaycan öğrenci hareketlerini başlatan Elçibey, daha genç yaşında Türklük şuuruyla pek çok genci etrafına toplamış ve adeta bir bahçıvan gibi pek çok yüreğe kalbindeki istiklâl tohumlarını saçmıştır.

Ruslar tarafından 1976 yılında Türklük bilinci aşıladığı ve Sovyetler’e karşı propaganda yaptığı için hapse atılan Elçibey, burada işkencelerle geçen iki yıldan sonra 1978’de şartlı olarak serbest bırakılmış, sonrasında ise hak bildiği kutlu davasına kaldığı yerden ve korkusuzca devam etmiştir.

Bir Bağımsızlık Savaşçısı: Ebulfez Elçibey


1988-89 döneminde Sovyetler Birliği adeta çatırdarken, Azerbaycan bağımsızlık hareketleri yeniden ivme kazanmış ve bu hareketlerin başında da yine Ebulfez Elçibey yer almıştır. 1989’da Azerbaycan Halk Cephesi Partisi’nin başına geçen Elçibey, 18 Ekim 1991’de hayatının en güzel gününü yaşamış ve onca yıl çalıştığı Azerbaycan’ın bağımsızlığını dünya gözüyle görmüştür.

Hapishaneden Cumhurbaşkanlığına...

Türklük şuuru konusunda kimselerin eline su dökemeyeceği Elçibey, Ayaz Muttalibov’un kısa süren Cumhurbaşkanlığı’ndan sonra Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı seçilmiş ve büyük ideallerle görevi devralmıştır.

Azerbaycan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın birleşmesi gibi bazı projeleri olan ve Azerbaycan petrollerini Türkiye’yle paylaşmak isteyen büyük başbuğ, bazı siyasi oyunlarla siyasetten soğutulmuş ve Azerbaycan siyaseti Haydar Aliyev ve ailesine geçmiştir.

1998 Yılında yeniden siyasete girmeye karar veren Elçibey, yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine demokratik ve adil olmadığı gerekçesiyle katılmamıştır. 

Bir Bağımsızlık Savaşçısı: Ebulfez Elçibey


İşin ilginç yanı ise, maalesef Türkiye bu büyük kahramana sahip çıkmamış, Türk Dünyası’nı birleştirmek isteyen Elçibey’i desteklememiştir. Ebulfez Elçibey, uğradığı vefasızlık sebebiyle de Türkiye’ye sitem dolu sözcükler kurmuş ama hiçbir zaman Anadolu’ya küsmemiştir.

Büyük Azerbaycan Yolunda adlı kitabıyla hayallerindeki Turan Devletini kaleme alan Elçibey, 22 Ağustos 2000 yılında Ankara’da Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Elçibey Soyadı, “vatansever” anlamına gelmekte olup, bu büyük direnişçiye Azerbaycan Halkı tarafından verilmiştir. Rus askerlerinin gözlerinin içine baka baka Azerbaycan Bayrağı’nı en yüksek yere diken ve korkusuzca “bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” diyen Ebulfez Elçibey’i rahmetle yâd ediyoruz.

Ebulfez Elçibey’in Tarihe Damga Vurmuş Sözleri

*Sen Türk olduğunu unutsan da onlar unutmaz.

*Çok işkence gördüm. Hiçbirisine yanmam da bir Atatürk rozeti vardı yakamda. Onu aldılar ya elimden hâlâ içim yanar.

*Bize hiçkimse özgürlük vermedi. Biz özgürlüğü şehitlerimizin kanıyla aldık.

Kaynak: https://asasmedya.info/ 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum