DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN ÇİN'NİN SKANDAL "AĞRI DAĞI" İMASINA CEVAP

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN ÇİN'NİN SKANDAL "AĞRI DAĞI" İMASINA CEVAP
13 Nisan 2020 - 18:28

Çin Halk Cumhuriyetinin (ÇHC) Ermenistan’a gönderdiği yardımlar bahanesiyle kullandığı skandal ifadeler üzerine harekete geçen Türkiye Dışişleri Bakanlığı, gerekli girişimlerin yapıldığını ve izahat istendiğini bildirdi.

Son dönemde dünyanın çeşitli ülkelerine gönderdiği tıbbi malzemelere dair skandallar ile gündeme gelen Çin’in koronavirüs salgını nedeniyle Ermenistan’a gönderdiği yardım kolilerinin üzerinde yazan, “Dostluğumuz Ağrı Dağı’ndan daha yüksek ve Yangtze Nehri’nden daha uzun olsun” mesajı sosyal medyada tepki toplamıştı.

Türk Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, Çin’in, koronavirüs salgınıyla mücadelede Ermenistan’a gönderdiği yardım paketlerinde Ağrı Dağı’na atıfta bulunulması hakkındaki soruya verdiği yazılı yanıt şöyle:

“Sözkonusu haberler üzerine 11 Nisan günü tarafımızca Ankara’daki ÇHC Büyükelçisi ve Pekin’de Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmuş ve izahat istenmiştir.

ÇİN, SKANDAL İFADELERİN SORUMLULUĞUNU YEREL YÖNETİME VE ÖZEL ŞİRKETE YIKTI

ÇHC Büyükelçisi Ermenistan’a gönderdikleri yardımların bir yerel yönetim tarafından hazırlandığını ve bir özel şirket tarafından Erivan’a ulaştırıldığını, sözkonusu yerel yönetim tarafından paketlerin üzerine sadece Çince ifadeler yazıldığını ve bunlarda Ağrı Dağı’ndan bahsedilmediğini, Ağrı Dağı’na atıf yapan İngilizce ifadelerin ise sonradan eklendiğinin anlaşıldığını bildirmiştir.

“ÇİN’İN HİÇBİR ŞEYDEN HABERİ YOK, ÇİN TÜRKİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGILI”

ÇHC Büyükelçisi halihazırda durumun araştırılmakta olduğunu ve sonucundan tarafımıza bilgi verileceğini söylemiş ve bu vesileyle ÇHC’nin Türkiye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu ifade etmiştir.”

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum