Aysel Muharrem: Türkiye, Azerbaycan, Pakistan Bakü Deklarasyonunu İmzaladı

Güç üçlemededir: dünyaya birlik ve kardeşlik dersi

Aysel Muharrem: Türkiye, Azerbaycan, Pakistan Bakü Deklarasyonunu İmzaladı
30 Temmuz 2021 - 10:55 - Güncelleme: 30 Temmuz 2021 - 16:38

Bakü Deklarasyonu dün Azerbaycan, Türkiye ve Pakistan meclis başkanlarının üçlü toplantısında imzalandı.
 
Bildiri, Milli Meclis Başkanı Sahiba Gafarova, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Ulusal Meclis Başkanı Asad Qaysar tarafından imzalandı.
 
Merak ediyorum, ülke gündeminin ana gündem maddesi haline gelen "Bakü Deklarasyonu" Türkiye ve Pakistan için ne ifade ediyor? Üçlü işbirliğinden kardeş ülkelerin beklentileri nelerdir?
 
Türkiye-Azerbaycan parlamentolararası çalışma grubu üyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi Orhan Erdem  , Modern.az'a verdiği demeçte, "Bakü Deklarasyonu"nun Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan güçlerinin birleşmesi anlamına geldiğini söyledi.
 
"Sadece o zaman dikkatimize geldi. Tıpkı Karabağ savaşında olduğu gibi, kardeş ülkeler de Azerbaycan'ı siyasi olarak tüm güçleriyle desteklediler ve etmeye devam edecekler. Savaş sırasında her yerde üç bayrak dalgalandı. Bundan sonra daha ciddi mücadele edeceğiz. Aslında Pakistan'ın bu platforma katılımı daha fazla güç anlamına geliyor. Bundan sonra parlamentolar arası ilişkiler daha güçlü olacaktır. Ülkeler dünya ile sorunlarını çözemediğinde, üç ülke birlikte hareket etmek zorunda kalacak. Ticarette ve sosyal hayatta birlik ve eşitlik içinde ortaklık olacaktır."
 
Pakistan 'Frontier Haber "Gazeteci Said'in Alam Khan, Modern.az bir deklarasyon tarihi bir zafer ilan edilebileceğini ifade.
 
Bakü Deklarasyonu, üç kardeş Müslüman devlet olan Azerbaycan, Pakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde ve karşılıklı çıkar konularında birleşmede önemli bir adımdır.
 
Parlamento üyeleri arasındaki bildiriye rağmen, üç üye ülkeyi bölgesel ve uluslararası siyasette güçlü bir pozisyon almaya teşvik ettiği için gelecekte daha fazlası beklenebilir. Bu aynı zamanda iki Müslüman ülkenin - Pakistan ve Türkiye - Azerbaycan'ın yanında olduğu anlamına geliyor. Elbette buna Karabağ savaşı sırasında tanık olduk. Üçlü adım, günün gerektirdiği ekonomik bağları güçlendirmeye de yardımcı olmalıdır. Bildirge, gelecekte güçlü stratejik bağlara sahip olmayı hedefliyor. Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye dahil tüm Müslüman ülkelerle ilişkiler kurmak için ilerliyor.
 
Bakü Deklarasyonu'nun üç ülkenin halklarını birbirine yakınlaştıracağını düşünüyorum. Bu nedenle Bakü Deklarasyonu tarihi bir zafer ilan edilebilir, "dedi.
 
"Bakü Deklarasyonu"nun detaylarını BURADAN öğrenebilirsiniz.
 
Aysel Muharrem
Kaynak:https://modern.az/az/news/300261/guc-uclukdedir-dunyaya-birlik-ve-qardasliq-dersi-


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum