Aytmatov'un "Gün Olur Asra Bedel" adlı eseri sinemaya uyarlanacak

BİŞKEK, 12 Temmuz 2019 /Kabar/. Ünlü Kore yönetmeni Kim Ki-Duk, dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” adlı eserini sinemaya uyarlamayı planlıyor.

Aytmatov'un "Gün Olur Asra Bedel" adlı eseri sinemaya uyarlanacak
17 Temmuz 2019 - 11:34

Sinematografi Dairesi basın hizmetinden yapılan açıklamaya göre, ünlü Kore yönetmeni Kim Ki-Duk Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e geldi.

Cengiz Aytmatov Sinema Evi’ni ziyaret eden yönetmen Sinematografi Dairesi Direktöürü Muktalı Bektenaliyev ile görüştü.

Yönetmeni memnuniyetle karşılayan Bektenaliyev, sinematograflar, vatandaşlar ve özellikle Kırgızistan'ın başkentindeki gençler arasında benzeri görülmemiş bir canlanma olduğunu söyledi.

Ayrııca, Bişkek sakinlerinin Kim Ki-Duk'un çalışmalarını iyi bildiğini sözlerine ekleyen Bektenaliyev, iş arkadaşları ve hayranları onunla tanışmak istediğini, gazetecilerin röportaj alma isteğinde bulunduğunu dile getirdi.

Bişkek’e özellikle iş arkadaşları ve film yapımcılar ile görüşmeye, Kırgızistan'daki film sürecinin durumunu incelemeye ve güncel yaratıcılık ve prodüksiyon işleri konusunda görüş alışverişinde bulunmaya geldiğini söyledi.

Rusya’da düzenlenen film festivallerin birinde Türkmenistanlı yönetmen Hocakuli Narliyev’in “Mankurt” filmini izlediğini, uzun süre etkilendiğini ve insanlığın resmi ve imajı karşısında şok olduğunu kaydeden yönetmen, daha sonra mankurt efsanesinin Cengiz Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” adlı eserinin bir parçası olduğunu öğrendiğini dile getirdi.

Kim Ki-Duk, “İnsanlıkçılık konusu beni çok sarstı, modern dünyanın tüm akut sorunlarını kendi yolumla yorumlayacağım bir senaryo yazmaya karar verdim, örneğin: ahlaki kuralların kaybı, kültürel değerlerin tespiti, tarihi kaygı.” paylaşımında bulundu.

Koreli yönetmen, gelecekte mühtemelen Kırgızistan’da bununla ilgili bir film çekeceğine dikkat çekti.

Kim Ki-Duk’un bu fikrini destekleyen Bektenaliyev de Kırgız tarafının bu konuda yardımda bulunacağını ifade etti.

1960 yılında doğan Kim Ki-Duk, Paris'te resim okudu. Kore Cumhuriyeti’ne dönerek drama yaptı. 1996'da "Timsah" filmini yönetmeye başladı. Halen, tabloları her zaman izleyicilerin ve eleştirmenlerin ilgisini çeken en ünlü Koreli yönetmen.

Kaynak:http://kabar.kg/tur/news/aytmatovun-gun-olur-asra-bedel-adl-eseri-sinemaya-uyarlanacak/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum