2020 Necip Fazıl Ödülleri'ni alan 7 isim

2020 Necip Fazıl Ödülleri'nde ödüle layık görülen 7 isim belli oldu

2020 Necip Fazıl Ödülleri'ni alan 7 isim
06 Aralık 2020 - 11:26 - Güncelleme: 06 Aralık 2020 - 11:30

Cumhuriyet tarihinin en önemli edebiyatçı ve fikir adamlarından Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star Gazetesi tarafından düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri’nin 2020 yılı kazananları açıklandı. Bu yıl 7'ncisi gerçekleştirilen 2020 Necip Fazıl Ödülleri'nde İhsan Deniz, Sevinç Çokum, Prof. Dr. Ekrem Demirli, Zeynep Arkan, Mahmut Coşkun, Prof. Dr. Taha Abdurrahman ve Cahit Koytak ödüle layık görüldü. 
NECİP FAZIL ÖDÜLLERİ 2020

Cumhuriyet tarihinin en önemli edebiyatçı ve fikir adamlarından Üstad Necip Fazıl’ın manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star Gazetesi tarafından düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri’nin 2020 yılı kazananları açıklandı. Kültür sanat dünyasında büyük yankı uyandıran ve bu sene 7’ncisi gerçekleşecek Necip Fazıl Ödülleri’nde 6 ayrı dalda 7 ödül belirlendi.

Türkiye’nin edebiyat ve düşünce dünyasında önemli yeri olan adayları belirlemek üzere bir araya gelen Necip Fazıl Ödülleri Jüri Heyeti, pandemi nedeniyle çevrim içi yapılan toplantıların ardından ödüle layık görülen isimleri açıkladı. Ödüller, daha sonra ilan edilecek bir tarihte düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek.
KAZANANLAR


NECİP FAZIL ŞİİR ÖDÜLÜ

İhsan Deniz

Kendine özgü lirik ve seçkinci bir şiir dilini inşa etmekteki başarısı, şiirleri yanında şiir dergiciliğiyle de edebiyata yaptığı katkı nedeniyle Necip Fazıl Şiir Ödülü’ne layık görülmüştür.

NECİP FAZIL HİKÂYE-ROMAN ÖDÜLÜ

Sevinç Çokum

İnsan ile eşya arasındaki ilişkileri, değişimin yarattığı açmazları, kaybedilen güzellikleri derinlikli psikolojik, sosyolojik tahliller ve dil yetkinliği ile eserlerine yansıtması nedeniyle Necip Fazıl Hikâye-Roman Ödülü’ne layık görülmüştür.

NECİP FAZIL FİKİR-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Ekrem Demirli

Tasavvuf üzerine kaleme aldığı araştırma eserleri, tahlile dayalı makale ve kitaplarıyla sunduğu ilmî tebliğlerin yanı sıra klasik eserlerden yaptığı tercüme çalışmaları nedeniyle Necip Fazıl Fikir Araştırma Ödülü’ne layık görülmüştür.

NECİP FAZIL İLK ESERLER ÖDÜLÜ

Zeynep Arkan

Şiirinde gösterdiği canlılık ve gündelik hayat unsurlarını yenilikçi bir biçemle yakalama başarısı ile Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü’ne layık görülmüştür.

NECİP FAZIL İLK ESERLER ÖDÜLÜ

Mahmut Coşkun

Modern hayatın açmazlarını, insan ruhunun karmaşıklığını anlattığı eserlerindeki yüksek gözlem gücü, derinlikli çözümlemeleri ve insan doğasına ilişkin sırları aktarmadaki başarısı ile Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü’ne layık görülmüştür.

NECİP FAZIL ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Taha Abdurrahman

İslam düşüncesinin ihyasına yönelik yüksek felsefi çabası, disiplinler arası yaklaşımın yanı sıra geleneksel birikimi dikkate alan kuşatıcı yöntemiyle Necip Fazıl Uluslararası Kültür Sanat Ödülü’ne layık görülmüştür.

NECİP FAZIL SAYGI ÖDÜLÜ

Cahit Koytak

İlk kitabı İlk Atlas’tan bugüne kadar yayımlanan eserlerinin her biriyle Türk şiirine genişlik, derinlik ve çeşitlilik kazandıran, Türkçemize çevirdiği birbirinden kıymetli eserlerle dilimizi ve kültürümüzü zenginleştiren; edebiyat camiasında gösterdiği sorumlu, ağırbaşlı ve duyarlı duruşuyla örnek bir şahsiyet olan Cahit Koytak Necip Fazıl Saygı Ödülü’ne layık görülmüştür.

JÜRİ

  • Prof.Dr. Fatih Andı

    1962 yılında Adana’da doğdu. Uzmanlık alanı çağdaş Türk edebiyatıdır. 2010 yılına kadar İstanbul Üniversitesinde çalıştı. Bu tarihten itibaren ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde görevini sürdürmektedir. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) aslî üyesidir. YÖK ve Üniversitelerarası Kurul bünyesinde çeşitli görevler de üstlenmiş olan Prof. M. Fatih Andı’nın 1990’lı yıllardan itibaren çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanan akademik makaleleri dışında edebiyat tarihi, eleştiri, deneme ve biyografi alanlarında, bazıları ödül de almış çok sayıda kitabı bulunmaktadır. Konferanslar ve televizyon programlarıyla da geniş bir izleyici kesimine ulaşan Prof. Dr. Andı, halen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörlüğü görevini sürdürmektedir.

  • Prof.Dr. Hicabi Kırlangıç

    1966 yılında Amasya’da doğdu. 1980’lerden itibaren şiir çalışmalarını Aylık Dergi başta olmak üzere Ayane, Dergâh, Edebiyat Ortamı, Yedi İklim, Türk Dili ve Hece gibi dergilerde yayımladı. İran edebiyatından çevirleri de olan Kırlangıç’ın Hayret Makamında (1993) ve Düşte Yürüyen Derviş (2004) ve Üç Defter (2015) isimli üç şiir kitabı var. Halen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm başkanı olan Kırlangıç, iki dönem Türkiye Yazarlar Birliği başkanlığı yapmıştır.

  • Prof.Dr. Turan Karataş

    1961 yılında Sivas’ta doğdu. İlköğrenimini Ulaş’ta, orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1986). Fakülte öğrencisiyken başladığı gazeteciliği 1987 yılına kadar sürdürdü. Aynı yıl gazetecilikten ayrılıp Atatürk Üniversitesinde Türk dili okutmanı oldu. Yedi yıl okutman olarak çalıştı. Bu arada, aynı üniversitede Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora öğrenimi yaptı. 1993’te Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde araştırma görevlisi oldu. 1994’de doktor, 2004’te doçent, 2009’da profesör unvanı aldı. Aynı üniversitede 16 sene öğretim üyesi olarak çalıştı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin kurucu dekanı oldu (2009). Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı yaptı (2013-2016). Halen Karaman’da öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır. Yazarın Palandöken, Yedi İklim, Türk Dili, Edebiyat Ortamı, Dergâh, Hece, Sühan, İlmî Araştırmalar, Bilig, Kitap-lık, Türk Edebiyatı dergilerinde; Yeni Şafak Kitap ve Star Kitap'ta inceleme yazıları, eleştirileri, denemeleri, değinileri ve okuma notları yayımlandı. Halen yazıları Star Kitap ekinde ve İzdiham dergisinde görünmektedir. Turan Karataş'ın kitaplaşan çalışmaları şunlardır :Rüyalarımızın Sarışın Buğdayı (seçki, 1997), Şiir Vadilerinde (1998), Doğunun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç (1998, 3. bs. 2018), Ansiklopedik Edebiyat Terimleri Sözlüğü (2001, 4. bs. 2018), Takriz Edebiyatı(2002), Şiir Konakları(2007), Şiirin Ardında(2010), Hüseyin Sîret (2011), Yûnus Divanı (Hazl.) (2012), Söyleşiler(2014), Yaza/bilmek (2015)

  • Dr.Ögr.Üyesi Ahmet Murat Özel

    İlk şiiri 1997 senesinde yayınlandı. Kaf ve Rengi, Kış Bilgisi, Bir Şair Bisikletle ve Kalbin Kararı isimlerini taşıyan dört şiir kitabı yayınlandı. Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Şairi Ödülü (2014) ve Necip Fazıl Şiir Ödülü’nü (2017) almaya hak kazandı. Denemelerini topladığı kitapları ve Arapça’dan yaptığı çeviriler dışında, akademik çalışma alanı olan tasavvuf tarihi ve literatürüyle ilgili yayınlanmış kitapları ve makaleleleri bulunmaktadır. Nihayet Dergisi’nin yayın yönetmenidir. Halen İbn Haldun Üniversitesi'nde öğretim üyeliğine devam etmektedir.

  • Necip Tosun

    1960 Kırıkkale doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Kırıkkale’de tamamladı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. 1988 yılından beri bir kamu kurumunda görev yapıyor. Ankara’da yaşıyor, evli ve iki çocuk babası. İlk öyküsü “Yangın” 1983 yılında Aylık Dergi’de yayımlandı. Öykü, eleştiri ve sinema yazıları, Mavera, Dergâh, Eşik Cini, Hece, Heceöykü, Karagöz, Kitap-lık, Dünyanın Öyküsü, Post Öykü, İtibar dergilerinde yayımlandı. Otuzüçüncü Peron adlı öykü kitabıyla 2005 Türkiye Yazarlar Birliği “hikâye”, Modern Öykü Kuramı kitabıyla 2011 yılı “edebî eleştiri”, Ansızın Hayat kitabıyla 2014 Ömer Seyfettin Öykü, Öykümüzün Sınır Taşları kitabıyla 2016 yılı ESKADER “inceleme” ödülünü aldı. 2017 yılında Star Gazetesi tarafından düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri’nde, Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü’ne layık görüldü

İLETİŞİM

Adres: Atatürk Mah. Bahariye Cad. No:31 Küçükçekmece, İstanbulTel: +90 212 444 78 27


Kaynak:https://www.necipfazilodulleri.com/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum