Muammer AZMAK

Muammer AZMAK

[email protected]

KAYBOLAN ÇIĞLIK - 4

01 Ağustos 2023 - 12:54

KAYBOLAN ÇIĞLIK -4
                                Aslı Güzel’den ifşa…

Kendine yalan söylemeyi beceren insanlar herkese yalan söylemeyi becerir. Çünkü en zoru kendini kandırmaktır. Eğer biri kendini kandırabiliyorsa – ki ben bunlara dâhilim- kandıramayacağı insan, zihniyle oynayamayacağı varlık yoktur.

Aslında mantıklı düşününce yalan söylemek iyi bir birey için gereksiz ve aldatıcıdır. Ama kimsenin dürüst olmadığı bir dünyada yaşıyor olmak ‘ iyi ve ideal bireyin’ sadece filmlerde başkahraman olacağı algılanabilir olur.

Dürüst, anlayışlı, iyi kalpli, cana yakın olma gibi iyi huyların tek bir insanda bulunması ihtimali trilyonda bir bile değildir. Fakat ne var ki toplumun neredeyse tamamı bu özelliklerin hepsinin kendinde toplandığını söyler ama bunu söylerken zaten hepsi ilk iyi özelliğinden biri olan dürüstlüğü ortadan kaldırmış olur.

Toplumları genel olarak incelemek gerekirse – ki dünya üzerindeki binlerce toplum kültür emperyalizmi yüzünden birbirinin kopyası haline dönüşmüş durumda- dünya genelinde insanların hepsinin içerisinde iyiliğe ve kötülüğe yatkınlık eşit derecededir. Kişinin davranışları toplumun etkisi ile gelişir.

Bir ülkede işlenen suçların bazıları gözlemlenmek amaçlı cezasız bırakılmış –ki bu taciz ve tecavüz suçudur- ilk on beş suçun cezasız bırakılmasından sonra toplumda tecavüz olayları kısa sürede yüzde yetmişe varan oranda artmıştır.

Buradan hareketle bir birey asla kendi iradesiyle karar vermez. Kara verirken toplumdan alacağı tepkiler o kararın sonuçları ve öncesinde kendininkine benzer karar almış kişilerin durumlarını inceler, bu bireyin alt bilincinde gerçekleştiğinden birey kararın tamamen kendine ait olduğunu ve kararın özgür iradesine bağlı olduğunu düşünür.

Konuya bir başka açıdan bakacak olursak yoldan geçen herhangi birini çevirip ‘ kararlarınızı kendiniz mi verirsiniz’ diye soracak olsanız aldığınız cevaplar kanaatimce yüzde yetmiş civarında EVET olacaktır. Hâlbuki bu cevap koca bir yalandır.

Sözü uzatmaya gerek yok, Kimsenin dürüst olmak gibi bir gayesi de yok. Ama bazen gerçekten sinir bozucu oluyor, İnsanlar ahlak şövalyesi kesilip kendi yanlışlarını görmeden başkalarını eleştirmeleri.

Yaptıkları şey eleştiriyle yakından uzaktan ilgili değil. Kendilerini yüceltmek için başkalarını küçültme isteği olabilir. Ne denir ki insanlar. Ben de insanım ama insan olduğumdan pek mutlu olduğumu söyleyemiyorum bu ve benzeri durumlardan dolayı. Ama elden ne gelir. Sadece kendimize Müslümanlık.

Muammer AZMAK 02.07.2023
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum