Muammer AZMAK

Muammer AZMAK

[email protected]

PORTRE

23 Mayıs 2023 - 22:30

PORTRE

Kıpkızıl saçların çevrelediği geniş anlı hemen dikkatleri üzerine toplardı. İlk bakışla birlikte aydınlık çehrenin tebessüm eden hali sizi sarıverir kendinizi alamazdınız. Yanaklarda oluşan gamzelerin derinliğinde sanki bir anafor oluşur ve sizi çeker alıverirdi kendine.

Beyaz simanın albenisi pembe yanaklar, misafir ağırlamaya hazırlanan ev sahibi edasıyla sizi karşıladığı gibi ağırlamadan da koyuvermezdi, kendiliğinden. Beyaz ifadesinin peşine takılıp kireç misal bir sima zannedenler yanılgının içine düşerler ki hayli zaman çıkış yolunu bulamazlar ipeğimsi simanın sarışından.

Hoş geldiniz deyişindeki inceliğin ardında, bizde buradayız, diye sessizce seslenen bembeyaz inci mukallidi dişlere takılıp kalmamak mümkün olmaz. Onlar bir gerdanlık işvesiyle size uzunca göz kırparlar. Gülümseme bir gülün açılış merasimine evrilir ve seyrine de doymak istemezsiniz.

Dişleri çevreleyen dudakların kıvrımlarındaki muntazamlık, adeta çizilmiş resme baktığınız havasına kaptırır sizi. Hele yanağa dokunuştaki simetri ve sıcaklık sizi sizden alır götürür bahar esintilerinin en görkemlisinin içerisine bırakıverir.

Üst dudağın ortasındaki bukle bir mihenk taşı tavrıyla burnun izdüşümüne bir gölge gibi kurulmuş, siz yekpare imal edilmiş bütünlük karşısında mükemmellik sırrını doyumsuzca seyre dalarsınız. Seslenişler çoğu zaman sizi kendinize getirmeye yetmez olur.

Hokka nispiliğine inat, yerine oturtulmuş küçük yuvarlak çene hiç kıpırdamadan ahenkli bir söyleyişe imkân sağlayınca ses nereden geliyor diye etrafa bakınmak durumunda kalıyor, insan. Sesin letafeti, yumuşaklığı, tonlaması, tipiye tutulmuş kişinin göz görmezliğine itiveriyor, neden sonra nağmenin derinliğinden sıyrılma mümkünleşiyor.

Gözler gerilmiş iki yay içinde iki ok gibi keskin ve delici bakışlar atarak etrafı süzmekte aynı anda kendini görenlere de fitne oklarını saplamakta mahir savaşçı gibiydiler. Siyah, iri ve efsunkâr bakışlar kendinden emin olanların karşısına bir duvar edasıyla dikilince güven kalesi çoğu kere yer ile yeksan olur.

Bu görüntünün ardındaki mütevazılık belki de olması gereken en önemli meziyet olarak dikeliverir, karşınıza. Kendinden emin bir o kadar güven veren ilgi, yanlışa düşmemenin tutamağı olarak imdadınıza yetişiveriyor. Geride hayal meyal bir çehre canlandırmak isterken kazandığınız itimatı kaybetmemenin hoşluğuna yoldaşlık etmenin keyfine kendinizi terk ediyorsunuz, gönüllere girme hasretiyle…

Muammer AZMAK 10.05.2023
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Nebiye Doğru
    11 ay önce
    Ne güzel bir tasvir ...Okurken hayal meyal değil , canlı bir çehre düşüyor gönlümüze , itimadı kaybettirmeyen bir hoşluk ve keyifli bir yoldaşlık ile birlikte .... Elinize ,yüreğinize sağlık.
  • Muammer Hoca
    11 ay önce
    Zahmetlerinize ve manalandırmalarınıza kalbi muhabbetlerimle teşekkür ederim.
  • Mehmet Emin AVCI
    11 ay önce
    Yaşanmış hayatın bir kesitinden kalma anlam taşıyorsa, birde firakın acısını azık olarak bir tepside sunup sınırsız bir alemin kapısını aralatmışsa size işte o zaman bakıp bu tasvirleri anlamsız kılar bu portre çünkü uyanmak istediğiniz sabahlarin ilk ışıklarında sevda diyarından gelen bahar kokulu esintiler konaklanmıştır zaten. Elinize yüreğinize sağlık Muammer Hocam konaktaki yerinizde bağdaş kurmanız dileğiyle sabırlar dilerim.