AZERBAYCANLI BİLİM İNSANI, ELEKTRONİK MASKE İCAT ETTİ

AZERBAYCANLI BİLİM İNSANI, ELEKTRONİK MASKE İCAT ETTİ
13 Nisan 2020 - 18:30

Kazakistan’da yaşayan Azerbaycan vatandaşı Türkel Süleymanlı, uzun süre dayanaklı koruyucu elektronik maske icat etti.

Türkel Süleymanlı’ya göre ürettikleri maske, dünyanın ilk elektronik maskesi olma özelliği taşıyor. Süleymanlı yaptığı açıklamada, “Şu an kullanılan tüm maskeler virüsler için değil, iş yerlerindeki ve havadaki toza karşı etkilidir. Benim ürünüm öncelikle virüsleri elimine etme hedefine göre tasarlandı. Özel bir çip ve bataryaya sahip.” ifadelerini kullandı.

UZUN SÜRE DAYANIKLI, KOLAY DEZENFEKTE EDİLEBİLİR

Süleymanlı liderliğindeki proje ekibini yetkili devlet ajanslarına başvuracaklarını ve ürünün patentinin alınacağını belirtti. Ürünün destek görmesi halinde seri üretime de geçileceği duyuruldu. Türkel Sülemyanlı, “Prototip hazırlama aşamasındayız. Plastikten yapılma ve kullanım sonrasında kolay dezenfekte edilebilir bir halde. Uzun süre dayanıklı, tüm mevsim boyunca kullanılabilir. Koronavirüse ek olarak insanlara zararlı diğer virüs ve bakterilere karşı da mücadele eder” dedi.

Mucit ekip, geliştirme programı süresince mikrobiyoloji ve bulaşıcı hastalıklar uzmanlarına danıştıklarını belirtti. Proje geliştiricilerinden Subhan Şihmuradov, “Şu an bir çip ile çalışıyor. Bunu gelecekte küçültmeyi planlıyoruz. Maske için özel bir program da yazdık” ifadelerini kullandı. Öte yandan, maskenin kullanım süresinin beş saat olduğu açıklandı. Daha sonrasında telefon adaptörü veya taşınabilir şarj aletleri ile yeniden dolum yapılabildiği aktarıldı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum