Muammer AZMAK

Muammer AZMAK

[email protected]

KAYBOLAN ÇIĞLIK -6 

22 Ağustos 2023 - 00:55

KAYBOLAN ÇIĞLIK -6 
                                       Aslı Güzel’den ifşa…
Nedir insanı bu dünyaya bağlayan his, güç, bağ? Kim bilebilir herkes için geçerli olan cevabı? Bir ihtiyaç mıdır yaşamak, hiçbir işe yaramadan veyahut ardında bir iz bırakmadan yaşamak? Neye göre veya kime göre bir ihtiyaçtır? Nedir yaşamak, nefes almak, mutlu olmak yahut huzurlu olmak…

Hangi kelimelerin içine sığar ki hangi cümle bunu anlatabilir.  Herkes için farklı cevabı olan bir sorudur? Herkes için var olan ve varlığını çözümleyemeyeceği bir bilinmezlik, bir sırdır. Bana göre yaşamak nefes alıyor olmak değildir. Mesela bana göre Yaşamak bir davan, bir menzilin, bir amacın, bir hedefin, bir gayenin olmasıdır.
 

Amacı olmayan kendisi bile ne yapacağını bilmeyen bir insan, nefes aldığı için yaşıyor sayılır mı? Bilimselliğe göre cevabı evet olabilir. Lakin bir amacı olanlara ya da sadece bana göre cevap hayır, kendi kendimi kandırabilecek potansiyele sahiptir, bu yaşamak.

İnsanoğlu bu sebeple sürekli kendini kandırır, kendini yaşadığına, mutlu olduğuna inandırır. Oysaki bu dünya üzerindeki insanların çoğu bana kalırsa yaşamadan ölüdür. Yaşamak Demek, doğup büyüyüp yaşlanıp ölmek demek değildir. Yaşamak Demek, ölümünün üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin senden sonra gelenlerin böyle birisi de varmış diyebilmesidir. Veya sana minnet duyabilmesidir. Elektriği icat edene duyulan minnet hislenişi bu türdendir.

Ne acıdır ki insanoğlu nankör bir varlıktır. Uğruna yaşanılacak bir şeyiniz yoksa yaşamınızda anlamsızdır. Uğruna ölümü göze alabileceğiniz bir davanız yoksa siz hiç yaşamamışsınız demektir.  Dünya tarihinin en büyük ve en zalim komutanlarından biri olan Adolf Hitler bu konuda takdir edilmesi gerekir. - yanlış anlaşılmaya mahal vermeyelim- Yahudileri öldürdüğü veya Almanları Üstün kabul ettiği için değil, uğruna ölümü göze aldığı bir davası olması hesabıyla…

Ve isteyen istediği kadar inkâr etsin, bu dünya üzerine hiçbir iz bırakmadan ölen onlarca insandan daha fazla katkısı olmuştur, topluma, insanlığa. Devrindeki buluşlar vesilesiyle…

Örneğin ırkçılığın sonuçlarını, milliyetçiliğin faydalarını, iyi bir hitap şekliyle milyonlarca insanı yönlendirebileceğini, kara da olsa yine adını tarihe kazımış. Günümüzde bile bir takım insanlar tarafından saygıyla anılmaktadır.

Buradan büyük ihtimal şu sonuç çıkartılır, tarihe adını yazdır, nasıl veya neden olduğu önemsiz.  Evet, belki düşüncemin bir yönlü bakış açısıyla izahı bu olabilir.  Lakin tam olarak bu olduğunu söylemek biraz haksızlık olur.  Bu dünyada bir amacının olması önemlidir. Geride kalan şeyleri beraberinde getirir amaç, bu dünyada bulunmaya devam etmemizi sağlayan en önemli unsurdur.

Ruhani varlığımızı bu dünyada somut hale getiren amaçlarımız ve amaçlarımız uğruna verdiğimiz çabadır.  Amaçsız insanlar, rotasız gemilere benzer, nasıl ki rotası olmayan gemiler denizde, oradan oraya savruluyorsa amaçsız insanlar da hayatın içerisinde savrulmaya mahkûmdur. 

Belki de bu düşüncelerim yüzündendir, kendime bu hayatta bir amaç edinmek istemem, savrulmak istemiyorum. Dünya üzerinde hiçbir iz bırakmadan ölmek istemiyorum, asla.

Muammer AZMAK 12.07.2023
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum