YUNANİSTAN'IN RAMAZAN'DA SOYDAŞLARA BASKISI: BATI TRAKYA'DA YENİ HEDEF RAMAZAN DAVULU

YUNANİSTAN'IN RAMAZAN'DA SOYDAŞLARA BASKISI: BATI TRAKYA'DA YENİ HEDEF RAMAZAN DAVULU
01 Mayıs 2020 - 00:36

Batı Trakya’da son günlerde ezan sesinin kesilmesi veya hoparlörlerden çıkan sesin kısılmasına yönelik girişimlerden sonra şimdi de Ramazan davulu engellenmeye çalışılıyor.

Gündem Gazetesi’nin haberine göre özellikle Türk ve Yunanlıların birlikte yaşadığı köylerde, iftar ve sahurda çıkan Ramazan davulcusu engellenmeye çalışılıyor. İskeçe iline bağlı İnhanlı ve Sakarkaya köylerinde, Ramazan davulcularının polis tarafından uyarılarak, köyde davul çalmamaları istendi.

YUNAN POLİSİNİN DAVULCULARI TACİZİ

İskeçe’nin Topiros Belediyesi’nin merkezi olan ve Türklerle Yunanlıların bir arada yaşadığı İnhanlı köyündeki Ramazan davulcusu, 26 Nisan Pazar’ı 27 Nisan Pazartesi’ye bağlayan gece geç saatlerde, polis tarafından durduruldu. Polisin, sahur davulundan dönen genç soydaşı uyardığı ve yaptığı şeyin yasal olmadığını söylediği belirtildi. Polisin, İnhanlı’daki Ramazan davulcusunu 27 Nisan Pazartesi akşamı da arayarak, sahur vaktinde davulla sokağa çıkıp çıkmayacağını sorduğu, kendisini dışarıda görmeleri halinde ceza yazacaklarını söylediği öğrenildi. İnhanlı’daki Ramazan davulcusunun Pazartesi’yi, Salı’ya bağlayan gece sahur vaktinde davulla köye çıkmadığı öğrenildi.

BİLİNMEYEN BİR ARAÇ DAVULCULARI TACİZ EDİYOR

Öte yandan, İskeçe iline bağlı Yaka köylerinden Sakarkaya’daki Ramazan davulcusunun da polis tarafından uyarıldığı ve davul çalmak için dışarıya çıkmamasının istendiği ifade edildi. Ramazan’ın ilk sahuru dışında neredeyse her gece polis ekibinin Sakarkaya’ya geldiği ve davulcuyu uyardığı bildirildi. Bu arada, 27 Nisan Pazartesi’yi 28 Nisan Salı’ya bağlayan gece, siyah bir aracın İskeçe’nin Yaka bölgesinde Koruköy başta olmak üzere bazı köylerdeki Ramazan davulcularını taciz ettiği, bazı durumlarda davulcuların sahur vaktindeki köy turunu yarım bıraktığı belirtildi.

TÜM İZİNLER ALINDI RAMAZAN ÖNCESİNDEN ALINDI!

Söz konusu köylerde mütevelli heyetlerinin, Ramazan başlamadan belediye yönetimleriyle görüştüğü ve Ramazan davulcuları için gereken izinleri aldığı öğrenildi. İskeçe’nin karma nüfusa sahip başka köylerinde de Ramazan davuluyla ilgili benzer sorunların yaşandığı belirtildi. Bazı köylerde yaşanan Ramazan davulu sorunuyla ilgili olarak İskeçe milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran ile bölgedeki belediye yetkililerinin bilgilendirildiği kaydedildi. Ramazan davulu, Batı Trakya’daki köylerde yüzyıllardır devam eden bir gelenek olarak biliniyor.

Kaynak: https://qha.com.tr/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum