Saliha SULTAN

Saliha SULTAN

[email protected]

Depodan çıkan çağdaş sanatta böcek istilası

21 Ağustos 2022 - 01:11 - Güncelleme: 21 Ağustos 2022 - 19:48

Tahran Çağdaş Sanat Müzesi’nin deposundan çıkarılarak 40 yıl sonra yeniden sergilenmeye başlanan bir eserdeki böcek görüntüleri ülkede sansasyon yarattı. Alman sanatçı Bernd ve Hilla Becher çiftinin eserinin içinde gezinen iki böcek görüntüsünün sosyal medyada viral olmasının ardından halktan özür dileyen müze, milyarlarca dolar değerindeki diğer eserleri tehlikeye atmamak için sergiyi derhal durdurma ve müzeyi geçici olarak kapatma kararı aldı.

SALİHA SULTAN

Picasso ve Warhol gibi dünyaca meşhur sanatçıların eserlerini barındıran Tahran Çağdaş Sanat Müzesi böcek istilası nedeniyle kapatıldı. Müzenin kapanışı, dünyaca ünlü tabloların içinde gezinen böcek görüntülerinin sosyal medyada şok yaratmasının ve viral olmasının ardından geldi. Görüntüler için özür açıklaması yapan müze, böcek sorununu halletmek üzere kapandığını duyurdu.

Şah Muhammed Rıza Pehlevi ve eşi, Farah Pehlevi’nin inşa ettirdiği ve 1977’de açılan müzenin milyarlarca dolarlık Batı sanatı koleksiyona sahip olduğu biliniyor. Açıldıktan sonra bir süre Pablo Picasso, Mark Rothko, Claude Monet, Jackson Pollock gibi büyük isimlerin eserlerini sergileyen müzedeki eserler, 1979’daki İran İslam Devrimi’nin ardından ‘İslami değerlere zarar verdiği’ için depoya kaldırılmıştı. Andy Warhol’un bazı nü resimleri resimleri hala bodrum katında saklı olsa da, İran’ın kültürel kısıtlamalarının hafifletilmesiyle müze koleksiyonunun büyük bir kısmı 40 yılın ardından, hazirandan beri yeniden sergileniyordu. 34 batılı sanatçının yer aldığı, devam eden minimalizm sergisi ülkede büyük ilgi görmüş, sergiyi 20 bin kişiden fazla sanatsever ziyaret etmişti.

32.jpg

ESERLER 40 YIL SONRA HAZİRANDA YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKMIŞTI

Müzede yer alan sergideki tablolarda ziyaretçiler tarafından fark edilen böceklerin, resimlere saldırabilen ve onları yiyebilen böceklerin ‘gümüş balığı’ türünden olduğu belirtiliyor. Görüntülerin sosyal medyada viral olmasının ardından halktan özür dileyen müze yetkilileri ‘değerli eserlerin uygun bakımının herkes için son derece endişe verici’ olduğunu belirterek, istila ortaya çıkar çıkmaz, uzmanların müzeye koştuğunu ve sergilenen sanat eserlerini dikkatlice temizlediklerini söyledi. Böceklerin sosyal medyada görülen esere veya başka herhangi bir parçaya zarar vermediğini söyleyen müze yönetimi, haşere kontrol teknisyenlerinin sorunu çözebilmesi için iki gün boyunca kapanacağını da sözlerine ekledi. Müzenin müdürü Ebadreza Eslami Koulaei, İran’ın yarı resmi ISNA haber ajansına, uzmanların çalışmaları yakından izlediğini belirterek, “Çünkü bir böcek gördüğünüzde, belki daha fazlasının olduğunu tahmin etmelisiniz. Ama galerilere götürülmek üzere eserler kutularından çıkarıldığında bu tür olayların olma ihtimali var” diye konuştu. Sergilenen ünlü çağdaş Batı eserlerinin çoğu, onlarca yıldır müze kasasında saklanmıştı. 1979’da iktidara gelen İran’ın Şii din adamları, İslami değerleri rencide etmemek ve Batılı hassasiyetlere hitap etmemek için sanat eserlerini paketleyerek rafa kaldırmıştı.

RESİMLERDE GEZİNEN ‘GÜMÜŞ BALIĞI’ KAĞIT YİYEN CİNSTEN

Tahran Çağdaş Sanat Müzesi’ndeki sergide yer alan, 1960’ların kavramsalcı hareketinin öncü isimlerinden Alman fotoğrafçılar Bernd ve Hilla Becher tarafından 1978’de çekilmiş bir endüstriyel fotoğrafın camı altında iki kağıt yiyen gümüş balığı böceğinin kıvrandığını gösteren bir video sosyal medyada viral oldu. Video, 1 milyon kişi tarafından izlendi.

30.jpg

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum